Økonomisk politik

DBU Jylland er en non-profit-organisation.

Vores mål er ikke at skabe økonomisk overskud. Økonomien er i stedet et instrument for os til at skabe mest muligt fodbold for vores medlemsklubber.

Dette skal helt grundlæggende ske i den størst mulige respekt for, at det primært er de jyske fodboldklubber, som finansierer vores drift, men samtidig således, at vi kan mønstre en professionel, moderne og serviceorienteret organisation, som lever op til klubbernes krav og forventninger – og som kan varetage breddefodboldens tarv i Jylland.

Vores indtjening sker primært via de aktiviteter og serviceydelser, som vi tilbyder vores medlemsklubber. Herudover modtager vi årligt et beløb fra DBU (i regnskabsåret 2022/23 var det 7,869 mio. kr.), bl.a. i form af tilskud fra Danmarks Idrætsforbunds andel af de offentlige udlodningsmidler. Dette beløb indgår i driften i DBU Jyllands regnskab.

At vi modtager en andel af idrættens udlodningsmidler, er naturligvis en anerkendelse af breddefodboldens store samfundsmæssige betydning, og i lighed med det store ansvar der følger med forvaltningen af de indtægter, som vi modtager fra vores klubber, følger der et tilsvarende ansvar med forvaltningen af disse offentlige tilskud, bl.a. i form af gennemsigtighed og ordentlighed.

Prisfastsættelse af aktiviteter

Det er et gældende princip, at vores medlemsklubber yder en eller anden form for betaling for de ydelser og den service, der udbydes og efterspørges.

Det vil sige, at klubberne eksempelvis betaler gebyrer for deltagelse i vores turnerings- og uddannelsestilbud samt andre aktiviteter og serviceydelser. Ved arrangementer som f.eks. regionale årsmøder, delegeretmøde o.s.v. betales de faktiske udgifter – enten helt eller delvist.

Det er væsentligt for DBU Jylland, at vores medlemsklubber kan se et rimeligt forhold mellem den vare eller service, som klubben får, set i forhold til den pris, der skal betales.

Som klubleder kan man støde på mange forskellige priser og prissætninger, men det skal ses som et udtryk for, at vi har mange forskellige tilbud til klubberne eller til medlemmerne af klubberne. Det kan samtidig være et udtryk for, at der rent strategisk ydes et ekstraordinært udviklingstilskud, eller en intern underskudsgaranti, på en fodboldaktivitet, som ønskes udbredt til klubberne, fordi den af DBU Jylland vurderes som særlig vigtig eller værdifuld.

DBU Jylland udbyder ikke turnerings- og stævnetilbud med det hovedformål at tjene penge. Vi udbyder aktiviteter for at fremme fodbolden og for at sikre vores klubber attraktive tilbud til deres medlemmer.

I forhold til vores turnerings- og stævnetilbud er der ikke indarbejdet et princip om et dækningsbidrag på den enkelte aktivitet – ligesom på uddannelsesområdet. Det skyldes, at vi som breddeorganisation har en forpligtelse til at udbyde fodboldtilbud til alle klubbernes medlemmer, også de mere smalle målgrupper.

Derfor skal turnerings- og stævneaktiviteterne ses i et samlet økonomisk perspektiv, og de indgår i DBU Jyllands samlede vifte af kerneprodukter og tilbud. Det vil dog altid være sådan, at der foretages en økonomisk vurdering af den enkelte aktivitet, og der foretages løbende en kritisk gennemgang af turnerings- og stævnetilbuddene, såvel centralt som regionalt.

Egenkapitalen

DBU Jyllands egenkapital voksede væsentligt i 2012 som følge af etableringen af fodboldcenteret i Tilst og udgør pr. 1. november 2023 ca. 14,2 mio. kr. Dette svarer til ca. 16.000 kr. pr. medlemsklub i gennemsnit, hvilket af bestyrelsen anses for at være på det niveau, der er tidssvarende og rimeligt i forhold den fortsatte drift af DBU Jyllands organisation.

Driftsresultatet

Bestyrelsen ønsker hvert år at kunne fremvise et sundt og solidt regnskab, men det er også et knæsat økonomisk princip, at bestyrelsen hvert år stræber efter et driftsresultat, som går i 0, uagtet at det selvfølgelig kan være svært set i relation til en omsætning på mere end 81 mio. kr. i et normalt år.

Bestyrelsen ønsker endvidere, at der, når der er mulighed for det, hensættes beløb til DBU Jyllands Initiativ- og udviklingspulje. Det er en intern pulje, som organisationens udvalg og arbejdsgrupper kan søge med henblik på igangsættelse af nye aktiviteter og projekter til gavn for DBU Jyllands medlemsklubber. Det er bestyrelsen, der disponerer midlerne i denne pulje, som hvert år er specificeret i regnskabet med såvel bevillinger som forbrug.

DBU Jylland Fodboldcenter (DBU Hotel og Kursuscenter)

Pr. 1. februar 2012 igangsatte vi driften af DBU Jylland Fodboldcenter i Tilst. Driften af centeret skulle som udgangspunkt ikke belaste den ordinære økonomi i DBU Jylland og dermed heller ikke påvirke de jyske klubber.

Centeret blev bygget i et ligeværdigt samarbejde med DBU, og omfanget af byggeriet skete også i tæt samråd med DBU. Det var vigtigt for DBU Jylland, at der ikke skulle være tale om et ”prestigebyggeri”, men en praktisk løsning, der alene skulle omfatte de nødvendige kontor- og mødefaciliteter for det administrative personale i DBU Jylland centralt samt for DBU Jylland Region 3. Desuden blev administrationsbygningen udvidet med en række overnatningsfaciliteter for at kunne rumme bl.a. DBU-talentaktiviteter.

Formålet med denne løsning var oprindeligt et decideret fodboldcenter – baseret på fodboldrelaterede aktiviteter. Men en efterfølgende strategisk ændring i DBU i relation til talentudviklingen, hvor mange af aktiviteterne nu henlægges til udlandet og andre steder i landet, satte relativt hurtigt centerets drift under pres, hvorfor resultaterne ikke kunne leve op til de økonomiske forventninger.

Derfor var DBU Jylland nødsaget til at justere den oprindelige strategi og satse mere målrettet på såvel interne som eksterne kursusaktiviteter samt i høj grad decideret hoteldrift (turister, håndværkere m.fl.). Af samme grund blev der i 2014 brugt en del ressourcer på at skabe et nyt fundament for den fremtidige drift, ligesom vi indgik en aftale med DBU om at ændre navnet til DBU Hotel og Kursuscenter for at opnå en bedre branding.

Tilpasningen af formålet med fodboldcenterets faciliteter og indsatsen for at skabe nye og andre indtægter har efterfølgende haft en positiv effekt på regnskabet.

Det er fortsat bestyrelsens holdning, at driften af DBU Jyllands Fodboldcenter ikke må belaste økonomien generelt.

På grund af aktivitetsudviklingen i breddefodbolden generelt samt en række nye strategiske indsatser i DBU og lokalunionerne har det i 2019 været nødvendigt at igangsætte en udvidelse af fodboldcenteret for at kunne rumme administrationen. Finansieringen af denne udvidelse er sket via en låneaftale med DBU, hvor der samtidig er foretaget en generel låneomlægning til et nyt samlet lån på 20,7 mio. kr. Aftalen indebærer rentefrihed for DBU Jylland i hele låneperioden, men således at der skal erlægges et fast årligt afdrag på 690.000 kr. til DBU – også i hele den 30-årige låneperiode.

Bøder og administrationsgebyrer

I et normalt år indtægtsfører vi bøder og administrationsgebyrer på omkring 3,7 mio. kr., hvilket svarer til, at en medlemsklub i gennemsnit betaler 4.000 kr. pr. år.

Men hvorfor udskriver vi overhovedet bøder i DBU Jylland? Kunne vi ikke blot undlade det?

Det overordnede formål for DBU Jyllands bestyrelse med at udskrive bøder er helt grundlæggende at værne om kvaliteten i vores turneringer og stævnetilbud. F.eks. i forhold til at minimere antallet af udeblivelser og afbud, sikre rettidig udfyldelse af holdkort, værne om god adfærd i forbindelse med kampe og stævner, skabe en præventiv effekt i forhold til disciplinære forhold o.s.v.

I princippet kunne vi undlade at udskrive bøder, men det ville for det første medføre, at holdgebyrer, årskontingenter m.v. skulle sættes tilsvarende i vejret, idet bødeindtægterne er med til sikre den daglige drift af organisationen. Fakta er nemlig, at der i DBU Jyllands administration bruges ganske mange ressourcer på området. Eksempelvis til at rykke efter holdkort, til at foretage ombrydninger, til at håndtere disciplinærsager, til at administrere udeblivelser, til at regulere turneringerne i forbindelse med udtrækninger o.s.v.

For det andet ville der efter vores opfattelse ske en forringelse af kvaliteten i turneringerne, hvis vi fjernede bøderne, og det ønsker vi ikke, og efter vores opfattelse ville det heller ikke vil være i klubbernes interesse.

Det er vigtigt for DBU Jylland, at forholdene omkring udskrivelsen af bøder og gebyrer opfattes så rimelige og retfærdige af vores klubber som overhovedet muligt. Derfor gennemgår såvel disciplinærudvalget som bestyrelsen med jævne mellemrum bøderne og bødernes størrelse med henblik på, at vi kan leve op til dette.

Dommeraktiviteter

Dommeraktiviteterne er også et område, som fylder meget i DBU Jyllands regnskab. I et normalt år indtægtsfører vi over 37 mio. kr. Dette beløb har primært sin baggrund i, at DBU Jylland på klubbernes vegne foretager automatisk dommerafregning vedr. samtlige dommeropgaver i vores regi.

Opkrævningen omfatter ca. 70.000 påsætningsopgaver i relation til fodboldkampe i Jylland. Samtidig udgiftsføres der således et tilsvarende beløb. Opkrævningen hos klubberne sker i langt de fleste tilfælde som et solidarisk beløb pr. række pr. klub og ellers sker afregning pr. kamp. I indendørs fodbold, futsal m.v. sker opkrævningen dog via holdgebyrer.

Bestyrelsen har besluttet, at dommerområdet – ligesom eksempelvis uddannelsesområdet - skal give et dækningsbidrag, som modsvarer de administrative opgaver, mødeudgifter o.s.v., som har relation til de tilknyttede aktiviteter. Dette sikres bl.a. via en kampafgift, som opkræves hos klubberne. Bestyrelsen fastsætter størrelsen af kampafgiften.

Dommeren er vigtig for kvaliteten i DBU Jyllands turneringsvirksomhed. Derfor investerer klubberne og DBU Jylland hvert eneste år mange ressourcer på dommersektoren. Det gælder både menneskelige ressourcer, men også økonomiske ressourcer. Som tidligere nævnt opkræver vi ca. 37 mio. kr. hos klubberne til dækning af dommerudgifter. Langt den største del sender vi videre til dommerne i form af godtgørelser og kørselsrefusion. Men vi investerer også mere end 2 mio. kr. hvert år i at fastholde, rekruttere og udvikle dommersektoren ud over personaleressourcer.  

Uddannelsesaktiviteter

Vi betragter uddannelsesaktiviteter (træneruddannelse, lederuddannelse o.s.v.) som en strategisk investering i fodbolden og i klubberne. Derfor skal aktiviteterne heller ikke generere økonomisk overskud i DBU Jyllands regnskab. Af samme grund har bestyrelsen besluttet, at uddannelsesområdet udelukkende skal give et dækningsbidrag, som svarer til de administrative opgaver, mødeudgifter etc. som har relation til aktiviteten. Dette sikres via en fastsættelse af kursuspriser, som opkræves hos kursisterne og/eller klubberne.

IT-området

Fodboldens IT-produkter har gennem de seneste år lettet hverdagens opgavehåndtering for de frivillige i de danske fodboldklubber.

F.eks. når en spiller begynder til fodbold for allerførste gang. Eller når klubbens hold skal udtages til kampene i weekenden. Eller når der skal opkræves medlemskontingent.

DBU – der på fællesskabets vegne udvikler og drifter fodboldens IT-værktøjer – har besluttet, at brugerne af disse produkter og services (klubberne) skal betale kostpriserne med relation til drift og udvikling, herunder den forretningskritiske del. Formålet er, at DBU IT til enhver tid er i stand til at fastholde og udvikle tidssvarende IT-produkter til gavn for klubberne, deres frivillige og deres medlemmer.

DBU Jylland har sammen med de øvrige lokalunioner i DBU Bredde valgt at foretage denne opkrævning på DBU’s vegne med udgangspunkt i en solidarisk løsning, hvor klubberne betaler et grundbeløb samt et beløb pr. medlem.

Det er naturligvis op til den enkelte ledelse i den enkelte fodboldklub, hvordan stigningen internt skal håndteres, men det er egentlig tanken, at man som klub via en mindre kontingentforhøjelse reelt skal sende regningen videre til klubbernes medlemmer, som jo netop i høj grad nyder godt af de forskellige praktiske IT-produkter.

Implementeringen af denne økonomiske model og den gradvise optrapning af opkrævningen strækker sig over årene 2021-2023, hvorefter gebyret forventes normaliseret – og dernæst følger den normale pristalsudvikling:  https://www.dbujylland.dk/klubben/it-vaerktoejer/it-licens/

Lønrefusion og tilskud

DBU Jylland udfører mange opgaver for fællesskabet DBU og DBU Bredde. Aftalerne desangående indebærer, at DBU Jylland hvert år modtager et anseeligt beløb for at udføre disse opgaver, hvilket fremgår af regnskabet og modregnes under personaleudgifter.

Frivillighed, honorar til formand m.v.

Ligesom i de jyske fodboldklubber er frivilligheden et nøglebegreb i DBU Jylland. Vi hylder betydningen og værdien af frivilligheden og har omkring 260 frivillige ledere tilknyttet vores organisation.

I takt med et støt stigende arbejdspres på rollen som formand for DBU Jylland har delegeretmødet vedtaget, at bestyrelsen kan beslutte at udbetale honorar, tabt arbejdsfortjeneste eller yde vikardækning til denne specifikke funktion i organisationen (DBU Jyllands love §13).

DBU Jyllands bestyrelse har derfor siden 2009 valgt at udbetale et egentligt vederlag (formandshonorar) for politisk arbejde udført med relation til DBU Jylland – primært vedr. opgaver på det strategiske niveau. Opgaver udført i relation til faglige forhold - primært på det operationelle og taktiske niveau - aflønnes ikke, idet dette arbejde ligestilles med det arbejde, der udføres af øvrige frivillige, ulønnede ledere i DBU Jylland.

Bestyrelsen har i samarbejde med formanden vurderet, at arbejdets omfang på det strategiske niveau svarer til et ½-tidsjob. I 2022/2023 udgjorde det udbetalte beløb kr. 312.187 incl. pension. Beløbet pristalsreguleres årligt. De øvrige bestyrelsesmedlemmer modtaget årligt omkostningsgodtgørelse, jf. de gældende skatteregler om udbetaling af skattefri godtgørelse til ulønnede ledere til dækning af udgifter vedr. internet, telefon, administrationsomkostninger m.v.

Bestyrelsen har i 2018 åbnet mulighed for, at der i særlige tilfælde kan udbetales tabt arbejdsfortjeneste til frivillige nøglepersoner, f.eks. centrale udvalgsformænd, som i deres civile erhverv skal anvende fridage/feriedage for at deltage i DBU Jyllands frivillige organisationsarbejde.

Fodboldens særlige indsatser

Breddefodbolden og de tusindvis af frivillige i DBU Jyllands medlemsklubber løfter i dagligdagen en stor og værdifuld samfundsopgave. En indsats som i et samfundsmæssigt perspektiv tidligere er udregnet til en værdi i milliardklassen, bl.a. i forhold til sundhed, forebyggelse, social indsats m.v.

Fodbolden skaber med andre ord et unikt bidrag til det danske samfund, og igennem de seneste år er denne indsats blevet udbygget yderligere i forhold til nye og særlige målgrupper bl.a. via et tæt samarbejde med primært kommunerne, mens også en række fonde.

Den første nationale kommunestrategi så dagens lys i 2014, og i 2022 er arbejdet blevet forlænget under overskriften: DBU velfærdsalliancer 2022-2026.

DBU Jylland indgår sammen med DBU aktivt i dette samarbejde mellem fodboldorganisationer, klubber og kommuner og medvirker til at igangsætte tiltag og projekter til glæde og gavn for både eksisterende og nye målgrupper, bl.a. på områder som sundhed, sociale indsatser og uddannelse/beskæftigelse.

Vores bidrag sker konkret i form af fodboldfaglige kompetencer, projektstyring og instruktørvirksomhed, mens kommunerne bl.a. sikrer finansieringen af aktiviteterne og opgaverne.

Det overordnede formål med kommune-indsatsen er bl.a. styrke de lokale fodboldklubber og understøtte deres rolle i lokalsamfundet, men også eksempelvis at få flere aktive borgere i de involverede områder.

 

DBU Jyllands bestyrelse, opdateret december 2023