Tirsdag den 11. februar 2025 er en helt særlig dag for IFN's Sølvnålsklub.

For datoen markerer nemlig, at det er præcis 25 år siden, at IFN's Sølvnålsklub så dagens lys. Og sådan et sølvbryllup skal naturligvis fejres. Klubben som udspringer af Idrætsforeningen Fremad Nørhalne, har været et samlingspunkt for frivillige, der gennem deres store indsats for Fremad Nørhalne har modtaget DBU’s Sølvnål eller DBU Jyllands Sølvemblem (tidligere JBU's Sølvemblem). 

Dengang for 25 år siden startede klubben med 16 medlemmer, og selvom nogle er faldet fra undervejs, har klubben stadig et stærkt fællesskab med 33 optagne medlemmer.

- Vi startede klubben for at skabe et sted, hvor vi kunne samle de mest engagerede frivillige på tværs af generationer og holde fast i de værdier, som gør Fremad Nørhalne til noget særligt, forklarer formand Claus Svendsen og tilføjer:

- Det handler om at hylde de mange frivillige og motivere andre til at tage del i foreningslivet. Det er essensen af klubben.

Ifølge Claus Svendsen er Sølvnålsklubben den eneste af sin slags i Danmark, og netop det gør den ekstra speciel. Klubben har udviklet sig til et fast element i Fremad Nørhalne, hvor den er med til at bevare klubbens værdier og motivere nye generationer af frivillige.

- Selvom Sølvnålsklubben kun er for frivillige fra fodboldafdelingen, fordi den er knyttet til DBU’s Sølvnål, skal det ikke overskygge den store indsats, som vores frivillige i andre sportsgrene også yder for Fremad Nørhalne. De er lige så vigtige for foreningen, understreger Claus Svendsen.

Sølvnålsklubben (Avisudklip 2000) Avisudklip fra 14. februar 2000 tre dage efter stiftelsen af sølvnålsklubben: Fra venstre er det Niels Frederiksen, Rudolf Søe Larsen, Poul Kristensen, Henrik Niss, Jens Svendsen, Kaj Robert Jensen, Halfdan Sørensen og Bent Pedersen. Foto: Claus Søndberg

Socialt samvær og stærke traditioner
Klubben mødes fire gange om året og deltager desuden i forskellige aktiviteter. Hver samling er en blanding af hyggeligt samvær, praktiske opgaver og inspirerende indslag.

- Vi inviterer ofte gæster til at holde oplæg for os. Vi har haft besøg af folk som Jesper Møller, Lynge Jakobsen og Børge Bach, som har delt anekdoter og erfaringer fra fodboldens verden. Sidstnævnte er opvokset i byen og har spillet i klubben, men han døde desværre for ni år siden, fortæller Claus Svendsen.

Sølvnålsklubben står også for praktiske opgaver som at hejse flaget ved sæsonstart og uddele klubbens "Medhjælperpokal". For mange af medlemmerne er det dog det sociale fællesskab, der betyder allermest.

- Det er fantastisk at kunne samles med andre, som brænder for klubben på samme måde. Vi deler minder, griner sammen og holder fast i de traditioner, der har fulgt klubben siden stiftelsen, siger Claus Svendsen.

Sølvbryllup med gule ærter
Jubilæet markeres tirsdag aften med en hyggelig klubaften, hvor menuen som traditionen byder står på gule ærter. Aftenen byder også på en særlig begivenhed, når klubben optager sit medlem nummer 34.

- Det nye medlem bliver samtidig vores yngste medlem. Han er kun 32 år, men har allerede ydet en stor indsats for Fremad Nørhalne. Jeg er sikker på, at han bliver pavestolt over at blive en del af Sølvnålsklubben, afslører Claus Svendsen.

At blive en del af Sølvnålsklubben kræver, at man har modtaget DBU’s Sølvnål for sin frivillige indsats, og det er en hæder, som medlemmerne bærer med stolthed. Det første medlem modtog sølvnålen i 1981, og selv klubbens ældste medlem, der i dag er 85 år, er stadig et aktiv medlem af klubben.

IFN Sølvnålsklub Standerhejsning2025(1) Som traditionen byder, var det medlemmer af Sølvnålsklubben, der hejste flaget, da IF Nørhalne afholdt standerhejsning i slutningen af januar. Foto: IF Nørhalne

Vigtige værdier for fremtiden
Selvom Sølvnålsklubben handler om at hylde fortidens indsats, spiller den også en rolle i at sikre fremtiden for Fremad Nørhalne.

- Vi har en værdi i klubben, som vi kalder ’Ta’ del’. Det handler om at hjælpe hinanden og foreningen. Vi håber, at Sølvnålsklubben kan inspirere de yngre generationer til at tage del og bære fællesskabet videre, forklarer Claus Svendsen.

Jubilæet bliver derfor ikke kun en fejring af klubbens første 25 år, men også en påmindelse om, hvor vigtig frivilligheden er for foreningslivet.

- Vi må aldrig tage de frivillige for givet. Uden dem er der ingen forening. Sølvnålsklubben er vores måde at sige tak og huske på, at ildsjæle er uundværlige, afslutter Claus Svendsen.

DBU's Sølvnål & DBU Jyllands Sølvemblem

  • DBU’s Sølvnål kan tildeles ledere og trænere, der har gjort sig særligt fortjent ved deres arbejde for fodbolden i en klub under DBU, DBU’s lokalunioner, Divisionsforeningen og Kvindedivisionsforeningen i samlet minimum 25 år; for eksempel - men ikke udtømmende, som bestyrelsesmedlem, udvalgsmedlem i ungdoms-, senior og sportsudvalg, holdledere, ulønnede trænere, kampfordelere mv.
  • DBU Jyllands Sølvemblem (tidligere JBU's Sølvemblem) tildeles ledere og trænere, som har gjort sig særlig fortjent ved deres arbejde for fodbolden inden for unionen eller dens klubber. Der skal være tale om min. 15 års arbejde som ulønnet leder og træner i en klub - enten i bestyrelse, udvalg, som ulønnet træner, kampfordeler eller andre for klubben vigtige, løbende funktioner. De 15 år regnes fra personens fyldte 15. år.

Læs mere om hæderspriser og legater til frivillige.