Mændene er klart i overtal, når der indkaldes til bestyrelsesmøde i fodboldklubben. Faktisk viser en opgørelse fra 2020, at blot 14 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de danske fodboldklubber er kvinder.

Så hvordan skaber man en større kønsbalance i bestyrelses-sammensætningen i sin fodboldklub?

Det forsøger en rapport, som DBU Jylland har lavet i samarbejde med seks jyske kvindelige fodboldledere, at give input til.

Rapporten indeholder også helt frisk data fra en spørgeskema-undersøgelse, som 173 jyske kvindelige bestyrelsesmedlemmer har svaret på.

Seks kvinder bag rapporten

De seks kvinder bag rapporten har været samlet i et netværk faciliteret af DBU Jylland. De er alle aktive som frivillige i en fodboldklub, enten som formand, bestyrelsesmedlem eller i en tilsvarende lederrolle.

Det drejer sig om:

  • Karen Nørby Kristiansen, formand i Silkeborg IF Q,
  • Pernille Stampe Kjeldsen, bestyrelsesmedlem i Snejbjerg SG&I,
  • Trine Lindkvist Nielsen, bestyrelsesmedlem i Odder IGF Fodbold,
  • Maibritt Bjerrum, ASA Fodbold (tidligere formand),
  • Christina Antonsen, formand i FC Horsens
  • Rikke Baarstrøm, formand i TRIF.

De seks fodboldledere har via møder og workshops peget på en række elementer, der kan øge muligheden for at tiltrække og fastholde kvinder i fodboldbestyrelser. Disse input har DBU Jylland samlet og bearbejdet i rapporten, ”Kvinders motivation for frivilligt bestyrelsesarbejde i de jyske fodboldklubber”.

”Det er dog vigtigt at sige, at nogle af disse elementer ikke er kønsbestemte og bestemt også kan være med til at understøtte tiltrækningen af mænd til bestyrelsesarbejdet, men vægtningen kan nogle gange være lidt forskellig”, siger Christina Antonsen, medlem af kvindenetværket og formand i FC Horsens gennem de seneste fire år.

Tre vigtige områder

Helt overordnet peger rapporten på tre nøgleområder, der med fordel kan dyrkes, hvis man vil tiltrække og fastholde flere kvinder i fodboldbestyrelser:

  • Konkretisering af opgaver
  • Fokus på værdien af diversitet
  • Synlighed og tilgængelighed af bestyrelsesmedlemmer 

“Min egen oplevelse er, at opgavebeskrivelser er utrolig vigtige. Og det gælder hele vejen rundt i en fodboldklub, ikke blot i forhold til bestyrelsesmedlemmer, men også trinledere, holdledere, medlemmer af et eventudvalg o.s.v., ja, alle typer frivillige. Man vil jo vide, hvad man siger ja til – og så skal man som klub også leve op til de beskrevne rammer”, understreger Christina Antonsen.

Mixet af mænd og kvinder i en bestyrelse giver god mening, men det handler først og fremmest om at se på, hvilke opgaver man skal løse og så bragt de kompetencer i spil, der er behov for. Det giver dog god mening at se på diversitet i rekrutteringen, så man hele vejen rundt får sammensat det rigtige hold. Christina Antonsen, formand for FC Horsens og medlem af DBU Jyllands kvindenetværk

Hun mener, at det først og fremmest handler om at sammensætte sin bestyrelse med udgangspunkt i de opgaver, som skal løses.

”Mixet af mænd og kvinder i en bestyrelse giver god mening, men det handler først og fremmest om at se på, hvilke opgaver man skal løse og så bragt de kompetencer i spil, der er behov for. Det giver dog god mening at se på diversitet i rekrutteringen, så man hele vejen rundt får sammensat det rigtige hold”, siger Christina Antonsen.

Nye perspektiver i spil

I spørgeskema-undersøgelsen svarer 73 procent af de adspurgte kvinder, at kvinder bringer nye perspektiver ind i bestyrelsesarbejdet i en fodboldklub, og det er Christina Antonsen enig i:

”Jeg ved f.eks. personligt ikke noget om fodbold og har derfor ingen følelser omkring alt det fodboldmæssige. Det er der til gengæld andre, der har, og det er efter min erfaring især mændene. Men mit udgangspunkt er faktisk, at vi ikke skal tale alt for meget fodbold i vores bestyrelse, for det sker i andre regi i klubben, og vi har som ledelse andre opgaver, som vi skal fokusere på, f.eks. omkring strategi, økonomi og så videre”, siger Christina Antonsen.

I forhold til de øvrige indsatsområder peger hun bl.a. mentor-ordninger som et vigtigt element.

”Det manglede jeg selv i begyndelsen, når jeg ser tilbage. Det ville have været en rigtig stor hjælp for mig som ny formand i klubben. Så spørgsmålet er i høj grad: Hvordan onboarder vi i det hele taget nye frivillige i vores klub? Det er utrolig vigtigt, men selvfølgelig også rigtig svært i en frivillig verden”, siger FC Horsens-formanden.

Forældrerolle og bidrag til lokalsamfundet

Som tidligere nævnt har DBU Jylland i forbindelse med rapporten lavet en rundspørge blandt kvindelige bestyrelsesmedlemmer i de jyske fodboldklubber.

Vi har i alt fået svar fra 173 kvindelige klubledere, og på spørgsmålet om hvad der kan motivere flere kvinder til at blive aktive i bestyrelsesarbejdet, peger de bl.a. primært på forventningsafstemning/opgavedefinition og brugen af rollemodeller, hvilket altså dermed også understøtter kvindenetværkets anbefalinger.

Arbejdsgruppens anbefalinger: Tre områder der kan understøtte rekrutteringen


DBU Jylland-arbejdsgruppen peger i rapporten på tre hovedområder, som bør have særlig opmærksomhed, hvis man som fodboldklub vil styrke sine muligheder for at tiltrække og fastholde flere kvinder i sin bestyrelse:

Konkretisering af opgaver:

Det er vigtigt at have klare arbejdsbeskrivelser for at forstå og vurdere, hvilke opgaver man siger ja til. Detaljerede arbejdsbeskrivelser sikrer, at alle medlemmer har en klar forståelse af deres ansvar, hvilket fremmer rekruttering, engagement og fastholdelse af kvinder i bestyrelserne. Klare roller og tydeligt ansvar gør det lettere at kommunikere, samarbejde og undgå misforståelser. En struktureret tidsplan med klare deadlines styrker planlægning og opfølgning, hvilket skaber et trygt og motiverende miljø.

Fokus på diversitet:

Diversitet i rekruttering er afgørende for at styrke kvinders engagement i fodboldklubbernes bestyrelser, da det bringer flere perspektiver og fører til bedre beslutninger. Ved at implementere strategier, der fremmer kønsbalance, som inkluderende stillingsopslag og målrettet opsøgende arbejde, signalerer klubberne, at kvinders bidrag er værdsat. For at kvinder føler sig velkomne i bestyrelsesarbejdet, er det nødvendigt at fremme en inkluderende kultur, hvor deres stemmer høres og respekteres.

Synlige og tilgængelige bestyrelsesmedlemmer:

Synlighed er afgørende for at styrke kvinders engagement i fodboldklubbers bestyrelser. Det kan opnås ved at gøre kvindelige bestyrelsesmedlemmer synlige gennem deltagelse i klubarrangementer, præsentationer, og på sociale medier. Synlige rollemodeller inspirerer andre kvinder til at engagere sig. Åbne møder og feedback-sessioner styrker kvinders ejerskab og engagement, ligesom mentorordninger kan være betydningsfulde.

I alt 47 procent af de adspurgte mener, at man kan motivere flere kvinder til at deltage i bestyrelsesarbejdet ved at forventningsafstemme på forhånd, mens 41 procent af de adspurgte peger på, at man kan motivere flere kvinder til at deltage i bestyrelsesarbejdet ved at fremme positive rollemodeller.

70 procent svarer, at det oprindeligt var deres børns engagement i fodboldklubben, der fik dem ind i bestyrelsesarbejdet. Men 62 procent angiver samtidig, at det også var ud fra et ønske om at bidrage til lokalsamfundet.

Ove Lyhne, der har været projektleder for forløbet i DBU Jylland, håber, at de forskellige anbefalinger konkret kan bruges til at rykke ved kønsbalancen i de jyske klubber:

”Vi ønsker løbende at bidrage til udviklingen i fodboldklubberne, og vi håber, at rapporten kan være med til at kaste lys over, hvad der påvirker kvinders motivation for at engagere sig i frivilligt bestyrelsesarbejde i en fodboldklub”, siger han.

Læs og download rapporten:

Hele rapporten, ”Kvinders motivation for frivilligt bestyrelsesarbejde i de jyske fodboldklubber”, kan læses og downloades på DBU Jyllands hjemmeside (PDF-dokument).

Kvinder I Fodboldbestyrelser Undersogelse 2024