Jyske klubber: Nej tak til selvidentifikation af kønsidentitet
En bred debat skitserede de dilemmaer, de jyske klubber føler omkring turneringskampe med deltagelse af transkønnede, interkønnede og nonbinære personer, som ønsker at spille med det modsatte køn af, hvad vedkommende er tildelt ved fødslen. Afstemning afgjorde, at den jyske turnering fortsættes uden det foreslåede tiltag.
I de jyske fodboldklubber såvel som i medierne har debatten om at indføre selvidentifikation af kønsidentitet for transkønnede, interkønnede og nonbinære personer i breddefodbolden fyldt en del.
Det gjorde emnet også på DBU Jyllands delegeretmøde lørdag den 11. januar 2025 i MCH Herning Kongrescenter.
Nej tak trods sympati for forslaget
Jens Christian Hansen fra DBU Jyllands bestyrelse motiverede forslaget:
- Der er ikke noget at være bange for, det vil være sporadiske henvendelser og det handler kun om en toårig forsøgsperiode.
Det overbeviste dog ikke de delegerede, som nedstemte forslaget med betydelig margin.
Både Frank Mikkelsen fra Mønsted IF og Lars W. Knudsen, Randers Freja argumenterede for et nej, da de oplevede forslaget alt for vidtgående i forhold til den meget begrænsede målgruppe, det skulle hjælpe.
- Er dette ikke misforstået eller overdrevet rummelighed? Vi skal være rummelige og åbne, men vi skal ikke formalisere så små målgruppers problemstillinger med regler, lød det fra Lars W. Knudsen.
Fodbold er et rummeligt fællesskab
Uhre GF’s Tennae Rix Kristensen var fortaler for forslaget, både for at få hjælp til rådighed som klub ved en given henvendelse, men også for børns og unges oplevelse af, at selvom man på en eller anden måde føler sig anderledes, er der altid plads i fodboldklubben.
- Vi sender ikke vores børn til fodbold kun for at gå til fodbold. De skal også være en del af et fællesskab, sammen med nogen, som er anderledes, hvilket også er med til at udvikle børnene. De skal være en del af et rummeligt fællesskab, som danner dem som mennesker, lød det fra Tennae Rix Kristensen.
Fra Brande IF anbefalede Michael Koch et nej, men at der uanset forslagets skæbne fortsat skulle være tilbud om DBU-hjælp ved henvendelser om emnet. Han håbede også på baggrund af den brede debat både i DBU Jylland-regi og i medierne, at der med tiden vil opstå nye løsningsmodeller.
Respekt for meninger og sober debat
Jens Christian Hansen fra DBU Jyllands bestyrelse udtrykker på bagkant af debat og afstemning stort respekt for de delegeredes beslutning.
- Vi tager til efterretning, at der ikke var flertal blandt de jyske klubber for dette inklusionstiltag i breddefodboldkampe. Det er klubberne, der står med beslutningsretten på det her område, og derfor har jeg naturligvis 100% respekt for deres stemmer. Dilemmaerne og spørgsmålene har været mange, men debatten har også været sober og grundig, så udfaldet her i dag betyder, at DBU Jylland fortsat spiller turneringskampe med de kønsbestemmelser, der hidtil har været gældende, lyder det fra Jens Christian Hansen.
Læs mere
Forsøgsperiode: Selvidentifikation af kønskategori
FAQ/Q&A: Inklusion i dansk fodbold