- Jeg kan ikke holde til at løbe som før.
- Jeg har en gammel skade.
- Jeg er jo ikke 20 år mere.

Sådan lyder nogle af argumenterne for, hvorfor fodboldspillere stopper den aktive ’karriere’. Men i Sønderborg Boldklub er det ikke længere gyldige argumenter.

For 25 tidligere fodboldspillere har nemlig genstartet legen med den lille runde hver onsdag til gåfodbold. Men er det nu også ’rigtig’ fodbold?

Denne solskins-onsdag i Sønderborg står det klart, at man i hvert fald sagtens kan svede og få pulsen op af at spille gåfodbold. Og driblingerne har de heller ikke glemt, selvom de ikke alle er 20 år mere.

Og så er der humøret. For vittighederne flyver og der bliver grinet. Meget. Det er tydeligt, at fodboldtræningen er lige dele træning og leg kombineret med en solid portion fællesskab.

Når lysten til fodbold aldrig rigtig dør ud

Cheftræner for gåfodboldholdet er tyske Nadia Pilzweger, 53, som har en fortid som elitespiller i Arminia Bielefeld. Efter sin aktive spillerkarriere har hun bl.a. beskæftiget sig med sociale fodboldprojekter i Werder Bremen, inden hun sidste år flyttede til Sønderjylland.

Hun stoppede selv som spiller på grund af skader, men lysten til fodbold stoppede ikke. Den er faktisk aldrig stoppet.

Derfor kunne hun heller ikke slippe sit tyske gåfodbold-projekt efter flytningen til Danmark. Hun fik Sønderborg Boldklub med på idéen og så begyndte projektet med at vende den lokale skepsis til begejstring.

For mange er gåfodbold et lidt abstrakt begreb, der dufter af en lavstatus erstatning. Men hemmeligheden er at få nogle til at prøve spillet, for så er erfaringen nemlig, at man får fodboldglæden tilbage og oplever at man stadig kan spille.

- Gåfodbold ER rigtig fodbold, vi spiller bare ikke så hurtigt, bedyrer Nadia Pilzweger.

Hun prøvede selv 10 år uden at spille fodbold, men savnet blev for stort. Sammenligningen med elitefodbold er for hende at blande æbler og pærer, men passionen for fodbold er den samme.

NHC280824 Gåfodbold (33) Nadia (tv.) og Marieanne har begge spillet fodbold på højt niveau tidligere, men på gåfodboldholdet kan de stadig pleje både formen, konkurrencementalitet og fællesskab.
Gåfodbold ER rigtig fodbold, vi spiller bare ikke så hurtigt Nadia Pilzweger
NHC280824 Gåfodbold (27) Allan har gennemgået en nakkeoperation og bruger gåfodbold som en skånsom træningsform, der passer glimrende til hans indre legebarn.

Ingen kropskontakt = ingen skader

Nadia fremhæver bl.a., at forbuddet mod kropskontakt i gåfodbold markant nedsætter risikoen for skader. Spilleformen er derfor meget skånsom, da der ingen tacklinger er. Det er også årsagen til, at medtræner Allan Skovrup Lausten trods en sårbar nakke efter operation tør at spille med.

- Selvom jeg bliver en lille dreng indeni på en fodboldbane, så skal jeg stadig passe på mig selv, forklarer 59-årige Allan.

Allan har været fodboldtosset hele livet. Indtil 40 års-alderen spillede han selv og han har også været ungdoms- og seniortræner i 15 år. Han er specielt glad for gåfodbold, fordi tilgangen er lige så sportslig som almindelig fodbold, så det gælder stadig om at vinde, når der fløjtes op.

- Gåfodbold er ikke højintens træning, men man får stadig pulsen op og bevæger sig, lyder det fra den rutinerede fodboldmand, der genremæssigt sammenligner gåfodbold med klassisk indefodbold.

Selvom jeg bliver en lille dreng indeni på en fodboldbane, så skal jeg stadig passe på mig selv Allan Skovrup Lausten

Hvem er gåfodbold for?

Gåfodbold har som sådan ikke nogen begrænsninger på alder, køn, fysik eller fodboldkendskab. Faktisk er den eneste forudsætning, at man har lyst til at spille fodbold.

I Sønderborg Boldklub er aldersgruppen på gåfodboldholdet fra 45 til 77 år og kvinderne udgør et lille flertal på 15-10. Men hverken køn eller alder har nogen betydning for træningen. Der gøres en del ud af op- og nedvarmning, for en del af spillerne har skavanker fra tidligere skader.

Selvfølgelig kan det godt ses, at en del af spillerne tidligere har spillet fodbold på et vist niveau, men tempoet tages delvist ud af spillet i gåfodbold og dermed er det ikke så vigtigt, om man er nybegynder eller har spillet divisionsfodbold.

Hvad er gå-fodbold?

  • Spillerne må kun gå (skal altid have mindst én fod i kontakt med underlaget).
  • Fysisk kontakt er ikke tilladt.
  • Spilles som udgangspunkt 6 mod 6 på en 5:5 bane med 5:5-mål.
  • Særlige spilleregler (kan tilpasses lokalt): Bl.a. ingen hovedstød, indspark i stedet for indkast og bolden må ikke spilles højere end overliggeren på målet.

Derfor går jeg til gåfodbold

Charlotte, 51 år

Hvad er din erfaring med fodbold?
Jeg har spillet lidt 7 mod 7 i mine voksenår og har været børnetræner.

Hvorfor går du til gåfodbold?
Jeg kan ikke holde til at løbe så meget, men her kan jeg både få god træning og have det sjovt i fællesskabet.

Hvordan hørte du om gåfodbold?
Jeg var lidt skeptisk, men blev lokket med og var solgt fra første gang, jeg spillede.

Johnny, 71 år

Hvad er din erfaring med fodbold?
Jeg har spillet, indtil jeg blev stoppet af en korsbåndsskade som 24-årig.

Hvorfor går du til gåfodbold?
Det er et fedt alternativ til almindelig fodbold, hvor jeg sagtens kan svede og være med i det sociale liv.

Hvordan hørte du om gåfodbold?
Jeg så det på Facebook og min kone og jeg kendte nogen på holdet.

Jytte, 64 år

Hvad er din erfaring med fodbold?
Jeg spillede fra 12-13 års-alderen, indtil jeg var 46 og fik en knæskade.

Hvorfor går du til gåfodbold?
Mit knæ kan holde til det, samtidig med at jeg kan bruge både krop og hoved. Og så får jeg oplevelser og nye relationer.

Hvordan hørte du om gåfodbold?
Jeg læste om det i avisen og så hørte jeg om det i mit netværk.

Tips fra klub til klub

  1. Vær ikke bange for at prøve
  2. Det kræver to frivillige at starte op
  3. Der er ikke særlige krav til faciliteter
  4. Spillerne er allerede vant til foreningslivet

Kommune spiller med

Gåfodbold er startet som en del af velfærdsalliancen mellem Sønderborg Kommune, DBU og DBU Jylland.

Holdet i Sønderborg Boldklub blev i 2023 kåret som ”Årets nye initiativ” af folkeoplysningsudvalget.

NHC280824 Gåfodbold (50) Efter træning venter et velfortjent bad og en sludder i omklædningsrummet, inden væskebalancen klares på terrassen foran klubhuset.

Leg, fællesskab og humør

65-årige Marieanne Hugener-Ohlsen er en af holdets første ambassadører, som har lokket en del fra sit netværk med til gåfodbold. Hun sætter pris på den motion og fodboldglæde, hun får lov at genstarte fra sine aktive spillerdage.

- Og så kan jeg rigtigt godt lide den indforståede mobning på holdet, altså humoren og det sociale, siger den tidligere divisionsspiller tilbage i 70’erne og 80’erne.

Hun er også gerne med til de sociale aktiviteter og stævner, som Nadia, Allan & co. byder på. Bl.a. var holdet i juni til et gåfodboldstævne i Holland. Og så har mixfodbold vist sig at være lig med hygge, sjov og sammenhold.

Onsdagstræningen blev afsluttet med en nyklassiker: Kvinder mod mænd. Præmissen for artiklen var, at det ikke måtte refereres, hvis kvinderne vandt. Så det gør vi selvfølgelig ikke.