Indsats i udsatte boligområder bredes ud
Gennem en årrække har Danmarks Idrætsforbund (DIF) med projektet get2sport understøttet det frivillige foreningsliv i udsatte boligområder i hele Danmark. Under overskriften ”get2sport Aarhus” giver Aarhus Kommune, DIF og DBU Jylland nu sammen bolden op til et samarbejde på en bredere bane.
For Aarhus Kommune falder get2sport helt i tråd med den indsats kommunen allerede har i de udsatte boligområder. Derfor glæder det også borgmester Jacob Bundsgaard, at man nu udvider samarbejdet til at omfatte både Viby Syd og Bispehaven.
- Vi glæder os til at bygge videre på de positive erfaringer fra Gellerup og få bredt indsatsen ud sammen med vores gode samarbejdspartnere fra DIF og DBU Jylland. I Aarhus satser vi helt bevidst på samarbejde på tværs, fordi det skaber mening og giver de bedste resultater, når alle aktører arbejder sammen om at løfte de vigtigste dagsordenener – og get2sport kan give et væsentligt løft, siger han.
Motivation til frivillige
Hos DIF er der stor glæde over, at Aarhus Kommune vil være foregangskommune for en bredere indsats med udgangspunkt i get2sport:
- Målet med DIF get2sport er at sikre, at der også i de mest udsatte boligområder er folk som har lyst, evner og ressourcer til at være frivillige ledere og trænere for områdets børn og unge; så også de kan profitere af den sociale kapital, et aktivt idrætsliv almindeligvis kaster af sig. Det særlige med get2sport er, at vi med samspillet mellem idrætsforeninger, frivillige og kommunale ressourcepersoner skaber et stærkt udgangspunkt for at understøtte udsatte børn og unge, der kan være svære at rumme i andre sammenhænge, siger DIFs Direktør Morten Mølholm.
Mere end fodbold
At være med i en idrætsforenings fællesskab er en af grundstenene i det danske samfund, og det er netop i idrætsforeningerne, at børn og unge mødes på tværs af samfundsskel og skabe venskab og fællesskab. Det helt særlige fællesskab børn og unge kan møde gennem idræt understøtter ikke bare det demokratiske medborgerskab, men har også afledte effekter som uddannelses- og jobparathed.
For rådmanden for Børn og Unge i Aarhus Thomas Medom handler det derfor også om mere end ”bare” spillet på banen, når Aarhus Kommune træder ind i et samarbejde med DIF og DBU Jylland.
- Det handler om mere end fodbold, når vi har valgt at arbejde sammen med Danmarks Idrætsforbund og DBU Jylland om foreningslivet i de udsatte boligområder. I mit perspektiv skal tænkningen bag get2sport aktivt understøtte frivillighed og medborgerskab i udsatte boligområder i hele Aarhus med fundament i fodboldens og idrættens fællesskaber, siger han.
Fodbold kan noget særligt
Samme perspektiv går igen for DBU Jyllands formand Bent Clausen, der samtidigt ser samarbejdet som endnu en måde, hvor fodbolden kan bidrage som en del af noget større:
- Vi har fra DBU Jylland valgt at involvere os, fordi fodbold har en bred appel og kan noget særligt i udsatte boligområder. Fodboldbanen og klublivets forpligtende fællesskab skaber en ramme, hvor den enkelte får mulighed for at få ansvar og udfolde sit potentiale som træner, leder, dommer og spiller uden hensyn til social-, etnisk eller boglig-baggrund, siger Bent Clausen.
Fakta om ”get2sport Aarhus”
|