Guide: Sig farvel til fodboldens småskader

Væskende hudafskrabninger, blodfyldte vabler og sorte negle. Se her, hvordan du hurtigst muligt slipper af med irriterende småskader.



De små skader kan også gøre ondt. Vi har samlet nogle god råd der sætter speed på restitutionen. Foto: Fodboldbilleder.dk


Enhver der er groet sammen med underbukserne på grund af en væskende hudafskrabning eller har gået på hælene på grund af en ondskabsfuld blodvabel ved, at også de små skader kan være ganske ubehagelige at løbe ind i.

Oftest kan den rigtige behandling dog sætte turbo på restitutionsprocessen.

Vi har spurgt Lars Enevoldsen, som er mangeårige holdlæge hos Randers FC, hvordan man hurtigst muligt kan slipper af med de forskellige småskavanker.

Hudafskrabning

Her kan det være en god idé at bruge vand og sæbe for at gøre området rent og nedsætte infektionsrisikoen. Man kan dog også benytte et produkt, som hedder Hibitane, som er en desinficerende væske. Herefter dupper man med et tørt håndklæde og dækker området til. Efter et par dage ser man så til det.

Sommetider bruger vi en film der hedder Upsite, som beskytter lidt, for det kan jo godt være lidt ubehageligt, at have tøjet til at kilde på området, hvor man har fået en hudafskrabning. Man behøver dog ikke holde sig i ro, og kan fint spille med en hudafskrabning.

Vabler

Hvis vablen bliver blodfyldt, kan man prikke hul på den og lægge et stramt plaster på. I løbet af et par dage kan man så se, og selve huden kan overleve. Hvis ikke, så klipper vi huden af – det lyder måske som om, det gør ondt, men huden vil være helt død, og så kan man ikke mærke det. Herefter dækker man det til med noget, som ikke hænger fast.

Hvis man ofte har problemer med vabler, kan man forebygge med sportstape eller noget, som hedder ”Compeed”, som er et særligt vabelplaster.
 
Trælår

Det er super vigtigt, at man får sat behandlingen i gang hurtigt, hvis man får et trælår. Så snart man er ude af banen, skal området nedkøles, og så skal der kompression på. Det mindsker skadesperioden betragteligt.

Normalt er et par dages ro nok til at sikre sig, at den blødning der sker i forbindelse med trælåret, ikke udvider sig. Det er dog noget man skal tage alvorligt, for nogen har så kraftige trælår, at der går uger, inden de kommer i gang igen.

Der kan ikke gives en præcis tidsramme for, hvornår man er klar igen, for et trælår er ikke bare et trælår, og der vil være stor forskel på, hvornår låret igen fungerer normalt.

Muskelkramper

Muskelkramper er som regel bare udtrætning af muskulaturen og saltbalancen i musklen, så her behøver man ikke behandle på en særlig måde.

Det er som regel nok med at småjogge lidt efterfølgende og strække ud, og det er helt fint med en kort restitution på en dags tid eller lignende.

Blå negle

Det her er også et helt klassisk problem for mange fodboldspillere. I Randers FC forsøger vi at instruere spillerne i at have en ordentlig neglehygiejne. Det betyder mere konkret, at man skal sørge for at få neglene klippet og filet ned. Det skyldes, at hvis neglene er for lange, så vil de støde op i overlæderet på støvlen, og det er det, som er så hårdt ved dem, at de kan blive sorte og til sidst falder af.

Når det sker, kan man vælge at bore hul i neglen med en desinficeret nål eller et lille fire millimeter bor for at lette trykket i neglen. Jeg bruger personligt en kanyle. Måden man så gør det på, er ved at sidde ligeså stille og rulle redskabet med fingrene ned mod den skadede negl til der går hul, og trykket letter.

Efter noget tid med en blå negl, kan man fjerne den. Det lyder vældig smertefuldt, med et er det faktisk ikke, og det er mere behageligt efterfølgende.

Har du haft en blå negl eller en væskende hudafskrabning? Se her, hvordan du kan vinke farvel til de belastende småskader på rekordtid.

Posted by Jysk Fodbold on 10. august 2015

Log ind