Motionsfodbold er verdensklassetræning

Peter Krustrup talte om fodbold og sundhed på årets delegeretmøde i Herning. Få nogle af fodboldforskerens opløftende konklusioner her.


Peter Krustrup talte om fodbold og sundhed på DBU Jyllands delegeretmøde 2015 i Herning.

Fodboldforsker og professor Peter Krustrup fra Center for Holdspil og Sundhed på Københavns Universitet har i mange år forsket i fodboldspillets gavnlige virkninger på sundheden.

På DBU Jyllands delegeretmøde lørdag den 10. januar 2015 i Herning præsenterede han nogle af sine forskningsresultater og tegnede et billede af de nye perspektiver for motionsfodbolden i de jyske fodboldklubber, samt konkluderede, at motionsfodbold er verdensklassetræning.

Fodbold er en alsidig og effektiv træningsform

Det første egentlige videnskabelige forsøg lavede Peter Krustrup og hans forskerteam i 2006, hvor de sammenlignede forskellige træningsformer – fodbold, lange løbeture, intervalløb og styrketræning. Forsøgspersonerne var utrænede mænd i alderen 20 til 43 år. 

- I forhold til kondital fandt vi ud af, at fodbold er fantastisk – og det er intervalløb også. Man får også noget ud af lange løbeture, men ikke så meget som intervalløb og fodbold, og man får stort set ikke noget ud af styrketræning, hvis man vil forbedre sit kondital, fortalte Peter Krustrup fra scenen i Herning.

Samtidig er fodbold både en god slankekur og effektiv styrketræning, og ser man på det samlede billede – kondital, fedtprocent, muskelmasse og knoglemasse, så viser Peter Krustrups forsøg, at kun én af de undersøgte træningsformer slår positivt ud på alle parametre – nemlig fodbold. 

- Man kan godt få den samme effekt ved at kombinere mange forskellige træningsformer, men det er meget mere besværligt end fodbold. Og der er også nogen som vil sige, at det ikke er helt så motiverende, lød det fra fodboldforskeren, som også pegede på de psykologiske aspekter:

- Vores idrætspsykologer kiggede på, hvor hårdt det føles at være aktiv på fodboldbanen. Selvom pulsen var høj, og selvom der var masser af intense aktioner, så var det fodboldspillerne, som sagde: Det her er kun halvhårdt.

Store perspektiver for fodbold i folkeskolen

På scenen i Herning præsenterede Peter Krustrup en række forskningsforsøg med forskellige målgrupper – folkeskolebørn, utrænede mænd og kvinder, 70-årige fodboldspillere, mandlige patientgrupper, hjemløse og TV-holdet FC Zulu, og den fælles konklusion var, at fodbold er en effektiv træningsform for alle.

- Når vi kigger på børn, voksne og ældre, mænd og kvinder – så har de alle sammen høj puls, når aktiviteten er fodbold. Hvis man spiller småspil, som er et centralt element i DBU’s Holdninger og Handlinger, og som også kan bruges for voksne og ældre, så er der høj intensitet hos alle, fortalte Peter Krustrup den store forsamling af jyske klubledere.

Fodbold er altså også en effektiv træningsform for børn, og forskningen inden for netop den målgruppe kan få stor betydning i forhold til skolereformen og for samarbejdet mellem klubber og skoler. 

- Alle de børn, vi har undersøgt i folkeskolen, har haft gavn af at spille fodbold og andre boldspil. Det har drengene og pigerne, det har de klubaktive og ikke-klubaktive, det har de, der har højt og lavt BMI, og det har de trænede og utrænede. Det giver store perspektiver i forhold til skolereformen, sagde fodboldforskeren, som også fortalte, hvordan fodbold kan have andre gevinster end blot de fysiske:

- Vi har også kigget på de psykologiske aspekter hos overvægtige børn i folkeskolen – på selvtillid, kropsopfattelse og tilgang til idræt, og alt sammen blev forbedret efter fem måneder med ugentlig fodboldtræning på små baner. 

I kan gøre en kæmpe forskel

Peter Krustrup sluttede sin præsentation i Herning af med at anerkende de tilstedeværende klubledere og de frivillige hjemme i klubberne:

- I gør allerede en stor indsats for den danske folkesundhed. Det gør I, fordi fodbold er en effektiv kombinationstræning, der kan bruges til at forebygge og behandle livsstilsygdomme. Hvis I kan organisere spillet på en måde, så involveringen er høj, så kan alle få positive effekter af at spille fodbold, og hver gang I kan få nogen til at spille fodbold, har I gjort en kæmpe forskel.

Se mere

Var du ikke til stede på DBU Jyllands delegeretmøde 2015 i Herning, eller har du lyst til at dykke mere ned i Peter Krustrups forskningsresultater, kan du se hans præsentation her.

Log ind