Prisen på en serietræner

En herreseniortræner er ofte en tung udgift for breddeklubberne, viser ny DBU Jylland-undersøgelse. I denne blog appellerer formanden for DBU Jylland, Bent Clausen, til klubberne om at overveje og vurdere, hvor meget de ønsker at betale for spillernes styrmand.

 

DBU Jylland har foretaget en undersøgelse, der viser, hvor meget de jyske serietrænere får om året for at træne et herreseniorhold.

Undersøgelsen afslører blandt andet, at seks ud af ti trænere i Jyllandsserien får mellem 50.001 og 100.000 kroner årligt for deres trænervirke, mens tæt på halvdelen ligger i samme kategori i Serie 1. Vender vi rækkerne på hovedet, kan vi se, at hver tredje træner i Serie 6 arbejder frivilligt og ulønnet, mens det samme gælder hver tiende træner et par rækker højere oppe i Serie 4.

Naturligt at være ambitiøse

Jeg synes generelt set, at udbetalingsniveauet er højt. Ikke at jeg er vildt overrasket, men måske alligevel lidt.

Det er klart, at det er vigtigt for alle klubber at spille på så højt et niveau som muligt. Det er selve sportens essens, at man stræber efter de bedste resultater. Hvert år, hver sæson, hver dag, hvert øjeblik og i hver klub. Jo højere række ens førstehold spiller i, des mere status får man i lokalområdet - og samtidig bliver det nemmere at tiltrække sponsorer.

Derfor er det også helt naturligt, at klubberne ønsker dygtige trænere, som kan hjælpe med at få dem så højt op i rækkerne som muligt.

Udvikling vigtigere end resultater

Og der er selvfølgelig også en åbenlys sammenhæng mellem gode, dedikerede og sejrstræbende A- og B-licenstrænere og så tilsvarende høje trænerlønninger. Der er jo fri konkurrence, og det er simpelthen et spørgsmål om udbud og efterspørgsel.

Alligevel vil jeg gerne appellere til alle klubber om at overveje det en ekstra gang, inden de skriver under på et stort beløb i trænerkontrakten. For selvom de sportslige resultater nu og her er vigtige, så er udvikling af glade, engagerede og dygtige børne- og ungdomsspillere, f.eks. via vores B&U-konsulenter, i mine øjne mindst lige så vigtigt.

Specielt på den lange bane er det vigtigt at kunne og ville udvikle klubbens egne spillere. Vores erfaring er, at det er den mest holdbare løsning. Ellers risikerer klubbens udvikling at gå op og ned.

Og så foreslår vi, at I som klub også husker at stille krav om trænerens uddannelse og udvikling. Vores klubrådgivere hjælper gerne med gode råd og en udviklingsplan.

På den måde er vi alle med til at sikre gode vilkår i fodboldklubberne i mange år fremover.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

15. januar 2016