DBU Jylland skærper linjen over for dårlig adfærd
Der venter strengere sanktioner, hvis man som spiller eller træner er årsag til en afbrudt fodboldkamp på grund af dårlig adfærd. Og klubbernes ledelser gøres mere ansvarlige, hvis f.eks. en træner bortvises. Sådan lyder nogle af de skærpelser, som DBU Jylland indfører til 2025-sæsonen.

DBU Jylland sætter i 2025 ekstra fokus på vigtigheden af et sundt og positivt kampmiljø.
Det sker bl.a. ved at skærpe den linje, som Disciplinærudvalget benytter. Både omkring brugen af sanktioner, men også ved at involvere klubbernes ledelser mere, hvis f.eks. en træner bortvises af dommeren.
”Vi oplever jo heldigvis, at der helt overordnet er en god atmosfære omkring vores turneringskampe og stævner, men der er desværre også uheldige episoder”, siger Kristian Nørgaard Thomsen, formand for DBU Jyllands Disciplinærudvalg og fortsætter:
”Fodbold handler i høj grad om, at det skal være sjovt for alle at være en del af. Både spillere, trænere, dommere, tilskuere og så videre. Derfor er det vigtigt at værne om det gode kampmiljø og sætte ind over for dem, som ikke kan opføre sig ordentligt, og derfor har vi valgt at skærpe linjen omkring forskellige situationer”, siger Kristian Nørgaard Thomsen.
Skærpet behandling af bortvisninger
Den strengere linje gælder bl.a. over for dårlig adfærd blandt trænere og ledere.
Her skærper DBU Jylland sin praksis omkring de tilfælde, hvor en træner eller leder bortvises af dommeren. Det sker bl.a. ved at gøre de enkelte fodboldklubbers ledelser mere opmærksomme på de enkelte sager og forseelser.
Helt konkret vil samtlige bortvisninger af trænere og ledere frem over blive sendt til kommentering hos den involverede fodboldklub, inden der træffes en afgørelse. Tidligere blev nogle (af de mest ukomplicerede) sager håndteret rent administrativt hos DBU Jylland, når indberetningen kom fra dommeren.
Fodbold handler i høj grad om, at det skal være sjovt for alle at være en del af. Både spillere, trænere, dommere, tilskuere og så videre. Derfor er det vigtigt at værne om det gode kampmiljø og sætte ind over for dem, som ikke kan opføre sig ordentligt. Kristian Nørgaard Thomsen, formand, DBU Jyllands Disciplinærudvalg
Samtidig vil DBU Jylland fra i år insistere på, at det er klubbernes ledelser, der redegør for en bortvisning - og ikke den enkelte træner. Det vil i praksis ske ved, at klubbens ledelse skal forholde sig til sagen, mens en træners kommentarer kan indgå som et supplerende bilag i sagsbehandlingen.
”På den måde får klubbernes ledelser bedre kendskab til samtlige sager og dermed også bedre mulighed for at forholde sig til trænernes adfærd og den måde, som de repræsenterer klubben på”, siger Kristian Nørgaard Thomsen.
Strengere sanktioner
For at det andet strammer DBU Jylland sanktionerne omkring en række udvalgte situationer.
F.eks. hvis man som spiller eller træner er ansvarlig for, at en fodboldkamp må afbrydes, eller hvis f.eks. en spiller opsøger dommeren efter kampen, eksempelvis i omklædningsrummet, eller på parkeringspladsen. Eller hvis man kontakter dommeren privat efter kampen – f.eks. via sociale medier.
Men det er også i forhold til situationer på banen, hvis en spiller eller en træner/leder f.eks. ikke vil forlade banen ved en udvisning, hvis man protesterer højlydt over for dommeren eller hvis man ikke vil opgive sit navn på forlangende.
Skærpet fokus og skærpede sanktioner
DBU Jylland sætter i 2025 skærpet fokus på indberetninger af trænere og ledere, der er blevet bortvist af dommeren på grund af dårlig/aggressiv adfærd. I samtlige sager vil de pågældende klubbers ledelser bl.a. blive involveret og bedt om en udtalelse.
Desuden strammer DBU Jylland sanktionerne på en række udvalgte områder:
- Hvis man grundet dårlig adfærd er ansvarlig for, at en fodboldkamp må afbrydes.
- Hvis man opsøger dommeren efter kampen, f.eks. i omklædningsrummet eller på parkeringspladsen. Eller hvis man kontakter dommeren privat efter kampen – f.eks. via sociale medier.
- Hvis man ikke vil forlade banen ved en udvisning.
- Hvis man protesterer højlydt over for dommeren.
- Hvis man ikke vil opgive sit navn på forlangende.
- Hvis man anvender racistiske og homofobiske tilråb og anden form for nedladende adfærd.
Der er bevidst ikke præciseret, hvordan eller hvor meget de enkelte sanktioner skærpes i de givne situationer. Signalet er, at DBU Jylland over en bred kam kommer til at se strengere på disse forhold og vurdere dem hårdere end hidtil.
”Vi lægger os bevidst ikke fast på, hvordan eller hvor meget de enkelte sanktioner skærpes i de givne situationer. Signalet er, at DBU Jylland over en bred kam kommer til at se strengere på disse forhold, og vi vil vurdere dem hårdere end vi hidtil har gjort”, siger Kristian Nørgaard Thomsen.
”Desuden vil vi sætte hårdere ind over for f.eks. racistiske og homofobiske tilråb og anden form for nedladende adfærd. Det hører ikke hjemme på fodboldbanen, og vi ønsker at sende et signal om, at vi i fællesskab skal styrke respekten og den gode atmosfære”, tilføjer formanden for DBU Jyllands Disciplinærudvalg.
Stramningerne følger i kølvandet på DBU Jyllands initiativ fra sommeren 2022, hvor der blev indført en model, der betyder, at vold eller spyt mod en fodbolddommer automatisk udløser minimum seks måneders automatisk udelukkelse fra alt fodbold.
De nye tiltag vil desuden blive ledsaget af en kommunikationsindsats, hvor DBU Jylland bl.a. vil dele inspiration til, hvordan man som klub konkret kan arbejde med et godt kampmiljø.
