- Det bliver spændende, udfordrende og meget anderledes mod så ungt et hold. Det har vi ikke prøvet før, men vi glæder os.

Ordene kommer fra 68-årige Evan Grønhøj. Ved første øjekast er der intet at bemærke på ham. Men jo mere snakken glider denne tirsdag aften i juni, fornemmer man, at der gemmer sig "noget" inde bag.

- Det startede med små rystelser. Og så begyndte det også at kunne mærkes på stemmen. Men det er heldigvis stadig på et tidligt stadie, hvor jeg sagtens kan kontrollere det og få en hverdag til at fungere. Ikke mindst takket være fodbold og boksning, fortæller Evan Grønhøj.

I 2018 fik han diagnosen Parkinsons sygdom. Indtil da havde han været vant til at have luft under vingerne - bogstavelig talt.

Som flymekaniker og med egen virksomhed, har det meste af Evans liv drejet sig om fly og luftfart. Derfor var det også et nyrestød at få beskeden fra lægen:

- Det hårdeste har næsten været, at jeg ikke længere må sidde i cockpittet og flyve mit eget fly. Det vænner jeg mig nok aldrig til. Jeg må bare acceptere, at Parkinsons sygdom og rollen som pilot ikke går hånd-i-hånd, erkender Evan Grønhøj.

Tre generationer samlet på samme bane
Vi spoler tiden tilbage til den juniaften i Jetsmark Idrætscenter i Pandrup. For sammen med hans holdkammerater fra FC Parkinson er Evan ved at gøre sig klar til kamp. En helt særlig en af slagsen.

240618 FC Parkinson Jetsmark(16)
Evan Grønhøj har fundet glæden ved fodbold, som er med til at holde symptomerne nede på Parkinsons sygdommen, som han fik konstateret i 2018.
Det hårdeste har næsten været, at jeg ikke længere må sidde i cockpittet og flyve mit eget fly Evan Grønhøj, spiller på FC Parkinson
240618 FC Parkinson Jetsmark(10)
Mads Christian Grønhøj (i midten) spiller til dagligt for Jetsmarks IF's U13 Drengehold.

På den anden banehalvdel står hans barnebarn Mads Christian Grønhøj, som til dagligt spiller på Jetsmarks IF's U13 Drengehold. 

Modstanderen denne aften er mildest talt af en helt anden karakter, end hvad han og resten af drengeholdet er vant til at møde:

- Jeg tror aldrig, at jeg har spillet mod nogen, der er så gamle. Det er noget helt andet, end når vi spiller mod andre hold fra vores egen række. Det skal nok blive sjovt at spille mod farfar (Evan Grønhøj, red.) og de andre, selvom vi nok skal være lidt forsigtige med at gå for hårdt ind i duellerne, siger Mads Christian med henvisning til Parkinson-holdet.

Han har tydeligt set, hvordan fodbold har gjort en forskel for hans farfar:

- Han er kommet i virkelig god form, siden han startede på Parkinson-holdet. Det virker til, at de har det rigtig godt på holdet og hygger sig med hinanden, fortæller Mads Christian.

Jeg tror aldrig, at jeg har spillet mod nogen, der er så gamle. Det er noget helt andet, end når vi spiller mod andre hold fra vores egen række Mads Christian Grønhøj, spiller på Jetsmark IF's U13 Drengehold og er barnebarn til Evan Grønhøj

På sidelinjen for de grønblusede drengespillere står mellemleddet i den "Grønhøjske" trekløver. René Grønhøj er søn af Evan og far til Mads Christian, og så er han initiativtageren til den noget anderledes kamp mellem ældste og yngste generation af familien:

- Idéen til kampen opstod, da vi en aften jokede hjemme ved mine forældre om at sætte en kamp op mellem Parkinson-holdet og drengeholdet.

- Jeg præsenterede idéen for drengene og tog kontakt til Jacob (træner for FC Parkinson, red.). Efter et års tid og en masse overvejelser, fandt vi sammen en dato, hvor alle kunne. Der har været opbakning fra alle sider, og sågar Aabybro Ismejeri har været så søde at lave en islagkage til lejligheden, fortæller René Grønhøj.

Én bestemt bemærkning har brændt sig fast på René Grønhøjs hukommelse, da han skulle fortælle drengene om kampen mod FC Parkinson. Størstedelen af dem kendte godt til sygdommen, men ikke alle:

240618 FC Parkinson Jetsmark(3)
René Grønhøj er assistenttræner for Mads Christian og resten af Jetsmark IF's U13 Drenge. Det var ham, som fik idéen til kampen mellem farfar og barnebarn.

- Jeg forklarede dem, at vi skulle spille mod et hold med Parkinson-patienter, og de lyttede nysgerrigt. Da jeg spurgte, om de vidste, hvad Parkinsons var, rakte vores keeper hånden op og spurgte, om det kunne smitte. Jeg måtte berolige ham og sige, at det kunne det ikke, og så var han klar til at spille, fortæller en smilende René Grønhøj.

Da jeg spurgte, om de vidste, hvad Parkinsons var, rakte vores keeper hånden op og spurgte, om det kunne smitte René Grønhøj, far til Mads Christian og søn af Evan. Initiativtager bag kampen og assistenttræner for Jetsmark IF U13 Drenge

Fodbold som medicin
Umiddelbart rimer fodbold og Parkinsons sygdom ikke på hinanden. Langt fra endda.

Normalt er den frygtede sygdom forbundet med et liv med fysiske begrænsninger og bevægelsesbesvær. Så hvilken rolle er det, at fodbold spiller i kampen mod Parkinsons sygdom?

For mange er fodbold mere end blot spillet med den lille runde – det er en livsstil og en kilde til fællesskab. Men for mennesker med Parkinsons sygdom spiller fodbold også en helt anden og vigtig rolle i behandlingen. Fodbold kan nemlig hjælpe med at bremse sygdommen og forbedre livskvaliteten for de ramte.

240618 FC Parkinson Jetsmark(6)
Jacob Trikker (i midten) er fysioterapeut og medstifter af FC Parkinson, som er et fodboldtilbud for personer med Parkinsons sygdom inde på livet.

Parkinsons er en neurologisk lidelse, der påvirker bevægelsesevnen. Men gennem regelmæssig motion, og især i form af fodbold, kan patienter opleve betydelige forbedringer i både deres fysiske og mentale helbred, fortæller Jacob Trikker, der er fysioterapeut ved FysioDanmark i Aalborg:

- Fysisk træning bør være en obligatorisk del af behandlingen mod Parkinsons, da det har en stor og gavnlig effekt på sygdommen. Stort set al træning er godt, men især fodbold har vist sig at være en rigtig god træningsform.

- Det man ved omkring træning, og især fodbold, er, at det går ind og stimulerer de her mekanismer, som Parkinsons nedsætter – altså balanceevnen, styrke, koordination og reaktionsevnen. Det er med til at frigive dopamin i hjernen, som giver den her glæde og tilfredsstillelse. Så der er rigtig mange fordele ved at spille fodbold, hvis man er ramt af Parkinsons, fortæller Jacob Trikker.

Fysisk træning bør være en obligatorisk del af behandlingen mod Parkinsons, da det har en stor og gavnlig effekt på sygdommen Jacob Trikker, fysioterapeut og medstifter af FC Parkinson

Et særligt hold med et særligt formål
FC Parkinson blev etableret i 2019 med det formål at skabe et anderledes tilbud for Parkinson-patienter, som ønsker mere end den traditionelle behandling og styrketræning:

- Baggrunden for at oprette FC Parkinson var at skabe et anderledes tilbud, som kunne supplere den almindelige behandling og styrketræning. Vi oplevede at især mændene havde en tendens til at falde fra, når det "kun" var styrketræning, vi kunne tilbyde. Derfor besluttede vi at starte et fodboldhold.

- Vi spurgte mange af de patienter, der i forvejen trænede på vores klinik, om de havde lyst til at være med på fodboldholdet, og flere af dem viste interesse, selvom de aldrig havde spillet før. Vi kontaktede også lægeklinikker og Parkinson-foreninger, som hjalp med at sprede budskabet, og derefter gik det slag i slag, forklarer Jacob Trikker.

240618 FC Parkinson Jetsmark(15)
Parkinsons sygdom er ikke nødvendigvis en stopklods for at spille fodbold.

Fakta om Parkinsons sygdom

  • Parkinsons sygdom skyldes, at man mister nogle vigtige nerveceller i hjernen
  • Sygdommen er særligt hyppig hos personer over 70 år
  • Parkinsons sygdom udvikles langsomt over år
  • Det starter ofte med rysten i en hånd. Efterhånden kommer der nedsatte bevægelser og stivhed i musklerne. Efter nogle år får man ofte dårlig balance 
  • Medicin kan lindre symptomerne ved Parkinsons sygdom

Kilde: sundhed.dk

Kampen mellem FC Parkinson og drengene fra Jetsmark IF er et bevis på, hvordan fodbold kan være et værdifuldt våben i behandlingen af Parkinsons sygdom. For Evan Grønhøj er fodbold blevet en vigtig del af hans liv:

- Man får det bare kanongodt fysisk og mentalt efter sådan en omgang fodbold. Det giver fornyet energi, og det er skønt at være sammen med andre, der er i samme situation og kan sætte sig ind i de udfordringer, som er forbundet med sygdommen. Fodbold er Parkinsons værste fjende, fortæller Evan Grønhøj efter kampen, som sluttede med en 7-4-sejr til drengene fra Jetsmark IF.

Begge hold samledes til fællesspisning, hvor menuen bestod af herregårdsbøf med bearnaisesauce efterfulgt af den flotte islagkage fra Aabybro Ismejeri til dessert.

240618 FC Parkinson Jetsmark(24)