Ligesom en fodboldklub har DBU Jylland brug for frivillige.

Derfor er det også nødvendigt at kunne tilbyde et set up, som travle og engagerede frivillige finder attraktivt og gerne vil være en del af.

Det er en af grundene til, at DBU Jylland Region 1 efter grundige forberedelser har vendt en masse organisatoriske ting på hovedet.

”Med vores nye model håber vi, at vi har fundet rammerne for en tidssvarende og moderne struktur, som har en appel til mange typer frivillige”, forklarer Kristian Nørgaard Thomsen, formand for Region 1.

Den nye måde at tænke frivillighed på gælder for hele DBU Jyllands organisation, men Region 1 er som den første af DBU Jyllands fire regioner nu klar til at føre tankerne ud i praksis. Det ligger dog også i modellen, at hver region har frihed til at gøre tingene på sin egen måde.

Fleksible netværk

Helt konkret har Region 1 besluttet, at de faste grupper: børn, ungdom, piger, vinter og senior nedlægges.

I stedet har regionen etableret en fælles udviklingsgruppe, som helt overordnet vil have fokus på, hvordan breddefodbolden i Nordjylland kan udvikles og optimeres. I gruppen sidder fem frivillige fagansvarlige samt fag-medarbejdere fra Region 1’s administration.

Under udviklingsgruppen etableres forskellige ad hoc netværk med ressource-personer.

Her er planen at trække klubfrivillige ind til et enkelt møde – eller et konkret projekt - for at sætte fokus på et særskilt emne eller en problemstilling. Uanset hvad er det i hvert fald i en begrænset og overskuelig periode, og outputet skal være faglige indspark til udviklingsgruppen.

”Vi ønsker at gøre vores frivillige streng mere fleksibel og dynamisk, så vi kan tiltrække og involvere alle typer fodboldfolk. I særdeleshed dem som allerede er aktive frivillige i en klub. For deres input og viden er vigtig for os, da de har føling med hverdagen i breddefodbolden. Og mange vil typisk gerne sige ja til et møde eller måske to, men de vil helst ikke forpligte sig til at sidde permanent i en arbejdsgruppe i et helt år med en masse faste møder”, siger Kristian Nørgaard Thomsen.

Ønskes: alle typer frivillige

Regionsformanden understreger, at ændringerne i strukturen ikke handler om, at nogen har gjort det dårligt. Eller utilfredshed med regionens nuværende frivillige.

”Det er vigtigt at understrege, at vi er utrolig stolte over de mange frivillige, som gør en indsats for DBU Jylland, Region 1 og for nordjysk fodbold, og vi er meget taknemmelige for deres indsats. Derfor er ændringerne på ingen måde en kritik af deres indsats. Det skal udelukkende ses som et initiativ til at følge med tiden, tilpasse os forandringerne i samfundet omkring os”, siger Kristian Nørgaard Thomsen og fortsætter:

Vi ønsker at gøre vores frivillige streng mere fleksibel og dynamisk, så vi kan tiltrække og involvere alle typer fodboldfolk. I særdeleshed dem som allerede er aktive frivillige i en klub. For deres input og viden er vigtig for os, da de har føling med hverdagen i breddefodbolden. Kristian Nørgaard Thomsen, formand, DBU Jylland Region 1

”Men det er selvfølgelig også som en måde at række hånden ud til nye typer frivillige. For det er da heller ikke nogen hemmelighed, at vi f.eks. har en overvægt af mænd i vores kreds af frivillige, ligesom vi godt kunne tænke os nye yngre kræfter med i arbejdet. For fodbold er jo for alle, og derfor vil vi også gerne have en bred repræsentation i vores korps af frivillige, så vi afspejler livet i vores medlemsklubber”, siger han.

Noget for dig?

Der vil være brug for forskellige netværksgrupper i den nye struktur. Nogle kommer til at behandle forskellige fodboldfaglige emner, problemstillinger og udfordringer, men der vil også fortsat være behov for et korps af ambassadører til praktiske opgaver, f.eks. overrækkelse af medaljer og priser m.v.

Der vil også fortsat være behov for en fast disciplinærgruppe og en dommergruppe, idet der på disse to områder er faste, fagopgaver, som løbende skal håndteres.

Vi håber, at ovenstående lyder spændende, og at man har lyst til at melde sig som ressourceperson i DBU Jylland Region 1, stille sine kompetencer til rådighed og blive en del af et fodbold-netværk.

Man kan registrere sig som ressource-person sig her.

Og det er vigtigt at understrege, at man ikke binder sig til noget, og at man har altid mulighed for at sige fra og til.