Fodbold kan hjælpe inaktive børn og unge

Tidligere i år offentliggjorde Rockwool Fondens Forskningsenhed en undersøgelse, som viser at to ud af tre danske skolebørn ikke dyrker dagligt motion. Til gengæld sidder de foran en tv- eller computerskærm i rigtig lang tid – over halvdelen af de 12-17-årige bruger dagligt mere end tre timer foran skærmen.

 

Nu kan der uden tvivl være mange positive ting forbundet ved at bruge computer og være sammen med sine kammerater on-line.

Men mængden af timer lyder umiddelbart høj i mine ører, og kombinationen af stillesiddende aktiviteter og manglende motion er temmelig foruroligende.

Ikke mindst når man ved, hvor vigtig motion er for børns sundhed, velvære og indlæring.

Fodboldklubberne har plads til flere børn og unge

Vi har i Danmark omkring 340.000 registrerede fodboldspillere – heraf 180.000 i Jylland, hvoraf langt de fleste er under 18 år. Derfor er der allerede i dag rigtig mange danske børn og unge, som efter skole er aktive i en fodboldklub – med alle de afkast og værdier, som nu engang følger med i sådan et engagement: motion, kammeratskab, fællesskab o.s.v.

Men vi har plads til mange flere i fodboldklubberne. Og i lyset af førnævnte undersøgelse er det tydeligt, hvor vigtig en rolle foreningernes frivillige ledere og trænere udgør for vores samfund.

Faktisk mener jeg, at fodboldklubberne – og foreningslivet i det hele taget – er vigtigere end nogensinde for vores børn og unge, der uden tvivl bliver dygtigere og dygtigere til at håndtere en voksende mængde af digitale platforme og kommunikationsmuligheder. Og på rigtig mange måder bliver meget mere kompetente end mig og min generation. Heldigvis.

Bevægelse og motion er et must

Men menneskekroppen er nu engang skabt til bevægelse, og trods enhver teknologisk udvikling – eller måske præcis netop på grund af denne – er bevægelsen og motionen et absolut must i vores stillesiddende hverdag.

Derfor er en aktivitet som fodbold i særdeleshed et uhyre relevant tilbud til alle børn og unge. Dels er tilgængeligheden helt i top. Der er stort set fodboldklubber over alt. Dels viser diverse undersøgelse, at fodbold som motionsform er sundere end f.eks. løb. Og i øvrigt også meget sjovere. Og dels er fodbolden under DBU, lokalunionerne og fodboldklubberne skræddersyet til at favne begge køn, alle niveauer og alle aldre. Så der vil langt de fleste steder være et fodbold-tilbud til alle. Uanset ambitionsniveau og evner. Og hvis der ikke er, vil der i alle tilfælde være mulighed for at skabe et.

Rockwool-undersøgelsen viser i øvrigt også, at forældre er rollemodeller i forhold til børnenes idrætsvaner. Hvis far dyrker motion i mere end 30 minutter om dagen, er sandsynligheden for, at søn eller datter dyrker motion markant større, end hvis faderen slet ikke motionerer. Så det er bare om at snøre støvlerne. Der er masse af gode grunde til at komme i gang med fodbolden…..

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

30. august 2013