Senior-debat: Tænk ud af boksen
Venskab, sammenhold, fleksibilitet, socialt netværk var nogle af de begreber, der gang på gang dukkede op, da Dagbladet Holstebro-Struer tirsdag aften havde inviteret til en debataften om ”Fodboldens fremtid i Nordvestjylland”.
Der var fyldt godt op i Dagbladet Holstebro-Struers lokaler, da cirka 60 fodboldfolk kom for at diskutere seniorfodboldens fremtid. Foto: HP
Baggrunden var, at avisens sportsredaktion har observeret, at seniorfodbolden har set markant bedre tider. Eksempelvis er realiteten, at områdets tidligere store klubber Holstebro Boldklub, Struer Boldklub og Lemvig GF lider voldsomt i disse år.
Godt et halvt hundrede fodboldfolk fyldte godt i avisens mødelokale, hvor FC Midtjyllands nye direktør og chefredaktør på Dagbladet indtil 1. marts, Hans Krabbe ledede aftenens debat.
Kompetente folk fra fodboldverdenen med vidt forskellige baggrunde gav alle et kort oplæg, før spørgsmål og kommentarer fyldte rummet. Ole Ladefoged, formand for DBU Jyllands seniorudvalg indledte med en række faktuelle tal om udviklingen i antal hold og fodboldspillere, blandt andet at antallet af seniorhold over ti år er faldet fra 1826 til 1399.
Glen Riddersholm, cheftræner for Superligaens tophold FC Midtjylland, fulgte efter og provokerede forsamlingen ved at sige:
- Alle disse tal og statistikker er for mig uinteressant – det handler simpelthen om, at I klubfolk ikke er dygtige nok til se, hvad der sker omkring jer i samfundet, lød det fra træneren.
Fodboldkulturen er stærk
Han blev efterfulgt af en mere analyserende Henrik H. Brandt, der er direktør for Idrættens Analyseinstitut. Hans budskab var, at – selv om vi nok snakker om krise – så står fodbolden langt stærkere end andre idrætsgrene, eksempelvis håndbold, der har kæmpe problemer med frafald.
- Fodboldkulturen er meget stærk, og I har alle muligheder for at vende skuden, hvis I koncentrerer jer om at være klub for lokalsamfundet, lød budskabet.
Torben Sjørvad, formand for Holstebro Boldklub, kredsede mest om sin klubs manglende storhed og muligheder for igen at komme på divisionsstatus. Han havde ikke umiddelbart et bud på, hvordan HB skal komme ud af dødvandet ud over, at de andre klubber i 7500-området burde gå sammen om at skabe et nyt ”storhold” i kommunen og sørge for fødekæden til HB.
Runden blev lukket af avisens sportsredaktør Lars Hedegård Nielsen, der erkendte, at avisen jo også har en interesse i, at det går godt for fodbolden i et område, der pressemæssigt er domineret af Team Tvis/Holstebro i to håndboldligaer. Fodbold handler om følelser, og han opfordrede klubberne til at tænke på den gode historie og sende den til avisen.
Er bredt samarbejde løsningen?
Efter en kort pause fik Hans Krabbe godt gang i debatten, og noget af det, der fyldte mest, var, om der kan etableres et bredt samarbejde blandt klubberne i Holstebro.
Ole Ladefoged advarede mod sammenlægninger af seniorklubber:
- Jeg har endnu ikke set et eneste eksempel på, at det har øget antallet af hold og spillere, snarere tværtimod, lød det fra seniorformanden i DBU Jylland.
Formanden i Linde Boldklub, Kristian Simonsen, fortalte om den positive udvikling på herreseniorsiden i sin klub. Foto: HP
Henrik H. Brandt opfordrede til at tænke lokalt og nyt:
- Vær noget for dem i jeres egen andegård – I skal ikke være et mini-FCM. Tænk ud af boksen. I er heldige i fodbold og de bedste til bredden – så tænk bredde og ikke noget sub-elite.
To positive eksempler
Ikke alt er skidt på seniorfronten, for der er faktisk en hel del lyspunkter på landkortet. En af de klubber i området, der lige nu har momentum og fremgang er Linde Boldklub. Klubben spiller her i foråret i Serie 2 og skal møde ”storebror” Struer Boldklubs førstehold om at være Struer Kommunes bedste seniorhold.
Formand Kristian Simonsen kunne fortælle, at man i klubben har gang i mange ting ud over selve spillet på banen, og der har været en medvirkende årsag til fremgangen.
- Vi laver fællesspisning, tager på fodboldtur til Tyskland, holder fester, m.m. Og så har vi tre unge spillere i bestyrelsen, og det er med til at give et større ejerskab til det, der sker i klubben.
Også den helt nye klub Bronx United F.C, i Holstebro blev nævnt som en anden måde at etablere seniorfodbold på. Formand Søren Strøm fortalte om Serie 5-holdet med 22 medlemmer i alt og 14-16 mand til træning. Rotation, uddelegering af opgaver og masser af fester var nøgleord for, at holdet fungerer.
Aftenens fremmødte gik nok ikke fra mødet med et endegyldigt svar på seniorfodboldens aktuelle udfordringer, men mulighederne er der, og der kom bud på, hvad den enkelte klub kan prioritere.