Den svære overgang

Udfordringen har været i vores idrætsgren i mange år: Når de unge mennesker vinker farvel til ungdomsrækkerne, så har de desværre også en tendens til at vinke farvel til fodbolden.

Overgangen fra det trygge ungdomsmiljø til det noget hårdere seniormiljø er ofte et lille kulturchok for de unge spillere. De ryger nederst i hierarkiet. De skal måske ordne alle de praktiske ting som at flytte mål, pumpe bolde og hente vand. Og måske bliver de unge spredt på flere hold i seniorafdelingen. Kort sagt skal de starte forfra med at finde deres plads på holdet og i klubben.

Ikke samme tilhørsforhold
Det bevirker desværre ofte, at nogle af de unge seniorspillere helt vælger at forlade fodboldverdenen, da der samtidig er stribevis af andre attraktive tilbud, som frister. Og de unge har måske heller ikke det samme nære tilhørsforhold og samme loyalitetsfølelse til fodbold, som vi lidt ældre havde det, da vi var på deres alder.

I dette nummer af JYSK fodbold kigger vi nærmere på, hvad du kan gøre for at undgå, at de unge spillere forlader din klub. Vi besøger blandt andet Måbjerg IF, hvor ungdomsformand Ivan Frederiksen, gør en stor indsats for at gøre overgangen til seniorbold så smertefri som muligt.

- Det handler i høj grad om at skabe samhørighed mellem ungdomsspillerne og seniorerne. Somme tider lader vi fx U-19 og senior træne sammen. Primært for at de unge kan snuse lidt til det at spille senior, siger han.

Idéer er velkomne
Har du input og idéer til, hvordan vi letter overgangen fra ungdom til senior, kan du altid kontakte medlemmerne af DBU Jyllands ungdoms- eller seniorudvalg. Sammen kan vi skabe de bedste rammer for fremtiden også på dette område.

Bagerst i bladet serverer vi i denne omgang dugfriske målmandsøvelser, som enhver - uanset målmandskompetencer - kan træne med sin keeper. Som altid er øvelserne lige til at klippe ud af bladet og tage med ud på banen.

Naturligvis er bladet også spækket med gode, vedkommende klubhistorier, hvor du og din klub forhåbentlig kan finde inspiration til hverdagen i klubben.

God læselyst - og god sommer.

 

Bent Clausen
Formand, DBU Jylland

 

12. juni 2012