Undersøgelse: Fodboldforældre til A- og B-spillere er mest entusiastiske
Forældre til alle børnespillerne på jysk grund er enormt gode til at prioritere at overvære eget barns kampe, men forældrene til de mest øvede spillere på A- og B-niveau hurtigst til at melde ind på kampene. Det er blandt konklusionerne i en ny undersøgelse med flere end 500 besvarelser.

Det kniber med at hive tilmeldinger ud af forældrene til børnene på de lavest rangerede hold under DBU Jyllands turneringer i børnefodbolden.
Men når C-holdet endelig er sat, så er der god og positiv opbakning fra store dele af forældregruppen.
Sådan vedkender et markant flertal det i en spritny undersøgelse, som DBU Jylland har foretaget med besvarelser fra i alt 540 involverede i børnefodbolden.
Når man gennemgår besvarelserne med dem, som har fingrene i jorden vedrørende børnefodbold, så er der et par interessante nedslag, vi her vil gennemgå:
Konklusioner fra undersøgelsen
- Forældre til de mest øvede spillere er hurtigst til at svare tilbage på kampe og aktiviteter
- C-spillere bliver lige så glade for at lykkes med en aktion på banen som A- eller B-spillere
- Når først forældre i alle kategorier har meldt sit barn til, så er de gode til at komme og overvære kampene
- Generelt er stemningen god til kampe eller stævner, meget overbevisende endda
1) Forældrene til de dygtigste spillere er hurtigst til at svare
Når en træner har lagt et stævne eller en kamp ud i udbud, så er forældrene til de mest øvede spillere hurtigst til at melde tilbage. Det er et meget tydeligt billede i besvarelserne, hvor hele 57 procent vedkender, at de er ”enige” eller ”meget enige”.
Der er 19 procent, der erklærer sig ”uenige” eller ”meget uenige”, mens de sidste cirka 25 procent enten tilkendegiver ”ved ikke” eller er i en klub med blot ét hold pr. årgang.
Det er virkeligheden for de langt overvejende fodboldforældres svar.
Trækker man så besvarelserne ud særskilt for børneudviklingstrænerne (81 besvarelser), bliver billedet blot endnu mere tydeligt. Her er 74 procent ”enig” eller ”meget enig”, mens de resterende 26 procent sætter kryds i enten ”uenig”, ”meget uenig” eller ”ved ikke”.
Sagt helt kort på en anden måde: det er generelt sværere at hive tilmeldinger ud af forældrene til spillere på det lavest rangerede hold. Det er dræbende for trænernes engagement, når de skal bruge ekstra ressourcer og tid på at få tilmeldinger til kampene fra en bestemt gruppe gang på gang.
Svar fra involverede (fx forældre, trænere, forældretrænere) i børnefodbold (460 respondenter):
Svar fra børneudviklingstrænerne (81 respondenter):
2) Ingen bliver gladere end andre for vellykkede aktioner
På trods af at det jo ret tydeligt fremgår herover, at der er forskel i opbakningen til kampe og stævner alt afhængig af børnenes niveau, så er de fleste enige om, at der ikke er forskel i glæden ved at lykkes hos børnene, uanset deres fodboldmæssige niveau.
På netop det spørgsmål indikerer 29 procent, at de dygtigste spillere bliver mere glade for at lykkes med en aktion (en dribling, en tackling eller en scoring). Det tal skal holdes op mod 46 procent, som ikke mener, niveau er afgørende for at blive ramt af en lykkefølelse med en succesfuld aktion. De sidste 25 procent har markeret enten ”vi har kun ét hold i årgangen” eller ”ved ikke”.
Igen er der ekstra rygdækning bag besvarelserne, når man kigger udelukkende på svarene fra børneudviklingstrænerne.
Her melder 65 procent, at glæden ved at lykkes med en aktion er den samme for alle, uagtet niveau. Altså to tredjedele mener ikke, at A-spillere bliver mere glade for en vellykket aktion end en C-spiller.
23 procent mener så, at de dygtigste bliver mere glade for at lykkes med en aktion på banen, mens 4 procent er ”meget enige” i det. De resterende går under kategorien ”blot ét hold pr. årgang” eller ”ved ikke”.
Svar fra involverede (fx forældre, trænere, forældretrænere) i børnefodbold (460 respondenter):
Svar fra børneudviklingstrænerne (81 respondenter):
3) Alle forældregrupper er flittige tilskuere
Når først forældrene har meldt spillerne til, så er de gode til at komme ud og bakke op om børnene. Det viser undersøgelsen meget tydeligt.
Blandt de 460 adspurgte i forældreundersøgelsen meddeler 56 procent, at de er med ude til alle kampe. Samtidig tilkendegiver 35 procent, at de er med ude til ”de fleste kampe”.
Det udgør hele 91 procent af respondenterne, som er ude ”til alle kampe” eller ”til de fleste kampe”, og det er forældre til både A-, B- og C-spillere.
To respondenter har svaret, at de aldrig er ude at se eget barn spille.
Svar fra involverede (fx forældre, trænere, forældretrænere) i børnefodbold (460 respondenter):
4) Stemningen er generelt god til kampe eller stævner
Afslutningsvis stillede vi i spørgeskemaet spørgsmålet ”hvordan synes du generelt stemningen er, når din søn eller datter er til kamp/stævne i fodbold”.
Og her må der siges at være godt nyt for alle elskere af fodbold.
Hele 95 procent har svaret, at de generelt oplever ”god” eller ”meget god” stemning, når de er med poderne ude til kamp eller stævne.
I modsatte svarfelt var det naturligvis også muligt at svare ”dårlig” eller ”meget dårlig” til spørgsmålet om stemningen til kamp eller stævner. To procent oplever generelt ”dårlig” stemning, mens én procent oplever stemningen som generelt ”meget dårlig”. De sidste cirka to procent har svaret ”ved ikke”.
Svar fra involverede (fx forældre, trænere, forældretrænere) i børnefodbold (460 respondenter):
Svar fra børneudviklingstrænerne (81 respondenter):