Nedlukningen af det danske samfund har også betydet nedlukning af fodboldaktiviteter i breddefodbolden. Som der ser ud nu fortsætter denne nedlukning indtil den 10. maj 2020.

Det betyder, at lokalunionerne i øjeblikket i forskellig grad mangler indtægter som følge af manglende turnerings-, stævne- og uddannelsesaktiviteter. Dette er præcis de aktiviteter, som er helt afgørende for lokalunionernes økonomi.

Lokalunionerne er de danske fodboldklubbers organisation og er primært finansieret af klubberne via indtægter fra de forskellige aktiviteter, som tilbydes (turneringer, stævner, kurser osv.), og herudover også af DBU-tilskud til breddefodbolden. Da fodbolden og foreningslivet helt generelt er lukket ned og sat på pause, står det klart, at lokalunionerne risikerer at komme til at miste mange indtægter. Derfor er det påkrævet at vise ansvarlighed, både af hensyn til vores fremtid, til vores medlemsklubber og af hensyn til vores ansatte i denne svære tid. Vi skal gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at vi i fællesskab kommer bedst muligt igennem krisen.

Som tingene ser ud nu, ved vi ikke præcist, hvornår der kan spilles fodbold igen, men vi er opmærksomme på de forskellige scenarier, og både tidsperspektivet og de forskellige følgevirkninger er med i vores betragtninger, også på den lidt længere bane. Vi forsøger hele tiden at være på forkant med situationen og handle ansvarligt og rettidigt, således at vi løbende styrker muligheden for, at breddefodbolden også på den anden side af Corona-krisen kan have en robust, handlekraftig og professionel fodboldorganisation. Men det er også vigtigt, at fodbolden, nationalt og internationalt, og dansk idræt i det hele taget, står sammen i denne svære tid. Vi er kun en lille brik i en stor global krise, men breddefodbolden, de mange klubber og foreningslivet i Danmark er så værdifuldt for samfundet, at det er nødvendigt, at der tages hånd om, at vi ikke taber terræn, og at de mange frivillige ledere rundt omkring i klubberne ikke mister lysten.

Tiltag og besparelser i DBU Jylland

DBU Jylland har iværksat de første initiativer for at tage vare på organisationen, ligesom der netop nu arbejdes på en overordnet strategi for, hvordan DBU Jylland kommer gennem den nuværende kritiske situation og møder fremtiden efter Corona-krisen bedst muligt.

Vi ser lige nu ind i to scenarier.

Hvis vi kommer i gang med aktiviteterne umiddelbart efter den 10. maj 2020, er det vores vurdering, at vi kan holde skindet nogenlunde på næsen.

Hvis der slet ikke kan spilles fodbold i forårssæsonen 2020, vil DBU Jylland i værste fald umiddelbart komme til at mangle indtægter på 8,8 mio. kr. i form af manglende holdgebyrer, kampafgifter m.v. Dette beløb kan nedsættes til et estimeret underskud på omkring 4 mio. kr., hvis følgende allerede iværksatte initiativer og besparelser samt yderligere tiltag giver det forventede udbytte:

Ansøgning om lønkompensation
Den 23. marts hjemsendte DBU Jylland 90 procent af sin medarbejderstab med henblik på at opnå støtte fra lønkompensationsordningen. Det betyder således også, at alle berørte medarbejdere vil få udbetalt fuld løn og kan returnere til deres arbejde, når krisen er overstået, og DBU Jylland kalder dem tilbage. Det drejer sig om 53 medarbejdere, bl.a. klubrådgivere, turneringsmedarbejdere og kommunekonsulenter. I stedet er der etableret et administrativt nødberedskab til at sikre den nødvendige beslutningskraft og være forberedt på en normalisering af forholdene. Dette nødberedskab varetages p.t. af syv medarbejdere.

Aflyste møder og ændrede mødeformer
Alle møder i DBU Jyllands organisation i foråret 2020 afholdes som videomøder eller aflyses/udsættes, så længe fodbolden er lukket ned. Såfremt den digitale mødeform forlænges til resten af regnskabsåret, vil besparelsen være på ca. 1 mio. kr.

Besparelser på turneringer, administration m.v.
Som følge af nedlukningen af turneringerne vil der være besparelser på medaljer, afslutningsstævner m.v. Interne og eksterne møder aflyses, og personaleuddannelse m.v. sløjfes i indeværende regnskabsår. Idet der ikke afvikles turneringer, gennemføres der heller ikke udviklinger og vejledninger af dommerne. Dette samt andre dommer-aktiviteter, der ikke kan gennemføres grundet nedlukningen, giver også besparelser.

Bevillinger fra Initiativ- og udviklingspulje tilbagetrækkes
Alle bevillinger fra DBU Jyllands interne Initiativ- og udviklingspulje enten suspenderes eller trækkes tilbage i driften. Bl.a. er DBU Jyllands 125 års fødselsdagsfest i november 2020 for alle organisationens frivillige, medarbejdere og samarbejdspartnere aflyst. Samtidig trækkes bevillinger til en Business Intelligence-løsning og til deltagelse på årets Idrætsmøde i Aalborg tilbage. Der arbejdes desuden videre med yderligere interne besparelsesmuligheder, ligesom muligheden for yderligere kompensationsmuligheder (f.eks. drifttab-ordningen) afsøges.

Arbejder på likviditetsløsning

Uagtet ovenstående initiativer risikerer DBU Jylland allerede medio maj at blive udfordret på likviditeten. Dette indebærer, at der skal tilføres økonomiske midler for at organisationen efter denne dato kan udbetale lønninger, betale regninger m.v.

Likviditetsudfordringen søges løst i samarbejde med de øvrige lokalunioner og DBU eller via optagelse af banklån.

- Situationen kan blive kritisk for os, og vi følger udviklingen meget nøje, men vi har fuld fokus på at tage vare på vores organisation, den jyske breddefodbolds fremtid og vores medarbejderes tryghed. Som tingene ser ud nu, ved vi ikke, hvornår der kan spilles fodbold igen, men vi er opmærksomme på de forskellige scenarier, og både tidsperspektivet og de forskellige følgevirkninger er med i vores betragtninger. En længerevarende nedlukning kan resultere i, at også efteråret påvirkes, hvilket i givet fald vil påvirke drifts- og likviditetsberegningen yderligere. Men vi forsøger hele tiden at være på forkant med situationen, således at vi styrker muligheden for, at DBU Jylland også på den anden side af Corona-siden kan bevares som en robust og sund fodboldorganisation, siger DBU Jyllands økonomiansvarlige Hans Mogensen.

Situationen omkring økonomien i DBU Jyllands Fodboldcenter i Tilst vil blive håndteret særskilt.