Sæsonstart: Guide til lovlige spillere

Den nye sæson står for døren, men har du helt tjek på, hvilke spillere du må bruge i sæsonens første kamp? Få tjek på reglerne her - også for nye spillere.

Foto: Henrik Bjerregrav

Mange synes, sommeren har været lidt kort, men de fleste føler nok alligevel, at den har varet længere end en enkelt weekend.

I DBU Jylland-sammenhæng er sommerpausen dog på flere måder blot at betragte som forlænget weekend. I hvert fald når det gælder rokeringer i spillertruppen.

Man skal således være særligt opmærksom, når spillere går fra klubbens bedste hold til et lavere rangerende. Her gælder der nemlig ganske bestemte regler.

Sommerpause = en forlænget weekend

Det forholder sig sådan, at efterårssæsonens første kamp – hvad angår op- og nedrykning af spillere – skal ses som en direkte forlængelse af forårssæsonens sidste kamp.

En spillers spilleberettigelse i efterårets første kamp vil altså afhænge af, hvilket hold han/hun spillede på i forårssæsonens sidste.

Populært sagt er sommerpausen altså blot at betragte som en forlænget weekend.

Derfor er der heller ingen problemer, hvis en spiller f.eks. har spillet på klubbens andethold i forårets sidste kamp og nu skal spille på klubbens førstehold. Her er der nemlig tale om en oprykning, og det er altid tilladt, så længe det sker til en ny spille dag.

Det er i øvrigt værd at huske at:
- En programsat men IKKE spillet kamp, hverken løser eller binder en spiller.
- Hvis en klubs førsteholds kamp bliver udsat til et senere tidspunkt, kan ingen af de spillere, der spillede førsteholdets sidste kamp i foråret, rykke ned på andetholdet.
- For at rykke ned fra et højere rangeret hold til et lavere rangeret hold, skal det højere rangerede hold spille en kamp, hvor spilleren ikke er med.

Foto: Henrik Bjerregrav

Sådan bliver NYE spillere lovlige

Hvis en spiller har foretaget et klubskifte mellem forårs- og efterårssæsonen, er der ingen bindinger i forhold til sæsondebut. Du kan læse nærmere i turneringsreglementets §12.

Der skal indhentes spillercertifikater på alle spillere, der har spillet i en anden klub inden for de seneste 30 måneder.

Er det ikke tilfældet, skal man blot have en spillererklæring. Spillererklæringen er en tro og love-erklæring (underskrift) fra spilleren til klubben om, at han/hun senest har spillet fodbold i en anden klub inden for de seneste 30 måneder.

Når man som klub får en ny spiller, bør man altid starte med at tjekke, om spilleren i forvejen findes i klubbens systemer. I KlubOffice søger man altså på spilleren, inden man evt. opretter ham/hende. Husk at udvide søgningen til også at omfatte udmeldte spillere. Prøv også at simplificere søgningen - søg f.eks. kun på fornavn og ikke andet. Der er så to scenarier:

1. Spilleren findes ikke i KlubOffice i forvejen (typisk ved helt nye spillere, der kommer til klubben)
- Ved man, i hvilken klub spilleren senest har spillet, kan man med fordel søge spillercertifikat uden at oprette spilleren først. Man får nemlig alle data overført sammen med certifikatet, når den anden klub godkender certifikatsanmodningen. I KlubOffice vælges menuen Personer > Medlemmer > Spillercertifikater - klik på ikonet øverst til højre. Her skrives spillerens navn og fødselsdato, samt hvilken afdeling, som man ønsker spilleren placeret i, når han/hun overføres. Man vælger så at søge certifikatet i den klub, hvor spilleren senest har spillet.
Den afgivende klub får nu en mailbesked om, at der er søgt et certifikat. De skal svare snarest muligt, dog senest indenfor 7 dage, og de modtager automatisk en reminder efter 4 dage. Hvis det haster med overførslen, så kontakt gerne afgiverklubben pr. mail eller telefon for at sikre, at alt sker i rette tid. Når spillerens tidligere klub accepterer, flyttes spilleren til jeres KlubOffice sammen med alle sine oplysninger og sit certifikat. Du får en mail herom, og kan så gennemføre selve indmeldelsen.

2. Spilleren findes i forvejen i klubbens KlubOffice (typisk ved spillere, der tidligere har været i klubben)
- Ret hans/hendes oplysninger, hvis der er rettelser. Står spilleren som udmeldt, genindmeldes han/hun ved at markere spilleren med et klik og trykke på ikonet "Indmeld/udmeld medlem" øverst til højre. Hvis der skal indhentes et spillercertifikat, klikkes på medlemmet og dernæst på ikonet Indhent spillercertifikat fra en anden klub til det valgte medlem øverst til højre.
Når et certifikat er overført, modtager spilleren og den nye klub en mail herom.

Typiske fejlkilder

Man vil nogen gange støde på en fejlbesked om, at den søgte spiller ikke findes i den klub, man søger om certifikatet i. Det kan skyldes, at spilleren aldrig er blevet oprettet som spiller i den anden klub. Mere hyppigt skyldes det dog en forskel mellem de data, som de to klubber har på spilleren. F.eks. kan den afgivende klub have stavet spillerens navn anderledes eller angivet en forkert fødselsdato. Kontakt da DBU Jylland for hjælp.

Sådan vises spillercertifikatet

Et digitalt spillercertifikat vises under fanen Fodboldspiller inde på det enkelte medlem. Her kan man se dato for certifikatoverførsel, samt hvilken klub, det er overført fra.

Kun digitale spillercertifikater er gyldige

Bemærk, at det fra 1. januar 2015 blev obligatorisk at benytte digitale spillercertifikater, dvs. et papir-spillercertifikat nyere end 1. januar 2015 er ikke gyldigt (spillercertifikater udstedt før 1. januar 2015 må godt være i papirform).

Læs mere om spillercertifikater her
Se og print den fulde guide her


Log ind