Skudt over målet

Så er der igen et eksempel på, at Arbejdstilsynet kræver, at en forening, som bygger på frivillighed, skal udarbejde APV, ArbejdsPladsVurdering. Det er skudt helt over målet.

 

De fleste af os kender APV, fra vores arbejdsplads, hvor det er helt naturligt, at medarbejderne skal have gode forhold for at kunne fungere optimalt og levere en god arbejdsindsats.

Også de mange frivillige skal naturligvis have gode forhold. Men det skal ikke vurderes af et tilsyn. Det kan bestyrelserne i foreningerne sagtens klare i fællesskab med de frivillige. Tillid er et nøgleord i det frivillige foreningsliv, også på dette område.

Administrativt bøvl er der rigeligt af i vores samfund, og det skal vi altså ikke ha' til at forplante sig til foreningslivet. Tværtimod.

Arbejdstilsynet bør derfor koncentrere sig om erhvervslivet, hvor der er en klar mission med arbejdet.

Fingrene væk fra foreningslivet

Politikerne vil gerne ha' flere frivillige. Der bliver endda udarbejdet målsætninger for, hvor mange frivillige, der ønskes. Foreningslivet og de frivillige lovprises i taler og udtalelser - helt berettiget - for den fantastiske og uegennyttige  indsats til gavn for børn, unge og voksne, og dermed for samfundet.

Tiden er igen kommet til, at politikerne fortæller Arbejdstilsynet, at de skal holde fingrene væk fra foreningslivet. Giv de frivillige, hvad de fortjener: tillid. Så er der ingen grænser for, hvad foreningslivet kan løfte.  Alt andet er skudt over målet.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

21. august 2012