Børn spiller da også for at vinde

Må børn nu ikke længere vinde fodboldkampe? Ja, den opfattelse har nogen sikkert siddet tilbage med, hvis man i denne uge har fulgt debatten i diverse medier – herunder udtalelser fra superligaklubben FC Vestsjællands træner, Ove Pedersen.

 

I DBU Jylland har vi - ligesom i stort set resten af fodbold-Danmark - først resultatformidling fra og med U13 (hvor børnefodbold bliver til ungdomsfodbold), og sådan har det været siden 2010. Baggrunden vender jeg lige tilbage til.

Men påstanden om, at børn ikke må vinde fodboldkampe er jo ganske absurd og har intet med formidling af resultater og stillinger på en hjemmeside at gøre.

For det er naturligvis ikke – som det hævdes – forbudt at vinde fodboldkampe i børnerækkerne. Fodbold handler om at score mål og vinde – det er hele fodboldens essens, og det hold, der scorer flest, vinder altså kampen. Sådan er det, og sådan skal det være – også i børnefodbold. Det er ikke noget galt i, at børn vinder og taber fodboldkampe – de ved godt, hvad det handler om.

Forældre og trænere har indflydelse og ansvar

Det, der er galt, er at fokus alt for ofte kommer til at handle om at vinde kampene for enhver pris, og at resultater og stillinger kommer til at præge for meget. Her har både klubber, trænere og forældre en kæmpe indflydelse og et kæmpe ansvar.

Resultatet af kampen for to uger siden må heller ikke være af betydning i forhold til forberedelsen til kommende kampe og den generelle udvikling, som foregår i træningen til daglig.

Og det er ganske enkelt fordi vi vægter udviklingen af den enkelte spiller langt, langt højere end udviklingen af et børnehold. Holdudvikling, taktisk træning osv. hører sig ikke til i børnefodbolden, hvor det handler om at fylde den enkeltes værkstøjskasse op med så mange (tekniske) redskaber som muligt til at kunne løse fremtidige opgaver på diverse hold. Det er altså ikke lige meget, om man vinder eller taber den enkelte kamp, men det er lige meget, hvor i tabellen, man ligger, hvis spillerne hele tiden bliver bedre.

Det vrimler med børn i fodboldklubberne

Dertil kommer i øvrigt også, at fodbold ikke kun handler om at vinde. For os som organisation handler børnefodbold i høj grad også om at skabe et godt fodboldmiljø for børn og dermed fastholde børnene i fodboldspillet. Det har vi faktisk i Jylland rigtig gode erfaringer med efter indførelsen af nye spilleformer, banestørrelser og hele den nye tilgang til børnefodbolden, som blev introduceret for en del år siden.

Og fakta er heldigvis, at det vrimler med børn i fodboldklubberne, og at fodbold absolut er den største idrætsgren i lille Danmark.

Derfor handler det i høj grad om at give børnene den bedste start på deres aktive idrætsliv, og det er vi overbeviste om bedst sker med den tilgang, vi i DBU Jylland har til børnefodbolden. En tilgang der i øvrigt revideres løbende og ikke er så fastlåst, som nogen gerne vil give indtryk af.

Så bare rolig – børnene og de unge mennesker skal nok lære at begå sig, både individuelt og som holdspillere. Men udvikling er altså vigtigere end den ensidige fokusering på resultater, som beviseligt skræmmer børnene væk fra fodboldmiljøet, inden de for alvor kommer i gang med at trille med bolden. Og jeg går ud fra, at vi har et fælles mål om dels at bevare så mange børn som muligt i fodbolden, dels at børnene udvikler sig til at blive endnu dygtigere hele tiden. På den måde kan elite og bredde nemlig sagtens gå hånd i hånd.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

27. februar 2014