Formand må knibe sig i armen
over unge frivillige
I Rask Mølle & Omegns IF er der stor succes med et særligt udvalg som består af 7. – 9. klasses-elever. De kan allerede sætte flueben ud for to større, succesfulde arrangementer.
- Vi har lige haft idræt. Det er derfor, jeg er her allerede. De andre kommer lige om lidt, siger Arvid Holch Andersen, som med sin ørepiercing og frisure ligner mange andre 14-årige drenge.
- Hov, nu kommer Anja, siger han kort efter med et stort smil, hvorefter han med hastige skridt går over til idrætshallens hoveddør og åbner for klubbens formand. Hun kvitterer med et stort smil og et begejstret ”hej, Arvid!”.
- Det her udvalg giver mig mulighed for at give noget tilbage til foreningen og til byen Dotea Hedegaard, ROI Ungdomsudvalg
Anja, med efternavnet Andersen, og Arvid når ikke at tale længe sammen, inden døren til hallen igen går op, og en pige kommer ind ad døren. Ligesom Arvid er pigen iklædt en sort hoodie, hvornår der er påskrevet ”ungdomsudvalg” ned langs højre ærme.
Yderligere fire unge, i samme sorte hoodie, kommer dryssende. De fleste med en af skoletaskens stropper over den ene skulder og alle med et stort smil på læben.
- Skal vi ikke bare komme i gang, spørger Anja Andersen retorisk mens hun låser døren til mødelokalet op.
Vi er på besøg i Rask Mølle & Omegns IF (herefter benævnt ROI, red.), som ligger cirka 18 kilometer stik vest for Horsens, for at høre nærmere om foreningens særlige ungdomsudvalg, som det seneste halve år bl.a. står bag to succesfulde arrangementet for byens børn.
De seks unge er alle medlemmer af udvalget, mens Anja Andersen er formand for den flerstrengede forening. I dag skal de have et af deres møder, som strategisk er placeret lige efter skoletid.
- Det skal ikke være besværligt for de unge at deltage i udvalgsarbejdet. Det er på deres præmisser, og derfor har vi placeret alle møderne lige efter, de har fået fri fra skole. Vi kommunikerer også via Snapchat, for det er den kommunikationsplatform, de normalt benytter, fortæller Anja Andersen i mødelokalet, som denne vinterdag bliver badet i sollys fra de store, sydvestvendte vinduer.
- Det skulle jeg da lige selv lære. Det er ikke lige det, jeg har brugt mest selv tidligere, griner hun.
”Det er sjovt at give noget tilbage”
De seks medlemmer af udvalget, Benedikte Kjær, Benjamin Andersen, Freja Jensen, Dotea Hedegaard, Arvid Andersen og Yoel Bereket, har sat sig i de behagelige stole ved bordet i mødelokalet.
Og mens de fire øvrige evaluerer seneste arrangement og kigger frem mod de næste, fortæller Dotea og Arvid mere om udvalgsarbejdet.
- Det her udvalg giver mig mulighed for at give noget tilbage til foreningen og til byen. Og så er det sjovt, når man kan se, at den indsats man gør, giver glæde hos nogle andre, lyder det fra Dotea Hedegaard.
- Jeg tror, at børn kan bedste lide at være sammen med nogen, som ikke supermeget ældre end dem selv, og måske har vi unge en bedre fornemmelse for, hvad børnene synes, er sjovt. Vi kan nok bedre relatere til det fordi det ikke er så længe siden, vi selv var på børnenes alder, følger Arvid Andersen trop.
Frivillighed på de unges præmisser
De kraftige vintersolstråler er så kraftige, at man kan se enkelte små støvkort svæve let rundt i de lyskegler, som bliver projekteret ind igennem i lokalet.
Dét ser de unge frivillige formodentligt ikke, for de har travlt med at snakke på kryds og tværs. De taler om skoledagen og deres forskellige idrætter. De griner og joker.
Det er tydeligt at mærke, at de seks unge, som sidder i lokalet her til eftermiddag, ikke er tvunget ind i det frivillige arbejde. Tværtimod har de selv skrevet en ansøgning for at blive en del klubbens ungdomsudvalg, og det har været en helt bevidst strategi for Anja Andersen.
- Jeg var på skolen for at pitche idéen til en morgensamling. Jeg fik lov til at samle de kommende 7., 8. og 9.-klasseselever, og her opfordrede jeg dem til at sende en ansøgning til udvalget, hvis de var interesserede. Jeg prikkede også nogle på skulderen i nogle andre sammenhænge, og fik dem til at sende en ansøgning. Enten i en mail eller i en SMS. Det var der så seks unge, som gjorde til at starte med, fortæller Anja Andersen, som har været med som sparringspartner ved alle møderne.
- Det var vigtigt for mig, at ansøgningerne var en del af processen. Det tror jeg satte en refleksion i gang hos de unge hver især om, hvad de gerne ville opnå med deres deltagelse i udvalget, fortæller hun videre fra mødelokalet, som, udover et stort whiteboard og fladskæm, også har den ene væg polstret til med fotos fra mindeværdige øjeblikke i klubbens historie.
Gode råd, hvis I skal i gang
- Overvej formålet med at lave et ungdomsudvalg. Hvad vil I have ud af det?
- Man skal være klar til at nå de unge mennesker på deres præmisser (mødetidspunkter skal passe dem og være fx åben for at bruge Snapchat).
- De skal ikke have ”lektier” for. Det er her vi laver udvalgsarbejde. Det skal ikke æde al deres tid derhjemme.
- Vær klar over, at det skal løbes i gang. Hav tålmodighed og vær klar over, at det kræver et stykke arbejde.
- Gør det nemt for de unge at være frivillige.
- Vis, at I er der for dem og at I støtter dem – men også at I tør lade dem stå på egne ben.
- De unge skal ikke mødes af de ”besværlige” forældre. Dem må vi voksne håndtere.
”Vi ville bevise for os selv, at vi kan noget”
Den ungdommelige energi bliver ved med at sitre i mødelokalet, hvor man tydeligt ser, hører og mærker, hvad man som forening får, når man bruger de relativt nytitulerede teenagere på denne her måde.
Men hvad får de unge selv ud af at skifte trænerbænken og omklædningsbænken ud med stolene i mødelokalet for en stund?
- Det er faktisk rigtigt sjovt at være med i udvalget. Det er sjovt at lykkes med nogle ting og give en god oplevelse videre, lyder det fra Arvid Andersen, som smiler og kigger over på Dotea.
- Ja, og så tror jeg også, det betyder noget for mig, at det her er en udfordring og en mulighed for at bevise for sig selv, at man kan noget. Jeg tror, vi alle er lidt stolte af at være med i det her, siger hun eftertænksomt.
- Ja, det er det vigtigste, støtter Arvid Andersen i.
- Og så ville vi bare prøve at få så mange med som muligt. At få børnene til at være sammen, og til at være sammen i foreningen, siger han.
Unge sponsorjægere og armkniberi
For Anja Andersen har det været imponerende at se, hvordan de seks unge mennesker har grebet foreningshandsken og har fået tingene til at ske.
- Til det første møde i vores ungdomsudvalg skulle de lige tage tilløb til at turde at sige noget, men det var allerede meget bedre til møde nummer to. Og at se dem vokse i det her har været stort. Det siger alt, at de klarede det første arrangement, Funny Night, hvor de var i ilden 24 timer i træk. Jeg var stolt af at se dem arbejde sammen og rykke sammen i bussen, siger hun.
- Jeg har nærmest bogstaveligt talt måttet knibe mig selv i armen undervejs. At se denne her fragmenterede gruppe finde sammen i så stærkt et fællesskab har virkelig været stort, siger hun og beretter, at det ikke alene er på selve aktivitetsdagene og til møderne, at de unge har været aktive. De har fx også været rundt i byen for at skaffe sponsorer til aktiviteterne. Både pizzeriaet og Brugsen er blevet overtalt til at være med til deres arrangement, Funny Night.
Et foreningsmæssigt frø
De seks unge har rejst sig fra stolene i mødelokalet. To af pigerne tumler lidt for sjovt og griner højlydt, mens drengene slentrer ud af lokalet i baggrunden. Nu skal de hjemad. Til fritidsaktiviteter, til gaming eller bare hjem for at stene lidt med iPaden. Som deres klassekammerater har gjort det cirka 40 minutter tidligere, da skoleklokken sendte dagens sidste metalliske ringesignal ud over Rask Mølle.
Anja Andersen skal til at gøre klar til en generalforsamling, som ROI skal afholde om nogle timer. Hun kæmper med at få printeren i mødelokalet til at makke ret. Imens funderer hun over, hvad det kræver, hvis man som forening vil have startet et ungdomsudvalg op.
- Skal jeg være ærlig, så er det nok en meropgave for mig, at vi har det her ungdomsudvalg. Ikke mindst på kort sigt. Men jeg ser det som en langvejsinvestering for os som forening og for byen i det hele taget. Vi får gjort nogle unge mennesker frivillighedsparate, og vi får nogle arrangementer på plakaten, som er samlende for vores børn, og som brander os som forening.
- Men med udvalget her har vi et tilbud til de unge, som har en frivillighedsønske i maven, men som måske ikke kan se sig selv som fx træner, fortæller Anja Andersen, der har en klar og tydelig opfordring til andre idrætsforeninger som overvejer at gøre det samme, som man har gjort i Rask Mølle.
- Gør det! Hop ud i det. Det kræver nogle timer men det kommer flerfoldigt igen, når man ser den energi de unge mennesker giver og får af det her, lyder det.
Imens er der endelig kommet liv i printeren, og Word-dokumentet med beretningen til aftenens generalforsamling bliver spyttet ud. Og blandt de velvalgte ord er fortællingen om klubbens ungdomsudvalg, som så lyset i 2024 og som fortsætter med ungdommelig energi og virkelyst i 2025.