Værn om fodboldens helte

De er brændstoffet og ilden, som giver de jyske klubber liv. De står på spring til alle slags opgaver i al slags vejr. De er i sandhed fodboldens helte. Det er naturligvis de frivillige, det drejer sig om.

 

Mange foreningsledere synes, det er svært at finde nye frivillige til klubbens arbejde – og ej heller nemt at fastholde dem i deres ulønnede job. Det er ikke nyt og er skam ingen hemmelighed. Og udfordringen er ikke blevet mindre, viser en ny undersøgelse foretaget af DBU Jylland, hvor 285 fodboldformænd har givet deres mening til kende.

46,3 procent svarer, at det er svært eller meget svært at få de frivillige poster besat. Blot 8 procent mener, at det er en let eller meget let opgave. Så det er bestemt en udfordring, som bør tages alvorligt. Og det gør vi i DBU Jylland. Vi ønsker at hjælpe og understøtte vores medlemsklubber i denne vigtige opgave.

Fra begyndelsen af 2014 har Danmarks Idræts-Forbund anbefalet foreningerne at få en frivillig til at koordinere de øvrige frivilliges arbejde. En frivillig-ansvarlig. En opfordring som vi i DBU og lokalunionerne har taget op. Faktisk arbejder vi på at lancere en frivillighedsstrategi, som skal være med til at understøtte klubbernes arbejde med at rekruttere og fastholde frivillige, blandt andet ved at udnævne en frivillig-ansvarlig.

Frivillige er klubbens vigtigste råstof, så det er utrolig vigtigt med fokus på dem. Hvis man ikke værner om de frivillige, risikerer man, de bliver overbelastede og til sidst takker nej til at bidrage til klubben. Derfor kan en frivillig-ansvarlig til at koordinere og fokusere på de frivilliges arbejdsopgaver og generelle vilkår være ét af svarene på, hvordan det bliver nemmere at rekruttere og fastholde frivillige.

Du kan allerede nu glæde dig til august-nummeret af magasinet Jysk Fodbold, hvor der er et stort tema om netop frivillighed.

Til de mange tusinde frivillige, som i foråret igen har været med til at gøre fodbolden – på alle niveauer - til Danmarks største og bedste fritidsaktivitet, skal der lyde en stor og rungende tak for indsatsen. Uden jer var fodbold- og foreningslivet ingenting.

Jeg vil gerne ønske alle en god sommer – og især til fodboldens helte.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

4. juli 2014