Lederseminar: Tiltræk frivillige med klubbens sociale liv

DBU Jylland afholder den 7. februar et aftenseminar om generationsskifte i klubledelser. For hvordan får man nye, frivillige kræfter til at tage over? Oplægsholder fra AddFocus, Asbjørn Christensen, mener, det handler om at gøre mere ud af det sociale klubliv og fokusere mindre på opgaveløsning. Her løfter han lidt af sløret for, hvad deltagere får med sig fra seminaret.



Generationsskifte i klubledelser er på programmet på det kommende lederseminar. Foto: Henrik Bjerregrav

Tordenskjolds soldater. Der er de igen; den samme gruppe ukuelige og uvurderlige frivillige, der år efter år har lagt utællelige timer i den lokale fodboldklub. 

Men hvad sker der, når den hårde kerne drosler ned, og hvordan engagerer man nye, yngre kræfter? 

Det emne behandler DBU Jylland på et seminar om generationsskifte onsdag den 7. februar 2018, klokken 18-21 i DBU Hotel & Kursuscenter i Tilst.

Gentænk hvordan nye involveres
Asbjørn Christensen fra konsulentfirmaet AddFocus er oplægsholder på seminaret, hvor han vil komme med sine bud på, hvad der skal til. Han mener, at klubledelser skal gentænke, hvordan de involverer nye frivillige. 

I stedet for at opsøge forældre på sidelinjen og forsøge at involvere dem ved at fokusere på opgaver, der skal løses, opfordrer han til, at klubben skaber nogle sammenhænge, f.eks. forældremøder med spisning, hvor snakken bliver mere naturlig.

- Det skal ikke kun handle om at ”vi kan bruge dig”. Det skal også handle om, hvad du som frivillig kan få ud af det – altså fokus på at skabe gensidigt fordelagtige relationer for begge parter, foreslår Asbjørn Christensen og fortsætter: 

- Relationerne til foreningen og andre forældre betyder uendeligt meget, så hvis klubben skaber en social ramme, hvor man lærer hinanden at kende og får nogle gode oplevelser, bliver der kortere vej til, at man engagerer sig i klubben. Et engagement som frivillig i en klub udspringer jo ikke nødvendigvis af, at man selv er tosset med fodbold.

Bidrag skal ske på egne præmisser
Asbjørn Christensen taler ud fra sine egne erfaringer som ”fodboldfar” og mener, at en anden vigtig pointe er at involvere nye frivillige på det niveau, de selv ønsker.

- Mange forældre værdsætter det arbejde, der bliver gjort, og vil gerne bidrage i det omfang, det er muligt. Jo mere håndgribelig opgaven er, jo nemmere er det at få folk til at tage skridtet ind i foreningen, siger han.

I den forbindelse mener han, at mange klubber kan have gavn af at kommunikere tydeligere i forhold til, hvor meget (lidt) tid, der kræves, og hvilke små og store opgaver, man kan få indflydelse på. På den måde viser klubben, at det er muligt at tilpasse efter det, der er realistisk for den enkelte at bidrage med.

Skal du med?

Du kan tilmelde dig DBU Jyllands aftenseminar om generationsskifte her – deltagelse koster 200 kroner

Få flere informationer om seminaret her


Log ind