Min mening: Flotte sølvmedaljer må ikke blive en sovepude

Kvindelandsholdets succes ved det netop overståede europamesterskab i Holland blev fulgt af historisk mange danskere. Det kan give et boost ude i fodboldklubberne - men vi kommer ikke sovende til flere piger og kvinder på fodboldboldbanerne. Det mener DBU Jyllands formand i denne kommentar.





Kvindelandsholdet overraskede alt og alle og sikrede sig flotte sølvmedaljer ved EM i Holland. Nu skal landsholdets præstationer følges til dørs. Foto: DBU
Hele Danmark har fulgt med i kvindelandsholdets flotte præstationer ved europamesterskaberne i Holland i de seneste uger. Faktisk var der ikke færre end halvanden million danskere som så med, da de fantastiske danske fodboldkvinder spillede en historisk underholdende finale mod værtslandet, Holland.

Og i går var mange tusinde menneske mødt frem for at fejre kvindelandsholdet i Viborg og København. Sikke en fest! Kvindefodbolden har endelig fået sit folkelige gennembrud.

Nu er det hverdag igen. Betyder det så, at festen er forbi? Dan Turell skrev engang en hyldest til hverdagen: ”Fint nok med fester! Al plads for euforien! Men hvilken lykke så bagefter at lægge sig i hvilens og hverdagens seng”.

Jeg holder meget af Turells strofer. Men i forhold til pige- og kvindefodboldens fremtid efter festen i Holland er jeg af en anden opfattelse. For vi må ikke tro, at vi bare kan lægge os på langs og tro, at pigefodbolden vil buldre derudaf helt af sig selv. At nye pigespillere vil rulle ind over de jyske fodboldklubber som en bølge ved Vesterhavet i stormvejr og tilmed bliver hængende uden yderligere indsats. Nej, succesen må ikke blive en sovepude.

Kvindelandsholdet har givet os en gave. Med deres eminente EM og deres åbne måde at kommunikere på har de åbnet befolkningens øjne for, at livet bestemt ikke er for kort til kvindefodbold. Nu er det op til os at sikre, at rammerne omkring vores pigespillere er på plads. Kvindelandsholdet har haft arbejdshandskerne på – nu er det vores tur. For hvis vi ønsker at tiltrække og ikke mindst fastholde piger i fodbolden, så er det vigtigt, at de får en god oplevelse ude på banerne.

Gode rollemodeller er ikke nok, hvis der ikke er opbakning i hverdagen. Både hos DBU Jylland og i de jyske fodboldklubber står vi foran en opgave.

Dygtige trænere og ledere er hele forudsætningen for, at vi får fastholdt de pigespillere, vi får ind i klubberne. Derfor kan DBU Jylland også understøtte med træneruddannelse og andre gode tilbud. Og så er det jo op til DBU Jylland sammen med fodboldklubberne at lave en række gode aktiviteter til pigerne, så de føler, at det er sjovt og udviklende at spille fodbold.

Det kunne f.eks. være det nye DBU Jylland-tiltag ”Fantastisk Pigefodboldstart”, hvor en DBU Jylland-instruktør klæder klubberne bedre på til at give nye pigespillere en god start på og uden for grønsværen. Et andet nyt tiltag er ”Store pigetrænerdag”. Et seminar for pigefodboldtrænere, som kan give frisk inspiration til at gøre fodboldtræningen sjov og udviklende. Eller det gennemprøvede koncept Pigeraketten som kan være med til at tiltrække nye piger til fodbolden. I projektet ”Bevæg dig for Livet” drejer det sig om teenagere og voksne – her tilbyder vi et konkret klubudviklingsforløb, som hjælper klubberne til at fokusere både på fastholdelse og rekruttering. Vores klubrådgivere er klar til at hjælpe klubberne på vej!

I mange fodboldklubber er arbejdet allerede godt i gang. Bl.a. i Fortuna Hjørring, hvor de så vidt muligt fjerner de administrative byrder fra pigetrænerne, holder fællesspisningerne på tværs af pigehold og sender pigeholdene til spændende stævner. Og heldigvis er der rigtig mange fodboldklubber, der prioriterer pigerne i klubben. Det er også nødvendigt. Pigerne og kvinderne skal føle sig velkomne – og skal have lige vilkår i form af kompetente trænere, gode baner og bolde og et højt aktivitetsniveau. Herudover er det et mål at få pigerne til at starte med fodbold noget før, gerne når de er 5-6 år.

Visionen og drømmen er at fordoble antallet af piger og kvinder, der spiller fodbold i år 2025. Det er en officiel målsætning fra DBU’s side. Men kan det overhovedet lade sig gøre? Ja! Jeg tror på det. Men kun med en fælles, målrettet og helhjertet indsats.

Vi har netop vundet sølv ved EM. Nu skal vi sammen sikre, at pigefodbolden går en gylden fremtid i møde.

Log ind