Når en fodbolddommer hopper i dommertøjet og løber ud på fodboldbanen, så skal trygheden være en naturlig følgesvend.

Derfor er der fortsat ingen slingrevals i sanktionskataloget hos DBU Jyllands disciplinærudvalg i de tilfælde, hvor der er vold (inkl. spyt) eller trusler mod fodbolddommeren i en kamp.

Helt konkret betyder det, at den sanktionsramme, som DBU Jyllands bestyrelse fastsatte i foråret 2021, stadigvæk gælder. Dermed venter der minimum venter seks måneders karantæne ved vold eller spyt mod en dommer – ligesom der også vil blive slået hårdt ned på spillere, trænere eller ledere, som verbalt truer en dommer i en af DBU Jyllands fodboldkampe.

- Vi hverken kan eller vil acceptere, at vores dommere skal føle sig utrygge på fodboldbanen. Det ønsker vi at markere med det her, som vi ikke mindst håber, har en præventiv effekt, lyder det fra formanden for DBU Jyllands disciplinærudvalg, Kristian Nørgaard Thomsen.

Læs også: DBU Jylland skærper strafferammer

Læs også: 21 gange har spillere og trænere fået halvårskarantæner

11 sager i foråret har givet lange karantæner

Kigger man i statistikken over disciplinærsager, så kan man se, at disciplinærudvalget hos DBU Jylland har benyttet det skærpede sanktionskatalog 11 gange i 2023 frem til nu.

I flere af situationerne er de hårde straffe kommet som en overraskelse for dem, som de har ramt, så Kristian Nørgaard Thomsen håber, at flere og flere er bevidste om stramningen og at den dermed kan være med til at afvæbne de potentielle voldsomme episoder på forhånd.

- Når man ved, at de her sager fører til, at man må holde ufrivillige pause fra fodbolden i en lang periode, så kan det være, man bliver bedre til at besinde sig ude på banen. Det både håber og forventer jeg, siger Kristian Nørgaard Thomsen, som dog også understreger, at det er yderst sjældent, at det er nødvendigt for disciplinærudvalget at give de helt hårde straffe.

- Jeg synes også, det er vigtigt at understrege, at det her kun er noget vi ser i en meget lille brøkdel af vores mange tusinde kampe. Det hører med til historien. Når det så er sagt, så må vi også sige, at bare én episode er én for mange. Det her vil vi til livs, og det afspejler de hårde karantæner, siger disciplinærudvalgsformanden.