Siden august 2023 har holdene i DBU Jyllands U13 Drenge Liga 1-række og U14 Drenge Liga 1-række som et forsøg kunnet benytte sig af den såkaldte ”3+1 dispensation”.

Reglen betyder, at det i de pågældende rækker har været tilladt at anvende:

En spiller født efter den 1. januar i årgangen ældre + tre spillere født efter den 1. januar i årgangen ældre, som opfylder de fastsatte kriterier for en PHV-dispensation, og som forinden kampen af DBU har opnået skriftlig godkendelse for dette.

En PHV-dispensation måles på baggrund af det enkelte barns fødselsdato, måledato, højde, siddehøjde og vægt. Når tallene sættes ind i en algoritme, giver det et stærkt estimat på, hvornår spilleren når toppunktet i sin vækstspurt.

Der er med andre ord tale om spillere, som p.g.a. senere biologisk udvikling med fordel kan spille med en yngre aldersgruppe.

Forsøg forlænges og udvides

Nu har DBU Jyllands Ungdomsudvalg sammen med DBU Fyns Ungdomsudvalg (fynske hold deltager i de pågældende rækker) besluttet at forlænge forsøgsperioden til at gælde turneringsåret 2024/2025 og samtidig udvide ordningen til at omfatte holdene i U15 Drenge Liga 1.

Anbefalingen til forsøget kommer oprindeligt fra DBU’s Talentudvalg. På baggrund af henvendelsen samlede DBU Jylland og DBU Fyn de 10 højest rangerede vest-licensklubber i licensrangeringen til et møde i maj 2023, hvor ”3+1 reglen” og tankerne bag blev præsenteret. Her havde de deltagende licensklubber mulighed for at kommentere og stille spørgsmål, og de gav opbakning til forsøget. Siden blev ønsket også godkendt internt i både DBU Jylland og DBU Fyn.

Hvad med øvrige rækker?

På DBU Jyllands delegeretmøde i foråret 2022 stillede IF Lyseng et forslag om at introducere PHV-dispensationen som element gældende generelt i DBU Jyllands ungdomsrækker. Det blev nedstemt af et flertal af de jyske klubber, hvoraf flere udtrykte usikkerhed omkring håndteringen af selve målingen.

”I licensklubberne, i hvert fald på drengesiden, har man ansatte, som er vant til at arbejde med disse ting og har gjort det i flere år. For almindelige breddeklubber er det jo lidt en anden sag. Derfor synes vi, at det giver god mening at prøve dette af i de rækker, hvor licensklubberne spiller. Vi har brug for at blive klogere, og vi har brug for mere viden på området, inden vi vurderer nærmere i forhold til en eventuel større udbredelse, forklarede formanden for DBU Jyllands Ungdomsudvalg, Lars Olesen, i forbindelse med iværksættelsen af forsøget sidste år.

På baggrund af erfaringerne vil det blive vurderet, hvorvidt der skal stilles forslag til de jyske klubber om en permanent ændring af reglerne.