Ekspert: Landsbyer vinder stort på fodboldklubberne

Den lokale fodboldklub har meget stor betydning for, hvor velfungerende en landsby er. Fodboldklubberne skaber tillid og sammenhængskraft, lyder det fra en professor fra Aarhus Universitet.



Fodboldklubberne er måske den vigtigste ingrediens i et velfungerende lokalsamfund, fortæller anerkendt professor. Foto AU.dk
- Fodboldklubberne er som moderne forsamlingshuse – de skaber tillid og sammenhængskraft. Derfor er de guld værd for en landsby.

Sådan fortæller Gert Tinggaard Svendsen, som er professor ved institut for statskundskab på Aarhus Universitet, som har forsket i, og skrevet bøger om, hvordan tillid imellem mennesker kan være et afgørende element i et velfungerende og lykkeligt samfund.

- Tilliden udspringer i fodboldklubberne, kan man sige. Og tillid gør slet og ret, at vi bliver rigere og lykkeligere, fordi den bidrager til, at det gode samarbejde fungerer i et lokalsamfund, fortæller Gert Tinggaard Svendsen.

Fodboldklubben giver tilliden et servicetjek

Der er en masse ansigt-til-ansigt-kontakt i en fodboldklub, og netop det faktum er et helt afgørende element i formlen på at have et velfungerende lokalsamfund, forklarer Gert Tinggaard Svendsen.

- Når man er ansigt til ansigt, så får vi slebet de uskrevne regler til. Dem er vi gennemsyrede af, og derfor er det vigtigt, at vi er enige om dem. Når vi er det, så har vi også mere tillid til hinanden, og det gør os rigere og lykkeligere som samfund. Det bliver ganske simpelt et rarere samfund at være i, siger professoren, og uddyber med et eksempel:

- Lad os sige, at vi er til fodboldtræning, og vi aftaler, at jeg må købe din cykel, og at jeg bare kan betale næste gang vi er til træning. Jeg tager din cykel med hjem, men har ikke pengene med til den efterfølgende træning som aftalt. Heller ikke gangen efter, får du betaling for din cykel. Når der så er gået lidt tid på den måde, så bliver du godt sur, og de andre på holdet hører at ”Gert har ikke betalt for cyklen endnu”. Det vil give mig dårlig omtale og det er jo ikke rart. Derfor virker det voldsomt opdragende, når vi mødes ansigt til ansigt, fortæller Gert Tinggaard Svendsen, og understreger, at et godt samarbejde faktisk kan måles helt fysisk.

- Når vi har et godt samarbejde og det hele bare kører på skinner i vores relationer, så udskiller vi faktisk lykkehormonet oxytocin, som giver os et velvære i kroppen. Derfor er foreninger, som f.eks. fodboldklubberne både givende og vigtige, siger han.

Stor tillid i Danmark

I Danmark er vi verdensmester i tillid og direkte adspurgt svarer 3 ud af 4 danskere som svarer, at ”ja, vi kan stole på andre mennesker”. Tilsvarende er det blot 3 ud af 100 brasilianere, som svarer ”ja” til selvsamme spørgsmål.

Ifølge Gert Tinggaard Svendsen, så skal fodboldklubberne måske have den allerstørste del af æren for de flotte tal.

- Fodboldklubberne er jo de største foreninger, og dermed også vigtigst i hele den her adfærdsregulering, som fører til vores høje tillidsfølelse. Man kan sige, at tilliden får et serviceeftersyn i fodboldklubberne, lyder de rosende ord.


Log ind