Grejs-Dalen Idrætsklub har fremsat forslag om at afskaffe midtvejsombrydningen i hhv. børne-/ungdomsturneringer og seniorturneringen. Men hvorfor er det nu, midtvejsombrydningen overhovedet er der?

Vi forsøger at give dig overblikket over argumenter for og imod, så du er forberedt på debatten på de regionale årsmøder i perioden 17.-25. november.


Plus og minus i børne- og ungdomsrækkerne
Oprindeligt startede midtvejsombrydningen som en forsøgsordning i DBU Jyllands regionale børnerækker i efteråret 2018 med flere jævnbyrdige kampe som resultatet.

En spørgeskemaundersøgelse blandt klubberne efter forsøgssæsonen viste opbakning til den ekstra ombrydning, hvor der dog var kritisk feedback til den sene information om kampprogrammet i anden turneringshalvdel.

I kølvandet på efterårsturneringen 2020 indgik spørgsmålet om midtvejsombrydningen i et serviceeftersyn af pigeungdomsturneringen, hvor 2 ud af 3 trænere svarede, at midtvejsombrydningen havde haft en positiv indflydelse på deres sæson.

- Både kampfordeler, træner og forældre ender med at bruge unødigt meget tid på at flytte rundt på kampe, når de ikke kender hele sæsonens kampprogram i god tid, lyder argumentet fra kampfordeler Villy Kjeldsen, Grejs-dalen Idrætsklub.

Blandt plusserne kan der reguleres midt i sæsonen, så nye hold kan komme ind, allerede udtrukne hold kan fjernes og dermed elimineres oversidder-runder. Det er også muligt at trække hold ud samt omplacere hold, der er tilmeldt på et åbenlyst forkert niveau.

- Og sidst men ikke mindst oplever mange hold flere jævnbyrdige kampe efter midtvejsombrydningen, hvor det enkelte hold er bedre matchet, forklarer børneudvalgsformand Johnny Krogh Hansen, DBU Jylland.

Og sidst men ikke mindst oplever mange hold flere jævnbyrdige kampe efter midtvejsombrydningen, hvor det enkelte hold er bedre matchet. Johnny Krogh Hansen, børneudvalgsformand i DBU Jylland

Opsummeret ser argumenterne for og imod midtvejsombrydningen i børne- og ungdomsrækkerne således ud:

MINUS PLUS
> Trænere/forældre kender ikke kampprogrammet i god tid > Allerede udtrukne hold fjernes, således at oversidder-runder elimineres
> Der er ekstraarbejde for klubbernes kampfordelere > Hold kan udtrækkes i ombrydningspausen uden konsekvenser for turneringsprogrammet
> Ungdomsspillerne har lagt andre planer, før kampprogrammet ligger klar > Hold tilmeldt på et åbenlyst forkert niveau kan omplaceres
  > Nye hold kan indgå i ombrydningspausen
  > Mange hold oplever en bedre matchning, idet måldifferencen mindskes i langt de fleste rækker

 

Argumenter for og imod i Serie 5
Også i herrernes Serie 5 ønsker Grejs-Dalen Idrætsklub at afskaffe midtvejsombrydningen. Klubben oplever, at seniorspillere allerede har lagt andre planer, når kampprogrammet for anden turneringshalvdel ligger klar. Dermed skal der bruges ressourcer på at flytte kampe, som netop er fastlagt.

- Tidsrammen både til at ændre kampe og varsle spillerne er meget snæver, når det angår Serie 5, og de ressourcer kan bruges bedre, forklarer Villy Kjeldsen, Grejs-dalen Idrætsklub.

Tidsrammen både til at ændre kampe og varsle spillerne er meget snæver, når det angår Serie 5, og de ressourcer kan bruges bedre. Villy Kjeldsen, kampfordeler i Grejs-dalen Idrætsklub

Ligesom hos børne- og ungdomsholdene er det ligeledes muligt i forbindelse med midtvejsombrydningen at regulere, således at nye hold kan komme med og udtrukne hold ikke efterlader huller i kampprogrammet resten af sæsonen.

DBU Jylland bruger ligesom klubbernes kampfordelere en del planlægningsressourcer på midtvejsombrydningen, og denne proces fører dokumentérbart til flere jævnbyrdige kampe på fodboldbanerne,

Derudover er midtvejsombrydningen et vigtigt redskab for at sikre jævnbyrdigheden i Serie 5 efter den nylige nedlæggelse af Serie 6.

Opsummeret ser argumenterne for og imod midtvejsombrydningen i Serie 5 således ud:

MINUS PLUS
> Kampprogrammet kendes ikke i god tid > Nye hold kan indgå i ombrydningspausen
> Spillerne har lagt andre planer, før kampprogrammet ligger klar > Allerede udtrukne hold fjernes, således at oversidder-runder elimineres
> Tidsperioden for midtvejsombrydningen opleves tidspresset for en del kampfordelere > Hold kan udtrækkes i ombrydningspausen uden konsekvenser for turneringsprogrammet
> Der er ekstraarbejde for klubbernes kampfordelere > Mange hold oplever en bedre matchning, idet måldifferencen mindskes


Du bestemmer: Skal midtvejsombrydningen afskaffes?
I første omgang skal Grejs-dalen Idrætsklubs forslag om at afskaffe midtvejsombrydningen til behandling på de regionale årsmøder.

Det er dig og din klub, der på demokratisk vis sammen med alle andre jyske fodboldklubber, bestemmer udfaldet. Så tilmeld dig og giv din mening til kende.

SÅDAN LYDER FORSLAGET FRA GREJS-DALEN IDRÆTSKLUB:

Midtvejsombrydningen afskaffes både forår og efterår for:
A) Børn og ungdom
B) Senior

Begrundelse
De fleste seniorspillere og også ungdomsspillere har andre interesser end fodbold. På det tidspunkt hvor kampplanen kommer for ombrydningsrækkerne, er planerne for især weekenderne allerede på plads, og det kan være meget svært at stille hold.

Derfor bliver der brugt mange ressourcer på at flytte rundt på kampe (for både kampfordeler, træner og spillere), når kampprogrammet efter ombrydningen modtages. Disse ressourcer kan bruges bedre.

Konsekvenser
Midtvejsombrydning forår og efterår afskaffes for de berørte aldersgrupper.

Tidsperspektiv
Forslaget vil ved vedtagelse træde i kraft fra forårssæsonen 2022.