Det er nok ikke gået manges næse forbi, at DBU i starten af året præsenterede en ny børnestrategi. En strategi som flere og flere klubber er begyndt at arbejde med.

Hos DBU Jylland har mange klubber endda underskrevet en aftale om at indgå i et pilotprojekt om aktivt at arbejde med børnestrategien. I september blev konceptet DBU Børneklub vedtaget, og derfor kan de klubber, der har deltaget i pilotprojektet pr. 1. januar 2022 kalde sig for DBU Børneklub.

Med mærkatet DBU Børneklub sikrer man sig som klub støtte og sparring fra både klubrådgivere og børneklubrådgivere. Man bliver også en del af et netværk, der tæller dem, som ønsker at deltage i netværket ved at sparre og bidrage med egne erfaringer.

Børneudviklingstræner med central rolle
Når klubberne underskriver en aftale med DBU Jylland, skriver de også under på, at de vil tilknytte en børneudviklingstræner inden for et år.

Så selv om de lige nu 50 klubber, der allerede nu har indgået en aftale, har forpligtet sig at tilknytte en børneudviklingstræner, så overrasker det alligevel børnefagligrådgiver hos DBU Jylland, Peter Davies, at så mange klubber allerede nu har fået fingre i en:

- Jeg havde ikke forestillet mig, at det ville gå så stærkt at knap 30 procent af klubberne allerede havde rekrutteret en børneudviklingstræner. Men klubberne har bare arbejdet stenhårdt for at finde de rette personer til opgaverne, og det viser jo også, at klubberne kan se meningen med det, fortæller han og fortsætter:

- Det er tydeligt, at det er en stor prioritering i klubberne, og det understreger bare endnu engang, at rollen er en brik, der mangler i puslespillet hos mange af klubbernes hverdag.

Ny metode kan være årsagen
Det er især de sidste par måneder, det er gået rigtigt stærkt for klubberne med at rekruttere børneudviklingstrænere. Og det kan måske skyldes, at flere og flere klubber er begyndt at kigge indad.

DBU Jylland har tidligere fortalt om Farsø/Ullits IK, der fandt børneudviklingstræneren i egne rækker.

- Vi har set, at flere og flere klubber har succes med at rekruttere en børneudviklingstræner gennem et internt netværk, så det også bliver en person, der kender klubben lidt i forvejen, fortæller børnefaglig rådgiver, Peter Davies.

Man står ikke alene
Som børneudviklingstræner kommer man til at stå over for mange forskellige opgaver, og det er måske ikke alle, der har den største erfaring. Det skal man dog ikke lade sig skræmme af, hvis man spørger Peter Davies:

- Man kommer på ingen måde til at stå alene som børneudviklingstræner. Man får støtte af både klubben, klubrådgivere og ikke mindst netværket med andre børneudviklingstrænere, som man bestemt ikke kan undervurdere. Og så bliver man også uddannet, så rygsækken hele tiden bliver fyldt lidt mere.

Peter Davies peger i øvrigt på de mange forskellige konstellationer af løsninger til at rekruttere en børneudviklingstræner og nævner bl.a., at flere, mindre klubber går sammen om at deles om én børneudviklingstræner.

Han peger også på den modsatte løsning, hvor flere børneudviklingstrænere deler opgaverne i mellem sig – det er især i de større klubber, hvor man kan dele op ved fx årgange eller køn.