Hans Mogensen har valgt ikke at genopstille til DBU Jyllands bestyrelse, når de jyske fodboldklubber samles til delegeretmøde i Herning lørdag den 11. januar 2025.

”Næste gang fylder jeg 65 år, og jeg føler, at tiden er kommet til at prioritere anderledes, og efter 30 års bestyrelsesarbejde i DBU Jylland har jeg det sådan, at jeg selv vil bestemme, hvornår jeg slutter”, forklarer Hans Mogensen og fortsætter:

”Derudover føler jeg også, at mine batterier er ved at være lidt flade. Jeg vil stadig gerne være med i det frivillige arbejde i DBU Jylland, hvis man kan finde en plads til mig, men det skal være på noget lavere blus, for min familie har også måttet acceptere, at jeg har været meget væk gennem årene ”, siger Hans Mogensen.

Prikket på skulderen

Der stod 1993 på kalenderen, da fodboldmanden fra Randers første gang trådte ind i DBU Jyllands organisation. Efter at have været med i det frivillige arbejde i Randers Freja, hvor han også havde været divisionsspiller, blev han i marts 1990 valgt som fodboldformand i sin barndomsklub, Kristrup Boldklub.

En dag blev han prikket på skulderen af daværende DBU-formand og tidligere DBU Jylland-formand, Hans Erik Jensen. Det medførte, at Hans Mogensen en efterårsdag kørte til årsmøde i DBU Jylland Region 3, og da han kørte hjemad igen, var det med titel af regionsbestyrelsesmedlem

Som tiden gik, kom han dybere ind i fodboldarbejdet i DBU Jylland og blev bl.a. formand for uddannelsesudvalget, inden det i 2005 lå i kortene, at han skulle stilles op som ny økonomiansvarlig (eller kasserer, som det hed dengang) i DBU Jyllands bestyrelse. Han blev valgt af klubberne, og lige siden har Hans Mogensen været ansvarlig for økonomien i Danmarks største lokalunion, der i dag omsætter for over 80 mio kr.

Den største oplevelse

”Det har været et stort privilegium for mig at være med i DBU Jylland, og jeg er pavestolt over at have været en del af en fodbold-organisation fyldt med så mange dygtige og kompetente mennesker. Jeg har lært rigtig mange ting, jeg har mødt mange skønne mennesker, jeg har haft en masse gode oplevelser, ja det har gennemgående været en fantastisk tid, selvom der selvfølgelig både har været op- og nedture”, siger Hans Mogensen, der til daglig arbejder som kunderådgiver hos Spar Nord i Randers.

Direkte adspurgt peger han selv på forløbet omkring hele Covid19-krisen som den enkeltstående begivenhed, der har sat sig dybest:

”Jeg har bestemt været heldig og privilegeret gennem årerne, hvor samspillet med administration, frivillige og klubberne har været i højsædet, men også krydret med oplevelser som landskampe i ind- og udland herunder diverse slutrunder. Men hele forløbet omkring corona-situationen understregede det helt særlige samspil, som vi som organisation har med vores medlemsklubber og de frivillige klubledere”.

”Vi var som mange andre kastet ud i en meget alvorlig økonomisk situation, der kunne have gået grueligt galt, og jeg må da sige, at det var med fugtige håndflader, at jeg på delegeretmødet gik på talerstolen og præsenterede et stort million-underskud og var nødt til at bede klubberne om at betale et særligt bidrag for at redde vores økonomi. Men vi hørte aldrig et negativt ord, og der var sågar flere klubber, der ringede til mig og sagde: ”Vi har 20-30.000 kr. i kassen, som vi gerne vil hjælpe med, hvis det er nødvendigt”. Vi stod sammen med vores klubber i en ekstrem svær situation, som kunne have endt ganske frygteligt, og den oplevelse overgår alt andet, som jeg har oplevet i min tid i DBU Jylland, og det står stadig lysende klart for mig”, fortæller Hans Mogensen.

En svær dag

Selvom der i det nye år bliver flere ledige timer i kalenderen, kommer fodboldlederen fra Randers dog ikke til bare at sidde derhjemme i sin fritid. Han er fortsat kraftigt involveret som frivillig i Kristrup Boldklub, bl.a. som hovedformand – en post som han har varetaget siden april 2009, og så har han fire børnebørn boende inden for en kvadratkilometer af sit hjem.

Vi stod sammen med vores klubber i en ekstrem svær situation, som kunne have endt ganske frygteligt, og den oplevelse overgår alt andet, som jeg har oplevet i min tid i DBU Jylland, og det står stadig lysende klart for mig. Hans Mogensen om den mest betydningsfulde oplevelse som økonomiansvarlig i DBU Jylland

”Jeg kommer da helt sikkert til at savne alle de mennesker, som jeg har lært at kende. Derfor får jeg en vigtig opgave i at holde relationer ved lige, og det bliver da bestemt mærkeligt, når jeg ved, at der vil være alle de faste arrangementer, som jeg har deltaget i gennem årene, men som jeg ikke længere skal være en del af. Derfor bliver den 11. januar helt sikkert en svær dag for mig. Det ved dem, som jeg kender mig jo også, men jeg føler, at beslutningen er helt rigtig”, siger Hans Mogensen.

Klubbernes mand

I sin tid som økonomiansvarlig har Hans Mogensen på delegeretmøderne præsenteret DBU Jyllands regnskaber og budgetter for de jyske klubber, og selv om han nogle gange har måttet lægge ryg til knubbede ord om de kontingenter, bøder og gebyrer, der opkræves hos klubberne, har der altid været en grundlæggende accept af, at de jyske fodboldklubbers midler har været i de rigtige hænder.

”Jeg har altid været meget opmærksom på, at det er klubbernes midler, som vi varetager, og jeg har altid forsøgt at se tingene med klubbernes øjne”, siger Hans Mogensen og fortsætter:

”Derudover er det helt afgørende, at vi som organisation bruger pengene, hvor de gør mest gavn for klubberne. Og det gør vi, og derfor har jeg altid kunnet se klubberne i øjnene. Men det har da bestemt ikke altid været lutter lagkage, for der har også været hårde tider. Jeg har da f.eks. ofte sat spørgsmålstegn ved, om det var det rigtige, som vi gjorde med etableringen af fodboldcenteret i Tilst. Ikke mindst fordi forudsætningerne hurtigt blev ændret, da DBU trak sine aktiviteter væk, og det har kostet både penge og mange kræfter at nå til den situation, hvor vi er i dag. Men jeg kan med god samvittighed give posten videre til en kommende efterfølger, for vi har sagt på godt jysk en fornuftig økonomi, som klubberne kan være helt trygge ved”, siger Hans Mogensen.