Knap 20 minutter nord for den tyske grænse ligger Tinglev. En stationsby delt i to. En dansk børnehave og skole – plus en tilsvarende tysk børnehave og skole for det tyske mindretal. Lige efter byskiltet fortæller en lokal informationstavle, at Tinglev er ”mere end du tror”. Og det gælder helt aktuelt også for fodboldklubben.

Midt i Tinglev finder vi nemlig Tinglev Idrætsforening, hvor fodboldafdelingen er i eksplosiv vækst. Fra at være en forening i en by med et to-delt fællesskab uden særlig foreningskultur er Tinglev IF nu havnet midt i et sandt medlemsboom.

For et år siden havde klubben i underkanten af 150 medlemmer, men nu har medlemslisten rundet de 300. Den 3 mand store bestyrelse er midt i en positiv udfordring, hvor medlemmerne uge for uge bliver flere og flere.

Tinglev Mereenddutror

De positive sider er flest
Hver onsdag er stort set alle klubbens børnehold samlet til træning, og det betyder, at det myldrer med børn, forældre og trænere, og det genlyder af både tysk og dansk på stadion bag Tinglev Hallen.

- Vi ved faktisk ikke helt, hvorfor det bare myldrer ind med nye børn, men vi står klar med velkomst og et hold at spille på, forklarer formand Jakob Schwarz.

Klubben har sendt flyers rundt i byens børnehaver og skoler, men det er nok mere det gode rygte, der spreder sig. Specielt på pigesiden har klubben efter sommerferien måttet udvide med flere hold, bl.a. fra den lokale tyske skole. Pigerne har selv efterspurgt at få et hold og dukkede op med seks nye spillere, så bestyrelsen lavede straks hold til dem.

At være en del af en fodboldklub betyder jo også, at man er en del af fællesskabet. Når ens barn går til fodbold, medfølger der et netværk til forældrene. I vores by er det nok ekstra vigtigt i forhold til det tyske mindretal Lars Fink Hansen, Tinglev IF

- Det er glædeligt, at vi kan samle børn fra både den danske og tyske skole her, for det er vigtigt at have trygge fritidsinteresser og noget at være fælles om, smiler Lars Fink Hansen, som bl.a. har kampfordeler-kasketten på.

Tidligere har byen nemlig ikke kunnet byde på den helt store foreningskultur, men det er støt og roligt ved at vende, bl.a. på grund af medlemssuccesen i fodboldklubben.

- At være en del af en fodboldklub betyder jo også, at man er en del af fællesskabet. Når ens barn går til fodbold, medfølger der et netværk til forældrene. I vores by er det nok ekstra vigtigt i forhold til det tyske mindretal, lyder det fra Lars Fink Hansen.

DBU Børneklub LOGO Rød

Tinglev IF er DBU Børneklub
DBU Børneklub er for de klubber, som ønsker at gøre noget særligt ud af børnefodbolden i klubben, og som derfor ønsker at samarbejde med DBU om at løfte børnemiljøet i deres klub.

Det betyder bl.a., at Tinglev IF:

  • Prioriterer børnefodbolden økonomisk og organisatorisk
  • Efterlever DBU's Børnesyn
  • Tilknytter en børneudviklingstræner
  • Har en børnepolitik
Kopi Af DSC 0015 Bestyrelsen mødes oftest på banen, her er det fra venstre formand Jakob Schwarz, Carsten Vinther Hansen og kampfordeler Lars Fink Hansen.

Tinglev IF vil bidrage til mere bevægelse og fællesskab
Foruden klubbens U17-hold er der et Serie 5-hold samt oldboys og veteraner. Men derudover er det børnespillerne, der udgør det helt store flertal på medlemslisten.

- Vi har fokus på, at det er nødvendigt at genstarte klubben nedefra med de yngste, så det koncentrerer vi de fleste kræfter omkring, pointerer formand Jakob Schwarz.

Derfor er klubben også blevet DBU Børneklub og er på vej med ansættelse af en børneudviklingstræner for at pleje og løfte børnemiljøet endnu mere.

Sammenhængen blandt klubbens medlemmer, store og små, bliver der også tænkt i. Nye trænere rekrutteres blandt andet i senior- og oldboys-afdelingen, ligesom ungseniorerne har kamplederopgaver, når de yngste spiller på hjemmebane.

- Forældrene forsøger vi også at engagere i klubbens opgaver, for der skal jo både være kageordninger og skaffes nye sponsorer, og det er forældrene altså gode til at håndtere, forklarer Lars Fink Hansen.

Lars Fink Hansen og Carsten Vinther Hansen fra bestyrelsen er hhv. tidligere uddeler og lokal bankmand, så de har tilsammen et meget stort netværk i lokalområdet. Derfor er det også ofte de to, der håndterer samarbejdet med lokalsamfundet og skaber kontakt til potentielle frivillige og sponsorer.

+ OG ÷ VED MEDLEMSTILGANG

+ ÷
Fedt træningsmiljø Kræver flere frivillige
Flere forældre at uddelegere opgaver til Kræver flere rekvisitter: Bolde, mål, spilletøj, mv.
Flere tager del i bevægelse og fællesskab Banepladsen er ved at være knap
Foreningskultur i lokalsamfundet Flere opgaver til bestyrelsen
Fællesskab med det tyske mindretal Svært at tilmelde korrekt antal turneringshold

Udfordringerne løses en for en
150 nye spillere på bare et år er også noget, der udfordrer den lille bestyrelse i fodboldklubben. Helt lavpraktisk skal der findes 2-3 frivillige pr. hold til at træne og holde styr på tropperne, men også faciliteter og rekvisitter er der pres på.

- Her i sommervarmen er vores baner nærmest ved at tørre ud, og vi har ingen kunstgræsbane, så vores stadionanlæg er ved at være fyldt ud til maksimum, siger Lars Fink Hansen.

Der mangler mål og rekvisitter nærmest konstant, så den varme linje til kommunen holdes nærmest glødende for at følge med efterspørgslen fra holdene.

- Jeg skal også tilstå, at det har været meget svært at ramme det rigtige antal turneringshold, når der er tilmeldingsfrister, men så har regionskontoret hos DBU Jylland heldigvis strakt sig langt for at hjælpe mig akut, forklarer kampfordeleren.

Vi gør meget ud af at dele på Facebook, når det enkelte børnehold har været til kamp. Hvor andre klubberne måske mest omtaler førsteseniorholdet, så er hvert eneste hold vigtigt hos os Carsten Vinther Hansen, Tinglev IF

Der prioriteres benhårdt for at kunne drive klubben bedst muligt med de begrænsede ressourcer, så eFodbold er sat på pause pga. mangel på kompetente ildsjæle, ligesom vinterfodbolden indendørs er nedprioriteret til fordel for foreningens andre idrætsgrene.

- Det er de samme medlemmer og frivillige, vi alle skal trække på, så det hele skal hænge sammen. Så må vi nogle gange melde pas, selvom nogle medlemmer efterspørger andre tilbud, lyder det fra formand Jakob Schwarz.

Tre personer er også ved at være for få til at trække i bestyrelsestrådene, så Jakob, Lars og Carsten er ved at kigge på at omstrukturere opgaverne. Fra at være en lille intens bestyrelse med et godt internt kendskab til hinanden og klubben skal opgaverne fordeles på flere hænder.

- Vi ser frem til at ansætte en børneudviklingstræner og så skal vi også have uddelegeret flere opgaver til andre frivillige, konkluderer formanden.

Kopi Af DSC 0008 Der skal mange frivillige til, når medlemmerne render Tinglev IF over ende.

Hvad er forretningshemmeligheden bag succesen?
Fodboldbestyrelsen bruger ikke mange timer ved et mødebord, faktisk er de langt oftere samlet på stadion. De tre ildsjæle bedyrer, at de ikke ved, hvorfor de mange nye børnespillere er kommet til, men der begynder alligevel at tegne sig et mønster.

Foruden de uddelte flyers i børnehaver og skoler prioriterer bestyrelsen at kommunikere offensivt via sociale medier. Ambitionerne i den interne trænergruppe ”Champions League 2036” er måske nok drevet af en god portion humor, men der er masser af engagement at dele ud af.

- Vi gør meget ud af at dele på Facebook, når det enkelte børnehold har været til kamp. Hvor andre klubberne måske mest omtaler førsteseniorholdet, så er hvert eneste hold vigtigt hos os, forklarer Carsten Vinther Hansen.

  

Medlemsfordobling - sådan

  • Flyers er uddelt i lokale børnehaver og skoler
  • Hvis et tilbud efterspørges, bliver det omgående oprettet
  • Positiv og offensiv omtale på sociale medier
  • Tænk stort – og gå efter målet

De frivillige trænere bidrager med masser af kampreferater med fokus på det positive, uanset hvordan det sportslige resultat er endt. Det er populært blandt forældre og andre fans, som følger klubbens side og holdenes Facebookgrupper.

Det gælder også om at tænke stort og turde handle på det. Vi er f.eks. blevet DBU Børneklub, fordi det passede så fint på det, vi i forvejen tænker og gør, lyder det fra Carsten.

Klubben er opmærksom på at skabe synlighed om de værdier, fællesskabet står for. I Tinglev IF er det legen med bolden, der er i fokus, for fodbold skal være sjovt.

Og det er tilsyneladende noget, de mange nye medlemmer er enige i. Og så er vi tilbage ved byens informationstavle: Tinglev – mere end du tror.



3 HURTIGE TIL EN FRIVILLIG

Lars Snitgaard

Hvad er din rolle i Tinglev IF?
Ny U10 pigetræner

Hvorfor er du frivillig?
Min datters hold manglede et trænerteam og så sprang vi til som forældre.

Hvad betyder klubben for Tinglev?
Klubben byder på fællesskab og kammerater. Her betyder leg og fodbold, at fritidslivet er sjovt.

Karsten Renkwitz

Hvad er din rolle i Tinglev IF?
Mangeårig træner, nu hjælpetræner for U12 Drenge

Hvorfor er du frivillig?
Jeg startede som træner for mine egne børn, og nu hjælper jeg klubben og nyder at kende børnene.

Hvad betyder klubben for Tinglev?
En fodboldklub er nødvendig på linje med en dagligvarebutik. Det er både god børnepasning og konkurrence med nabobyer.