Fodbolddommere: Personlige angreb går under huden

”Vi fucker din mor”, ”Tyrkersvin” og ”Vi ved, hvor du bor”. To fodbolddommere fortæller her, hvad de har måttet lægge øre til, når de dømmer fodbold – og hvordan det påvirker dem.



Det gør ondt at få verbale klø, fortæller fodbolddommere. Foto: Fodboldbilleder.dk
- Der var en, som råbte: Du er kraftedeme også et tykt svin. Den ramte mig følelsesmæssigt meget kraftigt.

Sådan siger den rutinerede århusianske fodbolddommer René Budtz om en oplevelse, som han oplevede, da han for kort tid siden var linjedommer til en breddekamp i Aarhus.

Tilråbet kom fra en tilskuer som var utilfreds med en kendelse og som derfor havde set sig ondt på den 50-årige dommer. Og den personlige stikpille står ikke alene. Ofte må de jyske fodbolddommere nemlig lægge øre til hårde verbale angreb, når de dyrker deres hobby.

Tog det med i omklædningsrummet

René Budtz har efterhånden lært at håndtere de verbale angreb, men det sker alligevel en gang imellem, at angrebene går rent ind.

- Det er ikke så lang tid siden, at der var én, som råbte ”skaldede svin” efter mig. Så bliver man ked af det. Jeg har også en søn, som er dommer, og han har blandt andet måtte høre ting som ”vi fucker din mor” og ”vi ved, hvor du bor”, og det har han haft meget svært ved at kapere, fortæller fodboldommeren, som ellers ikke betragter sig selv som værende specielt ømskindet.

- Fodbold er lig med følelser, og jeg synes det er helt i orden, at spillere og tilskuere kommer med nogle udbrud, som omhandler kampen. De skal bare ikke gå efter manden i sort og være personlig, mener han, og understreger, at han flere gange har taget dommerhvervet op til overvejelse.

- Jeg har helt sikkert tænkt på at stoppe et par gange eller tre. Men de gode sider har heldigvis opvejet det negative, siger han.

- Jeg er blevet kaldt ”tyrkersvin”



Fatih Eryilmaz har været udsat for hårde verbale angreb på fodboldbanen. Privatfoto.

En anden Aarhus-dommer, 30-årige Fatih Eryilmaz, har også prøvet, hvordan det er at være under heftig, verbal beskydning.

- Så sent som for to uger siden var der nogen, som råbte ”fuck dig, dit tyrkersvin”, til mig. Men det rører mig ikke – for jeg er jo tyrker. Det betyder dog ikke, at jeg synes, det er okay, siger Fatih Eryilmaz, som heller ikke har et problem med udbrud og frustrationer. Men der er en grænse.

- Der skal være plads til at vise følelser og frustrationer, men udbruddene må ikke blive personlige. En af dem, jeg kender, som også er fodbolddommer, er både blevet truet og overfaldet for ikke så lang tid siden. Det chokerer mig, at der er nogen, som kan finde på det. Alle kommer vel for at have det sjovt, selv om man naturligvis gerne vil vinde, siger den 30-årige fodbolddommer, som har en grænse for, hvad han kan leve med at blive udsat for på fodboldbanen.

- Jeg stopper i det sekund, jeg bliver kaldt værre racistiske ting som ”perker” eller sådan noget som ”jeg ved, hvor du bor”. Jeg har jo også en familie at tænke på, siger Fatih Eryilmaz, som er gift og har to små børn.

Klubberne har et ansvar

Ifølge formanden for DBU Jyllands Dommerudvalg, Morten Rask Thomsen, er antallet af særligt grove verbale angreb relativt få. Alligevel mener han, at de jyske fodboldklubber skal være opmærksomme på problemet.

- Jeg synes helt generelt, at fodbolddommerne bliver behandlet godt i de jyske fodboldklubber, og det er heldigvis sjældent, at der er nogen, som går langt over stregen. Alle fodbolddommere ved og forstår jo også, at fodbold er en følelsesmæssig sport – så længe man ved, hvor grænsen går. Det er ikke okay at true dommeren eller at gå efter ham personligt, siger Morten Rask Thomsen, og ærgrer sig over, at den hårde medfart kan koste i statistikken over registrerede fodbolddommere.

- Jeg ved, at der er nogle unge drenge, som er stoppet, fordi de ikke kunne holde ud, at høre på det her. Det er en skam – også for klubberne, som derved kan stå og mangle dommere lige pludseligt, siger han og kommer med en appel til klubberne.

- Som klubleder skal man simpelthen være sin opgave voksen og se bort fra alle følelser, når sådan noget sker. Lederne skal beskytte dommerne derude, uanset om man føler sig uretfærdig behandlet af ham eller ej. Vi er jo alle sammen en del af fodboldfamilien, siger han.

Se også


DBU Jyllands særlige tema om respekt
Se resultaterne fra DBU Jyllands store undersøgelse om adfærd på sidelinjen
17-årig dommer: Fodboldfar hjalp mig videre

"Vi fucker din mor" og "Du er kraftedeme også sådan et tykt svin". Her fortæller to fodbolddommere, hvad de har måttet...

Posted by Jysk Fodbold on 6. oktober 2015

Log ind