Tænk på din opførsel

Hvorfor er det accepteret at råbe ad hinanden på fodboldbanen? DBU Jyllands formand, Bent Clausen, funderer over netop det spørgsmål her i sit nyeste blogindlæg.

 

Fodbold-kulturen er helt sin egen. En af landets bedste. Der er et væld af positive ting at fremhæve, men der er stadig en bestemt slagside, som det er vigtigt at sætte fokus på for at komme til livs. Nemlig respektløshed.

Fordi fodbold er en konkurrence, får spillet det bedste og det værste frem i diverse aktører. Men fordi kulturen er, som den nu engang er, skal vi så acceptere tilråb? Umiddelbare udbrud vil nok altid være en del af spillet, da adrenalinen pumper, og temperamentet hurtigt koger, men tilsvininger og personlige tilråb hører altså ikke til på en fodboldbane. Hverken fra spillere, trænere eller tilskuere.

Det er jo heller ikke noget, man ser andre steder. Forestil dig en situation til et frokostbord, og en person vælter et glas vand eller rækker dig den forkerte sild. Ville du så reagere med at skrige ad vedkommende: ”Nej, hvor er du dårlig! Hvad har du gang i?”.

Nej, vel. Det er svært at forestille sig. Men finder en fejl sted på en fodboldbane, så accepterer mange, at der bliver råbt efter de andre. Så vil man sige, at råberen bare er engageret og lever sig ind i kampen.


 Grove tilråb hjælper bare ingen

Som to erfarne, kvindelige fodboldelskere fremhæver i seneste udgave af fodboldmagasinet, Jysk Fodbold, ”der er bare ingen, hverken dommer, træner eller spiller, der bliver bedre af negative og grove tilråb”. Jeg kunne ikke være mere enig.

DBU Jylland har efter, HOG Hinnerups gode eksempel, udviklet fire fairplay-plakater, som frit kan downloades og være med til at sprede budskabet om god opførsel til kampene.

På baggrund af netop opførslen på og omkring fodboldbanerne, har vi i DBU Jylland i år haft ekstra fokus på respekt og fairplay. Håbet er, at vi alle kan blive en smule bedre til at tænke over, hvordan vi gebærder os, når fodbold og følelser spiller sammen. Et godt kampmiljø er nemlig et fælles ansvar, som starter hos os selv.
Bent Clausen
Formand, DBU Jylland
23. september 2015