§ 8 - Spillets igangsættelse & genoptagelse

Et begyndelsesspark er en igangsættelse, som foretages ved begyndelsen af begge halvlege, begge halvlege i forlænget spilletid, samt efter at et mål er scoret.

Andre igangsættelser er frispark (direkte eller indirekte), straffespark, indkast, målspark og hjørnespark (se § 13 - 17).

Dommeren lader bolden falde i de tilfælde, hvor han har standset spillet, og loven ikke foreskriver nogen af igangsættelserne ovenfor.

Hvis der begås en forseelse, mens bolden ikke er i spil, ændrer det ikke ved den oprindelige igangsættelse.

Begyndelsesspark

Procedure
• Dommeren trækker lod ved at kaste en mønt i vejret. Holdet, som vinder lodtrækningen, vælger banehalvdel eller at foretage begyndelsessparket.
• Afhængig heraf foretager det andet hold begyndelsessparket eller vælger banehalvdel.
• Det hold, som valgte banehalvdel i 1. halvleg, foretager begyndelsessparket til 2. halvleg.
• Efter pausen skifter holdene banehalvdel.
• Når et hold har scoret, tages begyndelsessparket af modspillerne.

Ved ethvert begyndelsesspark
• skal alle spillere med undtagelse af spilleren, som foretager begyndelsessparket, være på egen banehalvdel.
• skal modspillerne til det hold, der giver bolden op, være mindst 9,15 m fra bolden, indtil den er i spil.
• skal bolden ligge stille på banens midte
• skal dommeren give tegn
• er bolden i spil, når sparket er taget, og den klart bevæger sig
• kan der scores direkte i modspillernes mål. Hvis bolden går direkte i eget mål, dømmes hjørnespark til modspillerne.

Overtrædelser / straffebestemmelser
Hvis sparkeren rører bolden igen, før den er rørt af en anden spiller, dømmes indirekte frispark til modspillerne. Hvis der foreligger en hands-forseelse, dømmes dog direkte frispark.

For enhver anden overtrædelse af proceduren ved begyndelsesspark skal sparket tages om.

Dommeren lader bolden falde

Procedure
Dommeren lader bolden falde til den forsvarende målmand i eget straffesparksfelt, hvis
• bolden ved spillets afbrydelse var i straffesparksfeltet
• den sidste boldberøring var i straffesparksfeltet

I alle andre tilfælde lader dommeren bolden falde til én spiller fra det hold, som sidst rørte
bolden, på det sted, hvor bolden sidst blev berørt af en spiller, en spillet uvedkommende,
eller jfr. § 9 et medlem af dommerteamet.
Alle andre spillere (fra begge hold) skal være mindst 4 meter fra bolden, indtil den er sat
i spil.

Overtrædelser/straffebestemmelser
Dommeren skal lade bolden falde igen, hvis
• en spiller rører den, før den rammer jorden
• bolden går ud af banen efter at have ramt jorden, men uden at en spiller har rørt den

Hvis bolden går i mål uden at have rørt mindst to spillere, genoptages spillet med