Ung dommer lader sig ikke kue

En 17-årig fodbolddommer måtte afbryde en U12-kamp i Ikast før tid, da en forælder gik langt over stregen. Men trods den dårlige oplevelse fortsætter han ufortrødent med at dømme: – Det var jo én dårlig oplevelse ud af rigtig mange gode, lyder forklaringen.



En ung fodbolddommer havde en træls dag på kontoret i en U12 Drenge B-kamp. Foto: Fodboldbilleder.dk


- Jeg syntes, det var rigtigt synd for de U12-drenge, at de ikke kunne spille kampen færdig. Derfor blev jeg ved med at sige til tilskueren, at han skulle slappe lidt af, så de kunne få lov at spille resten af kampen.

17-årige Kristoffer Havn havde en dag af de mindre gode i dommertøjet, da han fløjtede U12 Drenge B-kampen mellem Ikast fS(2) og Bording IF den 9. oktober.

Han følte sig således truet og chikaneret i en grad af en af forældrene på sidelinjen, at han til sidst fløjtede kampen af efter 38 minutter, hvor et dømt straffespark til det ene hold fik den pågældende forælder op i det røde felt.

I indberetningen er situationen beskrevet således:

”Han sagde rigtig, rigtig mange gange, at "Du går bare ind og dømmer den kamp færdig, inden du gør mig gal" - og for hver gang jeg svarede, at det ville jeg ikke, før han forlod banen, hævedehan bare tonefaldet og gik et par skridt tættere på, indtil han stod helt op i ansigtet på mig.”

Ubehageligt i situationen

Kristoffer Havn har videre beskrevet i indberetningen, at chikanen fortsatte, efter han havde fløjtet kampen af. Forælderen fortsatte ifølge den unge dommer med at være truende overfor både ham og hans far, som var taget med ham ud til kampen.

- Det var rigtig træls, for det var jo bare en U12-kamp, uden den store resultatmæssige betydning, og jeg må sige, at det var ret ubehageligt lige i situationen, siger den 17-årige dommer, som var glad for at have faren ved sin side.

- Det var fantastisk, han var med, for han fik mig til at falde ned og fandt en leder fra klubben, som var med til at løse situationen, siger Kristoffer Havn, som ellers ikke har noget imod, når der er lidt brok over kendelserne.

- Selvfølgelig må man brokke sig som tilskuer og træner - det synes jeg i hvert fald – men man skal holde det på et vist niveau, og ikke blive personlig. Og så ville det være rigtig fint, hvis man tager hensyn til, om der er tale om en urutineret dommer, som nok ofte vil blive endnu mere usikker af det end en mere erfaren dommer, siger han og understreger, at man ikke skal tro, at man få en bedre dommer af at brokke sig. Tværtimod.

Bare én dårlig oplevelse

Den unge Herning-dommer har ingen planer om at lægge fløjten på hylden på grund af episoden.

- Jeg vil helt sikkert fortsætte med at være dommer. Det er det sjoveste jeg kunne forestille mig indenfor fodbold. Det her var jo bare en enkelt dårlig oplevelse ud af rigtig mange gode, siger Kristoffer Havn og understreger, at han ikke har noget problem med at dømme i Ikast FS igen.

- Det ville ikke gøre mig noget at skulle tilbage og dømme, for det er jo bare én mand, som har opført sig forkert. Det skal ikke gå ud over klubben, siger han.

Ikast FS har fået ros af DBU Jyllands disciplinærudvalg for håndteringen af situationen, hvor de blandt andet har besluttet, at den pågældende forælder ikke må være på sidelinjen til holdets kampe med mindre klubbens ungdomskonsulent også er til stede.


Log ind