MENU

Unge mænd dyrker fodboldmode

For pigerne har det altid været sådan. Men for de unge mænd er det et forholdsvis nyt fænomen at dyrke mode og design. Beckham gik forrest i kampen for at bringe fodbold og mode tættere sammen.


Unge mænd dyrker i dag fodboldmode i lange højere grad end tidligere.

Fodbold er for rigtige mænd. Sådan har devisen altid lydt, og det er som sådan stadig gældende. Definitionen på en rigtig mand har dog rykket sig ganske betydeligt, og i dag er det kun helt naturligt at unge, moderne mænd dyrker deres udseende.

Else Skjold er modeforsker og adjunkt på Designskolen Kolding, og hun mener, at mændenes fokus på forfængeligheden i forbindelse med fodbold tog sin begyndelse for omkring 20 år siden.

- Op gennem 90’erne hvor britpop huserede, da var fodbold den sidste bastion for rigtige mænd. Det var nærmest den sidste mandezone. Men manderollen kom i skred, især med Beckham som forkæmper. Han udfordrede de traditionelle roller, siger Else Skjold og tilføjer, at fordi Beckham fik så stor succes med at brande sig selv, så fulgte mange andre professionelle fodboldspillere efter ham.

Signatur-look søges

Professionelle fodboldspillere er forbilleder og dermed rollemodeller for stort set samtlige piger og drenge, som spiller fodbold. De unge boldtrillere kopierer trofast idolernes signatur-look, hvilket er helt naturligt, ifølge Else Skjold.

- Drenge og unge mænd vil have det samme som deres idoler. Beckhams mohawk-frisure er et godt eksempel på, at tendenserne spreder sig ud i alle afkroge af verden.

- Jeg kender også en dreng på seks år, som vil have sit hår farvet helt sort som Cristiano Ronaldos. Fodbolddrengene vil have det signatur-look, som de ser hos deres forbilleder og deres rollemodeller, siger hun.

Eksempler på modefænomener fra fodboldspillere 
 • Hanekam v/ Beckham og Balotelli
 • Opsat krave v/ Eric Cantona
 • Strømper over knæene v/ Neymar
 • Tatoveringer v/ Beckham
 • Halsedisse v/ Carlos Tevez
 • Tophue v/ Jens Martin Knudsen
 • Krigsmaling v/ Rüştü Reçber
 • Hårbånd v/ Ronaldinho
 • Lyserøde fodboldstøvler v/ Bendtner
   
Læs mere

Du kan læse hele historien om mænd og fodboldmode ved at downloade DBU Jyllands fodboldmagasin, Jysk Fodbold, til din tablet eller smartphone.

Eller du kan få resten af historien direkte på din computerskærm.

Artiklen er en del af et større tema i Jysk Fodbold om udstyr til både spillere og trænere.

Log ind