HFK har over 100 dommere på samvittigheden

Siden 2008 har Haderslev Fodboldklub haft 135 dommeraspiranter på grundkursus i klubbens lokaler. ”Det er for det fælles bedste”, lyder det fra Leif Petersen, der er manden bag.


Leif Petersen(t.v.), manden bag dommerkurserne i Haderslev FK, står her sammen med to af de nyere dommere, Christian Wagner og Nermin Smailovic (t.h.).

Hvis ikke der er dommere nok til at lede kampene, så skal klubfolk selv i aktion med fløjte og kort. Når først det sker, så er der ikke langt til mistanker om partiske kendelser og snyd. Blandt andet derfor er en af fodboldklubbernes største frygt dommermangel.

Det er dog ikke noget, de behøver at ligge søvnløse over i Haderslev og omegn, da der er godt besat med fodbolddommere. Blandt hovedårsagerne hertil er Haderslev Fodboldklub, som siden 2008 har hjulpet ikke færre end 135 dommeraspiranter på et dommergrundkursus.

Leif Petersen og DIF Get2Sport står bag de mange dommere i Haderslev og her på projektets tiende år er det en tilfreds Leif Petersen, der gør status.

- Det er absolut tilfredsstillende. Hvis bare halvdelen af dem er aktive dommere, så er det jo helt flot. Og det kunne man jo godt have en formodning om, da vores område er godt besat af dommere, lyder det fra Leif Petersen.

Bliver billigere og bedre

I Haderslev FK har de optimale faciliteter til at afvikle dommergrundkurserne med computere, mødelokaler og gode muligheder for forplejning. Leif Petersen mener dog, at alle klubber kan få det arrangeret, så de kan holde dommerkurser – klubberne skal blot hive fat i DBU Jylland, som kan hjælpe med det hele, siger han. Han ser kun fordele ved flere dommere.

- Det er for det fælles bedste. Jo flere dommere, jo færre kilometer skal dommerne køre, hvilket medfører, at der skal færre kørepenge til dommerne. Desuden øges niveauet med flere dommere, og vi kæmper ikke med dommermangel.

Med Get2Sport som aktiv medspiller fik Leif Petersen og Haderslev FK fat i en gruppe belastede unge fra byen. De belastede unge tegnede sig for flertallet af især de første års dommerkurser. Siden er det mere fifty/fifty med nydanskere og etniske danskere.

- Det er startet som et Get2Sport-projekt, og først var det også primært unge nydanskere. Vi havde især en dygtig ung bosnier, som blev bidt af det og spredte ordet. Det medførte et sandt boom i antallet af nye aspiranter. Nu er det en god blanding af alle, siger Leif Petersen, der selv netop har fejret 50 års jubilæum som fodbolddommer 1. marts.

Fodbold er godt for integrationen

Blandt de mange uddannede dommere i klubben er Nermin Smailovic på 43 år. Som indvandrer har han brugt ikke blot brugt sit dommerkort til at få en masse motion, lommepenge og gode oplevelser, men dommergerningen har også spillet en vigtig rolle i hans integration til det danske samfund.

- Fodbold og integration går rigtig godt i spænd. Jeg har fået masser af kontakter gennem idræt og ikke mindst mit virke som fodbolddommer. Det giver masser af motion, og jeg synes, det udelukkende er positivt at være fodbolddommer, siger bosnieren, der har været dommer siden 2013.

En anden Haderslev-dommer er tilflytteren, Christian Wagner på 29 år. Han har selv spillet fodbold og været træner, og nu glæder den nyuddannede dommer sig til at komme i gang med at lede fodboldkampe.

- Det er for at give noget tilbage til fodbolden – og for at blive i fodboldfamilien. Det var en af mine kammerater, som talte godt om det, og nu prøver jeg så. HFK har betalt dommerkortet, men så skal jeg hjælpe klubben, fx til SønderjyskEs kampe eller til stævner. Det er noget for noget, hvilket er helt fair, siger han på afdæmpet sjællandsk.

Kursus nummer 10 er udsat

For første gang siden 2008 bliver der ikke afholdt et dommergrundkursus i HFK i år. DBU Jylland afvikler tre andre i Syd- og Sønderjylland, så der har ikke været grobund for nok kursister, ifølge Leif Petersen. Han smider dog ikke håndklædet i ringen og satser på endnu et kursus næste år.

- Vi kører med et nyt dommergrundkursus i de sidste to weekender i februar i 2018. Der har vi altid lagt kurserne, for så passer det med, at de nyudklækkede dommere er klar til at dømme med det samme, siger Leif Petersen, som altså selv har nydt dommergerningen i 50 år.

Han fremhæver friheden og de mange gode oplevelser som drivkraften bag de mange års tjeneste som dommer.

- Du bestemmer selv, hvor mange kampe, du vil have – og dermed hvor meget du vil tjene. Det er da fantastisk. Kan man komme igennem de første to år som dommer, så bliver man hårdhudet, og så venter der en masse skønne oplevelser som dommer, slutter den bundrutinerede fodbolddommer.

Log ind