Kommentar: "Kongen ramte plet i sin nytårstale, og fodbolden er klar til at bakke op"
Betydningen af frivillighed og behovet for opmærksomhed på unges trivsel blev italesat i kongens første nytårstale. Det glæder DBU Jyllands formand, Bent Clausen, som her beskriver, hvordan fodbolden fortsat kan bidrage på disse områder.
KOMMENTAR:
Af Bent Clausen, formand, DBU Jylland
Ligesom mange andre sikkert gjorde, sad jeg den 31. december klar foran tv’et for at følge med i kongens første nytårstale.
Og det varmede utroligt meget om hjertet, at landets regent ved sådan en lejlighed valgte af italesætte betydningen af frivilligheden, men også behovet for opmærksomhed på unges trivsel.
Altså netop to områder, som udgør så stor en del af vores fælles hverdag i breddefodbolden, og som fylder så meget i alt, hvad vi beskæftiger os med.
Det er i høj grad en påmindelse om betydningen og værdien af den store indsats, som finder sted i rigtig mange fodboldklubber.
For velfungerende fodboldklubber og stærke frivillige ledere er netop afgørende for, at fodbolden i dag står så stærkt, som den gør – med en enorm tiltrækningskraft på blandt andet børn og unge.
Skab plads til det sjove i bestyrelsen
Jeg tror, at rigtig mange vil nævne frivilligheden som det allervigtigste for at få en fodboldklub til at fungere. Lige fra kampfordeleren, børnetræneren og materialeforvalteren til kage-bageren, formanden og alle de andre. Alle de mange fantastiske frivillige mennesker, som er råstoffet i fodboldklubben.
Og hvis man vil gøre sin fodboldklub til et godt og attraktivt sted at være, kræver det frivillige. Og hvis man gerne vil udvikle sin klub og måske endda tiltrække flere nye spillere, ja, så kræver det såmænd også flere frivillige.
Frivilligheden er dog samtidig noget, som kræver konstant prioritering i en fodboldklub. Og noget som kan være en udfordring. For hvem i klubben har egentlig ansvaret for at tiltrække og fastholde frivillige? Hvor står det på klubbens organisations-diagram?
Svaret er desværre ofte, at det står ingen steder. Og det betyder, at frivilligheden bliver en opgave, der mange steder kan risikere at falde ned mellem stolene i en fodboldklub.
Derfor anbefaler vi etableringen af en særlig frivillig-koordinator-funktion i hver eneste klub. På den måde kan man ikke alene få frivilligheden styrket. Man kan også få en masse driftsopgaver ud af bestyrelseslokalet.
Og så kan der blive tid og plads til at fokusere på det sjove for bestyrelsen – nemlig: Hvordan udvikler vi vores fodboldklub?
Ungdomsindsats på vej
Hvad angår unges trivsel har vi i dansk fodbold en helt frisk landsdækkende handlingsplan omkring ungdomsfodbolden på vej.
Oplægget bygger blandt andet på involvering af såvel fodboldaktive unge som unge, der har valgt at stoppe med at spille fodbold, men også klubformænd, ungdomsansvarlige og trænere har bidraget.
Ungdomsinitiativet skal bygge oven på den landsdækkende børnestrategi, som har gjort en stor forskel i mange klubber. Med den som platform er der sat gang i rigtig mange gode ting.
For eksempel er der nu rigtig mange steder fokus på at sikre udvikling og et godt miljø til alle børn, der ønsker at spille fodbold. Og det er selvfølgelig håbet, at en målrettet ungdomsindsats vil kunne have samme effekt.
Alt i alt må man sige, at Kongen ramte plet med temaerne frivillighed og unges trivsel, og fodbolden er klar til at bidrage også på disse områder.