Kommentar: En hyldest til seriefodbolden
Serie 6-rækken under DBU Jylland er nu fortid, men seriefodbolden lever videre - faktisk er den i fremgang, lyder budskabet fra DBU Jyllands fire regionsformænd her på tærsklen til de årlige regionale årsmøder.
KOMMENTAR:
Af Kristian Nørgaard Thomsen, Frederikshavn, Johnny Krogh Hansen, Viborg, Claus Warming, Kolding og Jens Christian Hansen, Nordborg, formænd for DBU Jyllands fire regioner.
”EN AF VORES SPILLERE blev så sur over at blive udskiftet, at han gik ind i omklædningsrummet og drak halvdelen af kassen med holdets øl. Siden blev han aldrig udskiftet igen”.
Ovenstående lille guldklump af en anekdote fik vi serveret via de sociale medier, i øvrigt sammen med mange andre sjove historier, da vi for nylig bad de jyske fodboldklubber om at indsende nogle af deres mest minderige oplevelser fra seriefodbolden.
Vi valgte at sende udfordringen ud, fordi der fra kommende forår flyttes rundt på turneringsstrukturen i mændenes serierækker under DBU Jylland.
Ganske vist har vi her i efteråret oplevet en stigning i antallet af tilmeldte herreserie-hold for første gang i rigtig mange år, men fakta er også, at vi over de seneste 20 år har mistet mange turneringshold. En samfundsvikling, vil nogle måske kalde det, og hvis man ser sig omkring i gadebilledet, tyder meget da også på, at flere af nutidens mænd vælger at holde sig i form med dyre racercykler og i fitness-center, end det var tilfældet tilbage i 90’errne, hvor seriefodbolden var på sit højeste.
Derfor har det været nødvendigt at tilpasse hele turneringsmodellen, og det blev på bedste demokratiske vis besluttet af de jyske fodboldklubber tilbage i maj måned.
Ændringen betyder helt konkret, at Serie 6-rækken forsvinder fra foråret 2022. Det giver simpelthen ikke mening, at holdene i denne række skal bruge mere tid på landevejene end i nogle af de højere rangerende rækker. Derfor bliver posen rystet. Fremover hedder laveste niveau Serie 5, og vi vil gøre alt for, at der vil være lige så godt et tilbud til motionsspillerne, som Serie 6 har været. Det skal turneringsteknikken sikre. For der er naturligvis ikke blot fjernet en række. Antallet af hold i de øvrige lag, Serie 4 og 5, er også blevet tilpasset.
NOGLE TRÆKKER MÅSKE lidt overbærende på smilebåndet, når man nævner ordet seriefodbold. Er det ikke sådan noget med øl, store maver og den slags?
Jo, det er det da helt bestemt nogen steder, også set i lyset af den indledende historie. Og sandheden er da også, at seriefodbold ikke har meget med topfodbold at gøre.
Men det er jo også netop meningen med serierækkerne. Alle skal kunne være med til at spille, for fodbold er for alle. Og det er da i øvrigt utroligt befriende, at det i vores dages perfekthedskultur er absolut ok og ofte superfedt at bruge sin fritid på noget, som man måske ikke er specielt god til.
Det er da også korrekt, at seriefodbold udadtil godt kan forekomme temmelig ustruktureret. Måske træner man slet ikke, fordi spillerne kun ønsker at spille kamp, og når man så endelig er ude til kamp, får man først samlet nok spillere til et hold i absolut sidste øjeblik.
Men det er ikke ensbetydende med, at seriefodbolden ikke er vigtig for spillerne og klubberne. For det er den, og derfor skal rammerne og formatet omkring serierækkerne være i orden med ajourførte og moderniserede turneringsrækker, IT-services, uddannede dommere til rådighed o.s.v.
Og klubberne ønsker i øvrigt heller ikke, at der skal være helt frie rammer i forhold til regler og den slags. Man skal ikke bare kunne gå ind fra gaden og spille. Der skal være en rimelig balance mellem fleksibilitet og ordnede forhold, og derfor er der krav om holdkort, indrapportering af resultater og så videre.
Alle skal kunne være med til at spille, for fodbold er for alle. Og det er da i øvrigt utroligt befriende, at det i vores dages perfekthedskultur er absolut ok og ofte superfedt at bruge sin fritid på noget, som man måske ikke er specielt god til.
NU KUNNE MAN MÅSKE foranlediges til at tro, at seriefodbolden snapper efter vejret, fordi Serie 6-rækken nu ikke længere eksisterer. Men det er heldigvis ikke tilfældet.
Ganske vist er vi som nævnt ikke på det samme omfangsmæssige niveau som i 80’erne og 90’erne, hvor der endda blev snakket om en Serie 7. Men her i efteråret 2021 har der immervæk deltaget omkring 1300 11-mandshold i vores serieturnering, alene på herreseniorsiden, og i foråret 2022 vil der være omkring 500 hold alene i den nye Serie 5-række.
Dernæst kommer hele livet uden for kridtstregerne. Fra det tidligere forår til det sene efterår bogstaveligt talt summer det af liv, glæde, hygge og fællesskab på stadions og idrætsanlæg over hele Jylland.
Uden at blive for højstemt skal man heller ikke undervurdere seriefodboldens betydning i et større samfundsmæssigt perspektiv. For det første er fodbold utroligt sundt. Det har mange undersøgelser vist. Dertil kommer hele betydningen for det lokale liv.
Lokalopgør er for mange måske noget med FC Barcelona mod Real Madrid eller Boca Juniors mod River Plate. Altså opgør hvor det handler om meget mere end tre point. Men denne nerve findes også i serierækkerne. Faktisk er det i høj grad lokalopgørene, der giver selve dynamikken i seriefodbolden.
Vi kan nævne Ribe BK mod Hviding IF. Moseby Boldklub mod Jetsmark IF. Eller Skjern GF mod Tarm IF. Opgør som er et spejl af en kærlig rivalisering, som ikke kun foregår på fodboldbanen, men som også handler om håneret, storebror mod lillebror og så videre.
Derfor modtager vores turneringsafdeling også hver sæson altid ønsker fra klubber, som specifikt beder om at komme i puljer med bestemte hold. Eller opfordringer til at vi samler en særlig gruppe klubber i samme pulje.
LYDEN AF SERIEFODBOLDEN på en solbeskinnet, men måske også lidt råkold forårsdag er på mange måder lyden af Danmark. Fællesskab, passion og hygge på samme tid.
Seriefodbolden er en del af vores folkesjæl. Den berører og rører tusindvis af mennesker. Både på og udenfor banen. Den bringer os sammen på kryds og tværs, den holder mange voksne mennesker aktive, den holder liv i en sund og sjov rivalisering, og den er i høj grad med til at skabe liv og glæde i mange små og store lokalsamfund.
Mens arabiske sheiker og russiske oligarker rykker ind og overtager kontrollen over en stadig stigende del af topfodbolden, så forholder det sig anderledes i seriefodbolden. Her er det den uforbeholdne kærlighed til spillet, der udgør fundamentet. Også selv om banerne er urimeligt knoldede, at vi kun er 10 mand, når kampen starter, og vi har faktisk kun har luft til en halv time.
Efterårssæsonen 2021 er næsten lukket ned, men vi glæder os allerede til en fantastisk forårssæson 2022. Også uden Serie 6.
Længe leve seriefodbolden!
Fokus på den nye herresenior-struktur:
Du kan blive klogere på den nye herresenior-struktur og finde en masse gode historier fra seriefodbolden på vores tema-side.