- Vi kunne jo godt tænke os flere baner. Der er ofte smæk på hernede, når børneholdene træner. Og der er altså mange, vi vokser i de her år.

Ordene kommer fra Pernille Stampe Kjeldsen, der selv er storleverandør af unge aktører på fodboldanlægget her i Snejbjerg SG&I. Tre af hendes fire børn spiller fodbold i klubben.

Udover at fabrikere fodboldbørn, så er hun en markant skikkelse i den faktisk ret store fodboldklub i den vestligste del af Herning Kommune. 560 aktive fodboldspillere har de, ifølge den seneste medlemsopgørelse. I tillæg har de over 100 frivillige, som er med til at drive fodboldafdelingen.

Hendes egen fodboldkarriere var blot en enkelt måned som ung, uden stor sportslig succes, og hun ”ved ærligt talt ikke ret meget om fodbold”. Så hun er ikke frivillig på grund af et stort fodboldhjerte. Det kunne vist lige så godt være ishockey eller kinaskak, hun var involveret i.

Vi skriger på frivillige i klubberne, så jeg tror på, det er rigtig vigtigt med den her rolle.

Den 41-årige fodboldmor har dog et stort netværk i og omkring fodboldklubben, da hun har været tilknyttet klubben med forskellige frivillige kasketter gennem otte år og er ”born and raised” i Snejbjerg.

- Jeg trådte til som holdleder for omkring otte år siden. Jeg savnede lidt mere struktur omkring et af mine børns hold, siger hun.

Og det er lige præcis struktur, tydelighed, hun vil bidrage med.

Hun er ved at køre sig selv i stilling som frivilligkoordinator, hvor opgaven er at gøre livet nemmere for de øvrige frivillige. Så de bedre kan trives. Og lige præcis dér har vi motivationen; at få andre til at trives.

- Vi skriger på frivillige
På den indledende rundtur i Snejbjerg SG&I’s anlæg, som uløseligt hænger sammen med Snejbjerg Skole, stopper Pernille pludselig op.

”Ej, hvad er nu det?!”, siger hun og samler en tom cigaretpakke op fra jorden og smider i en skraldespand. Sådan noget gider hun ikke.

Pernille Stampe Kjeldsen er endnu ikke officielt startet op som frivilligkoordinator, men de indledende øvelser er ved at være på plads. Det er ting som at danne sig et overblik over, hvem der er frivillig i klubben, og hvilke opgaver der er.

Fakta:
Pernille Stampe Kjeldsen

- Frivilligkoordinator i Snejbjerg SG&I
- Er gift og har fire børn, tre af dem spiller fodbold
- Er uddannet pædagog
- Født og opvokset i Snejbjerg
- Har været frivillig i klubben i otte år, blandt andet som holdleder, bestyrelsesmedlem, med i ungdomsudvalget (også som formand), materialeansvarlig
- Har også været initiativtager til Snejbjerg-Løbet i 2023 med 610 deltagere

Derudover har hun deltaget på en ganske ny frivilligkoordinator-uddannelse under DBU Jylland, hvor hun har mødt andre ligesindede og fået værktøjskassen fyldt op.

Hun er meget klar i spyttet i svaret til første spørgsmål, da vi er kommet ind i et af skolens mødelokaler. Spørgsmålet går på, hvorfor det er vigtigt med en koordinerende frivillig i en frivilligt drevet forening?

- Vi skriger på frivillige i klubberne, så jeg tror på, det er rigtig vigtigt med den her rolle. Det er svært at sige ja til at blive frivillig, så en af mine vigtigste opgaver er at konkretisere, hvad og hvor meget de siger ja til. Hvem kan man gå til, når der er spørgsmål, lyder det, mens hun åbner en Cola Zero.

Talestrøm og tankespind
Og derfra går det hurtigt. Helt uden at det er nødvendigt at stille flere spørgsmål.

Pernille Stampe Kjeldsen taler hurtigt, taler meget og taler meget overbevisende, når hun skal betone vigtigheden af at beskytte og udvikle det frivillige liv i foreningerne.

- Det er vigtigt, at vi har mange og tilfredse frivillige. Jeg vil gerne gennem et bedre overblik og tydelighed gøre det nemmere at være frivillig. Både for dem som i forvejen er involveret i det, og lige så meget for dem, som endnu ikke er med på vognen, lyder det fra den uddannede pædagog.

At Pernille Stampe Kjeldsen selv har hjertet med i opgaven, hersker der ingen tvivl om. Hun havde faktisk taget fire fridage for at forberede sig på rollen som frivilligkoordinator, men desværre kom en pårørendes sygdomsforløb i vejen for det.

Exit-strategi

En af Pernille Stampe Kjeldsens prioriterede opgaver er at sige ordentligt farvel og tak til de frivillige, som har gjort en indsats i Snejbjerg SG&I.

- Vi vil utroligt gerne anerkende vores frivillige, også når de stopper. Derfor køber vi en gave, som vi afleverer personligt hos dem og viser på den måde vores taknemmelighed. Der siger vi, at vi håber, du har haft det godt og – mindst lige så vigtigt – at det måske bliver på gensyn.

Tydelighed er et åbenlyst mantra for hende. Hun forsøger også at sætte sig ind i de potentielle frivilliges hoved, når han skal rekruttere.

- Jeg har spurgt mig selv, ”hvorfor er man frivillig?”. Det handler vel om fællesskabet og om at hjælpe til. Mange finder ud af, at det er ret spændende. Megafedt, faktisk. I langt det meste af tiden, siger bestyrelsesmedlemmet smilende og indrømmer, at det ikke er, når regnskabet skal gøres op, at hun ligefrem tanker energi. Hun tilføjer kortfattet:

- Vi skal i hvert fald have respekt for hinandens tid.

Vigtigt med synlighed i HR-rollen
På turen gennem fodboldanlægget og skolehallerne hilste Pernille Stampe Kjeldsen naturligt på de for hende velkendte ansigter. Hun forbinder rollen som frivilligkoordinator med et åbent og imødekommende gemyt.

- Som frivilligkoordinator er det vigtigt at være synlig. Det er ikke en opgave, man kan klare hjemme fra sofaen, mener jeg. Ved at være synlig skaber man også en relation til trænerne. Det hjælper med, at de føler sig set. Så er det også nemmere at spørge ind til, om der er noget, som trykker, siger hun overbevisende.

For hende er det en væsentlig del af ”HR-rollen” at være synlig.

- Jeg har en plan om at deltage på de enkelte hold eller årganges forældremøder. Der kan jeg så hjælpe med nogle af de mere praktiske spørgsmål i forhold til klubben, fortsætter hun.

I forlængelse af synligheden på klubbens område vil hun også gerne løbende anerkende de frivilliges indsats.

Jeg vil som frivillighedskoordinator forsøge at give overskud til de øvrige frivillige. Jeg gør det her for at få andre til at trives.

- Jeg har også en lille drøm om at anskaffe en snackvogn, som jeg kan køre rundt på anlægget med og så give de frivillige en kop kaffe eller en Snickers. Det handler om at vise dem, at vi sætter pris på dem. For det gør vi. Derudover vil jeg også gerne præsentere de frivillige, fx på Facebook. Det handler igen om at vise, at vi påskønner indsatsen, lyder det fra skolens mødelokale, hvor Pernilles yngste datter har gjort os selskab.

Alle frivillige er vigtige
Pernille Stampe Kjeldsen er ”meget gul”, som hun selv formulerer det. Det kommer af en personprofil, hun fik taget i forbindelse med uddannelsen for frivilligkoordinatorer tidligt på foråret. Når man er gul, er man blandt andet udadvendt, idérig og optimistisk.

- Jeg elsker at få andre til at trives. Og den her rolle handler om at give overskud til de øvrige frivillige. Det passer mig rigtig godt, lyder forventningen.

Hun får nu en blå opgave (som er det modsatte af gul i profilbeskrivelserne – hvor det ord som objektiv, formel og forsigtig, der er kendetegnende) i at konkretisere de gode idéer og få dem ud at leve.

- Det handler igen om tydelighed i forhold til forventninger og opgaver. Men dybest set handler det om at gøre det nemmere at være frivillig. Vi skal passe på dem og sikre, at de har det godt. For de gør et vigtigt stykke arbejde, uanset om det er trænere, bestyrelsesmedlemmer, kampfordelere eller materialeansvarlige, siger Pernille Stampe Kjeldsen, mens datteren hænger på armen og proklamerer, at ”nu skal vi altså afsted”.

Det har været tydeligt deklareret, at de skulle afsted til en anden aftale her klokken 13.00, så vi takker af for i dag.