Drop de lange løbeture i opstarten
Det er en gammeldags opfattelse, at lange løbeture i træningsopstarten er vejen frem til at komme i god form. Det fortæller fysisk træner, Janus Blond.
Ligesom taktikken i fodbold ændres, så ændres tingene også inden for det fysiske område.
Det er for længst gået af mode at løbe lange ture på landevejen med samme tempo. Det er langt fra optimalt, også selv om det er sådan, du altid har gjort. Man kan faktisk lave alt fysisk træning på fodboldbanen, og det kan lade sig gøre med bold det hele.
Det medfører flere fodboldlignende aktioner og forbedrer spillernes tekniske og taktiske formåen - ud over den fysiske selvfølgelig.
Gør den fysiske træning sjov
Motivationen kan nogle gange være i bund, når man tager cyklen i regn eller slud til træning. Hvis man så møder træneren, der står pakket ind, og er klar til at sende dig ud på den klassiske løbetur ”ned forbi biblioteket og opad bakken til rådhuset osv.” så er det ikke alt for inspirerende.
Samtidig er det langt fra den bedste og mest effektive måde at få konditionel fremgang på. Bliv på banen og lav den fysiske træning der – og helst med bold.
Kroppen er så smart indrettet, at hvis man presser den, så adopterer den til arbejdsbyrden. Derfor arbejder man meget med intervaltræning, da man på den måde kan få den samlede arbejdstid med høj intensitet op i forhold til en kontinuerlig tur på stien.
Intervaltræning er den bedste metode
Alle tale om intervaltræning. Er det virkelig så effektivt? Svaret er kort og præcist; JA.
Intervaltræning er den mest effektive måde at få formfremgang på, og den kan laves på banen med og uden bold. Intensiteten er nøglen til fremgangen.
Hvis man eksempelvis arbejder i tre minutter, så skal der være højt tempo igennem alle tre minutter. Derefter er det vigtigt, at spillerne får noget pause til at restituere. Derved kan kvaliteten og tempoet opretholdes igennem øvelsen.
Jo bedre konditionel form, jo hurtigere er din restitutionstid. Derfor vil arbejds/pauseforholdet samt antallet af sæt, være anderledes i starten af sæsonen(januar) i forhold til senere(februar/marts).
Nøglen ligger i motivationen
Spillerne skal forstå, at når og ikke hvis, man arbejder med den side af fodbolden, så har man større mulighed for succes. Kvaliteten af træningen bliver optimeret. Restitutionen forlænges, og det medfører mindre risiko for skader, som igen forbedrer holdets mulighed for point. Fysisk træning er en vigtig del for holdet, spilleren og dig som træner. Man må aldrig give spillerne et indtryk af, at det er noget, der skal overstås eller er et nødvendigt onde. Fysisk træning skal omtales som et konkurrenceparameter i truppen på lige fod med taktik, sparketeknik og overblik.
Test af spillerne er altid motiverende og et godt værktøj for en træner. Det er også vigtigt, at spillerne kan se, at den træning, du har lavet i opstarten, har rykket dem.
Tålmodighed og høj intensitet
Det er af stor vigtighed, at du som træner, ikke bliver for ivrig i starten. Specielt i vinteropstarten, skal man passe på sine spillere. Alt for mange trænere starter nemlig enormt tidligt med hård fysisk træning fra dag et.
Hvis man har for travlt bliver overbelastede og må sidde ude fra træningen. Det kommer man ikke i bedre form af.
Slå i stedet koldt vand i blodet og acceptér, at dit hold skal bruge tid på at komme i den ønskede form. En trup med få skader medfører; Godt humør hos den enkelte, kvalitet i træningen, øget konkurrence, samt mulighed for at spille andet en syv mod syv.
Budskabet er som følger: Sørg for at træningspassene bliver afviklet med høj intensitet, så behøver man ikke at træne i to timer. Brug bolden når det kan lade sig gøre. Det er motiverende for spillerne, og de vil arbejde på et højere niveau, end hvis de løb på ”stien”. Du vil også selv føle en glæde ved, at spillerne smiler, når de arbejder hårdt.
1 | Start langsomt op, hvis spillerne har været på ferie |
2 | Spillerne har måske løbet, men de har ikke lavet fodboldbevægelser som acceleration, sprint, retningsskift og spark |
3 | Brug de første tre træninger på at lade spillerne vænne sig til underlag, bold og bevægelser |
4 | Jeg vil foreslå, at man har mellem fem og otte træningspas før den første træningskamp |
5 | Vær opmærksom på, at mange accelerationer, sprinter, vendinger og opbremsninger, belaster muskulaturen ekstremt meget de første to uger |
6 | Gem den hårde træning til uge to, så spillerne ikke både er trætte fysisk og skal vænne sig til nye bevægelser |
7 | Tag individuelle hensyn. Du skal aldrig presse en spiller der er øm eller har ondt |
8 | Første træningskamp skal man maximalt spille 45 min. |
9 | Sørg for at spillerne er friske til kamp og til fysisk træning. Spillerne skal bygges op, og ikke rives ned af selskabet ”Træner A/S” |