- Prisen er blevet sat ned, og varigheden er blevet forkortet. Det er nemmere for de unge mennesker at overskue og finde tiden, når det kun drejer sig om én weekend. Jeg gav dem alle informationerne i deres Facebook-gruppe, og så kunne de ellers tilmelde sig igennem mig, forklarer Jens Christian Svejstrup Sørensen, der selv er aktiv fodbolddommer på 46. år.

Ved DBU Jyllands seneste dommergrundkursus den 18.-19. januar i Tilst kom hele seks ud af 19 dommeraspiranter fra den aarhusianske fodboldklub AIA Tranbjerg, alle tilmeldt af kampfordeler Jens Christian Svejstrup Sørensen. For bare 500 kroner og efter én weekend var de seks aspiranter klar til at dømme fodboldkampe.

- Nu skal jeg evaluere med aspiranterne fra kurset, opfordre dem til at melde sig ind i en dommerklub og komme ud at dømme en masse kampe. Du kan være nok så dygtig i teorilokalet, men det er altså på banen, det gælder. Det er ligesom at lære at køre bil. De skal ud i trafikken, lyder det fra Jens Christian Svejstrup Sørensen.

Klar til at dømme
Blandt de seks dommeraspiranter fra AIA Tranbjerg var 18-årige Casper Bugge. Han har nu bestået sin eksamen, og mangler at dømme tre uddannelseskampe med en vejleder, før han får sit dommerkort og for alvor står på egne ben. Noget der bestemt ikke skræmmer ham.

- Jeg skal ud at dømme med det samme. Det er ærgerligt at tage uddannelsen og så ikke bruge den. Jeg vil lære at dømme, se fodbolden på en ny måde, træffe hurtige beslutninger og blive en bedre leder. Derudover er det et perfekt fritidsjob for mig, fortæller Casper Bugge, der håber på at dømme flere kampe om ugen ved siden af sin erhvervsuddannelse.

Casper Bugge har længe villet gennemføre en dommeruddannelse, men prisen har i flere år afholdt ham fra det. Da han så opslaget på Facebook, var der derfor ikke meget at tænke over.

- Det var oplagt for mig, og det var dumt ikke at gøre det. Jeg så Jens Christians opslag og lagde først mærke til prisen. Det var nemt og overskueligt at melde tilbage og sige ja med det samme, forklarer Casper Bugge.

I den unge dommeraspirants motivation for at tage et dommergrundkursus lå også den knæskade, der har forhindret ham i at spille fodbold i et år.

- Jeg har spillet fodbold, siden jeg var syv år. Så det var også en god mulighed for at komme tilbage til græsset efter en lang skade. Nu ser jeg fodbold fra en helt ny vinkel, og jeg forstår dommerne meget mere end tidligere, tilføjer han.

Ny struktur gør uddannelsen bedre
Udover den nye pris er dommergrunduddannelsen ændret, så kursisterne først skal igennem to timers e-learning hjemmefra. Det betyder, at kurset nu kan tages på bare 14 timer på én weekend. Derefter er der en eksamen af én times varighed og til sidst tre uddannelseskampe. En struktur der ifølge Casper Bugge fungerer rigtig godt.

- Kurset var spændende og struktureret på en god måde. Det var meget overskueligt at komme igennem, fordi jeg havde fået en del grundviden hjemmefra via e-learning. Og jeg var klædt godt på til eksamen. Jeg var overrasket over, hvor meget nyt jeg lærte både i teorien og med fløjten på banen. Jeg troede, at jeg kendte til alle regler i forhold til offside og frispark, men der tog jeg fejl, griner han.

De unge har dommerpotentiale
Fire af aspiranterne fra AIA Tranbjerg er tilknyttet klubbens U19-hold, og Jens Christian Svejstrup Sørensen ser et stort potentiale i netop ungdomsspillerne. Blandt andet fordi klubberne i mange tilfælde må nedlægge ungdomshold, hvor de tilbageværende spillere søger nye udfordringer. En dommeruddannelse kan give dem en ny rolle og være med til at fastholde dem i klubben og fodboldmiljøet. Spørger man den rutinerede Jens Christian Svejstrup Sørensen, der har omkring 5000 dømte kampe på samvittigheden, er det en fordel for klubberne at rekruttere nye dommere som Casper Bugge.

- Det er en investering for klubben at rekruttere dommere og betale for deres uddannelse, og det er godt for fodbolden generelt, afslutter Jens Christian Svejstrup Sørensen, inden han til sidst påpeger, at AIA Tranbjerg nu er kommet på landkortet med dommerrekrutteringen via Facebook.

Læs mere om DBU Jyllands Dommergrundkursus her