De frivillige er rygraden i enhver fodboldklub. Uden deres indsats ville det være vanskeligt at få hverdagen til at fungere. Det er de frivillige, der sørger for, at alt fra træning og kampe til sociale arrangementer og praktiske opgaver - og alt derimellem, bliver løst.

Derfor er det vigtigt at anerkende deres indsats – og Frivillighedsugen er et perfekt tidspunkt at gøre det på.

Men hvordan kan I som klub sige tak på en sjov og meningsfuld måde?

Vi har sammen med frivillighedskoordinator i Esbjerg IF 92, Lise Ankersø, samlet 11 konkrete forslag til, hvordan man kan skabe synlighed om de frivillige og gøre noget særligt for dem i denne uge - og resten af året naturligvis.

Fra sociale arrangementer og videoindslag til festlige kåringer og sjove aktiviteter – der er mange måder at sætte fokus på frivilligheden på, og du finder det alt sammen nedenfor.

Inspiration og forslag

1) All-Star-kamp+

Arrangér en fodboldkamp med et frivilligt all-star-hold, sammensat af klubbens trænere, holdledere og andre frivillige. Lav en særlig t-shirt eller kamptrøje til deltagerne og invitér et lokalt hold til at være modstander i en venskabskamp. Invitér tilskuere til at heppe og skabe en festlig stemning omkring kampen.

2) Fortæl den gode historie+

Sæt fokus på de gode historier om jeres frivillige ved at lave korte videoportrætter. Spørg de frivillige, hvorfor de engagerer sig i klubben, og del videoerne på klubbens sociale medier. Det kan være med til at inspirere flere til at blive frivillige.

3) Frivillig fredags-café+

Afhold en social caféaften for de frivillige i klubhuset. Skab en hyggelig stemning med små konkurrencer, hvor der kan vindes små præmier. Tilbyd også lette forfriskninger som kaffe, øl, sodavand og snacks.

4) Invitér til en 'Frivillig-aften'+

Arrangér en aften, hvor I sætter fokus på frivilligheden i klubben med et inspirerende oplæg eller foredrag. Del klubbens visioner for frivillighed, og hvad I forventer af jeres frivillige. Det er en god måde at skabe et stærkt frivilligmiljø og motivere andre til at engagere sig.

5) Tip en 13'er+

Lav en tipskupon, hvor forældre og andre kan udfylde, hvilke opgaver de kan hjælpe med som frivillige i klubben. Brug f.eks. DBU Bredde's "Giv en hånd - og gør en forskel"-kupon som inspiration, eller lav en sjov version tilpasset jeres klub. Måske er der nogen, der er dygtige til at bage kager, servere øl eller rydde op i boldrummet?

6) Kaffe på banen+

Lav et område ude på banerne, hvor I serverer kaffe til forældrene, imens børnene træner. Det kan skabe rum for gode samtaler og øget opmærksomhed på klubbens frivilligkultur. Måske fører det til flere frivillige kræfter.

7) Forældrene er jeres medspillere+

Invitér forældrene til at deltage i nogle af børnenes træningsøvelser. Det kan være sjove og anderledes øvelser, hvor forældrene får et indblik i deres børns foreningsliv. Samtidig kan det give anledning til samtaler om, hvordan de kan blive en del af klubben som frivillige.

8) Frivilligkåringer+

Lav en kåring af årets frivillige ude på træningsbanen. Lad klubbens medlemmer stemme på eksempelvis 'Årets træner', 'Årets unge frivillig' osv., og overrask vinderne med et diplom og en gave.

9) Frivillighedsfest+

Afhold en fest for alle frivillige og deres pårørende. Temaet kan være aktiviteter eller lege, som styrker fællesskabet, f.eks. et mini-OL eller lignende. Det er en sjov og uformel måde at takke de frivillige for deres indsats i klubben.

10) Anerkend dem ude på banen+

Besøg de frivillige ude på banerne, og ræk evt. ud til lokale sponsorer for at høre, om de vil bidrage med snacks eller forfriskninger. Del dem ud til de frivillige som en lille tak for deres indsats i klubben.

11) Takkevideo til de frivillige+

Lav en video, der hylder de frivillige. Optag små klip af de frivillige i aktion på banerne, i klubhuset eller i cafeteriet. I videoen kan klubbens formand, en frivilligkoordinator eller den sportslige ansvarlige sige tak, ligesom klubbens medlemmer også kan udtrykke deres taknemlighed. Del videoen på klubbens sociale medier og hjemmeside.