MENU

En julehilsen til alle klubbernes frivillige

DBU Jyllands formand, Bent Clausen, sender i dag en julehilsen til alle frivillige i de jyske fodboldklubber. "I er uvurderlige. Og med stor sandsynlighed lykkeligere end de fleste…", skriver han blandet andet.
                                                                                     23. december 2016

Glædelig jul og godt nyt fodboldår…

Julen er lige om hjørnet – og et nyt spændende fodboldår venter forude.

Vi gør det for klubbens skyld. Vi gør det fællesskabets skyld. Vi gør det for at få et godt netværk. Vi gør det for at gøre en forskel. Sådan hører jeg bl.a. frivillige sige, når de skal beskrive, hvorfor de er frivillige. Måske også for at blive lykkeligere…

Her i efteråret har vi i DBU Jylland sat fokus på emnet frivillighed, som jo er et helt grundlæggende vilkår for os alle sammen. Ingen fodbold uden frivillighed. Så enkelt kan man vist godt sige det.

For at synliggøre frivillighedens værdi har vi løbende offentliggjort en række fortællinger om frivillige. Fortællingerne kunne såmænd også have været om alle de frivillige i din klub. I er jo i høj grad også med til at skabe gode rammer for en masse børn og voksne – og dermed værdi for vores samfund, integration, folkesundhed og så videre.

Vi har også fokus på, når forskellige regler, f.eks. når man er på dagpenge, skaber unødig utryghed hos de frivillige. Vi arbejder for at skabe så gode rammer for de frivillige som overhovedet muligt.

Bliv frivillig lykkelig

I mange undersøgelser er Danmark blevet kåret som ét af de lykkeligste lande i verden. Det er der givet mange årsager til. Men noget, der bliver fremhævet, er ofte, at Danmark er ét af de lande i verden med størst sammenhængskraft. Og det skyldes blandt andet den høje grad af deltagelse i frivilligt arbejde. Både frivilligt arbejde og sociale relationer har betydning for lykken. Det siger ”Institut for lykkeforskning”, som har udgivet forskellige rapporter om fænomenet lykke.

Nærhed til familie og venner, gode naboskaber og aktiv deltagelse i den lokale fodboldklub er godt for lykken. Det er vigtigt at understrege, at det ikke handler om at have 500 venner på Facebook. De vigtigste sociale relationer er de nære relationer, hvor man oplever ting sammen, og oplever at blive forstået, hvor man deler tanker og følelser og giver og modtager støtte. Og den beskrivelse passer jo perfekt på livet i en fodboldklub. Både som aktiv spiller og som aktiv frivillig.

Værdien af frivilligt arbejde rækker langt videre end den samfundsværdi, der ofte forsøges gjort op i penge. International lykkeforskning peger på, at der er en sammenhæng mellem lykke og frivilligt arbejde. Personer, der arbejder som frivillige er generelt mere lykkelige. Og det går begge veje. Lykkelige mennesker vælger oftere at arbejde som frivillige, og frivilligt arbejde øger lykkefølelsen. En af forklaringerne er, at frivilligt arbejde styrker de sociale relationer, som er afgørende for folks lykkeniveau – siger ”Institut for lykkeforskning”.

Tak til alle frivillige. I er uvurderlige. Og med stor sandsynlighed lykkeligere end de fleste…

På forhåbentlig gensyn i forbindelse med DBU Jyllands Delegeretmøde 7. januar 2017 i Herning. Og hvis I vil pleje de sociale relationer sammen med andre fodboldledere – og risikere, at I bliver endnu mere lykkelige - er I meget velkomne til den traditionelle Nytårskur fredag den 6. januar 2017.

Glædelig jul og lykkeligt fodboldår…

Bent Clausen
Formand for DBU Jylland, næstformand i DBU og medlem af bestyrelsen i DIF

Log ind