Sæsonens to sidste kampe: Specialregler for nedrykning af spillere
Dobbelttjek holdkortet før kamp, når du skal bruge 'lovlige' spillere i sæsonens to sidste turneringskampe - der gælder nemlig specialregler, når det kommer til nedrykning af spillere. Få styr på reglerne her, der også gælder for playoffkampe.
I sæsonens sidste kampe skal du som træner ikke kun udtage holdet ud fra dagsform og talent, du skal også have et vågent øje på reglerne.
I de to sidste kampe (for det hold, der skal rykkes ned til) gælder der nemlig nogle helt særlige regler. Her er det ikke nok at være spillet fri til nedrykning. Spilleren skal herudover også opfylde at have spillet eller have været spilleberettiget i et antal kampe før de to sidste kampe for det lavere rangerede hold.
Især når det kommer til at rykke spillere ned på et lavererangerende hold, er det derfor vigtigt at have styr på sagerne. Du kan se reglerne og case-eksempler herunder.
Hvornår er der tale om at rykke en spiller ned i de to sidste kampe?
Eks. 1:
En spiller rykkes ned i 2. holdets tredjesidste kamp. Hér skal man så blot tage højde for de almindelige regler om op- og nedrykning af spillere. Bliver spilleren herefter nede på 2. holdet i de resterende kampe, så er der ikke tale om nedrykning i en af de sidste to kampe.
Eks. 2:
En spiller rykkes ned i 2. holdets tredjesidste kamp. Hér skal man så blot tage højde for de almindelige regler om op- og nedrykning af spillere. Spilleren er herefter med i 1. holdets kamp i den efterfølgende weekend, hvorefter han igen skal ned på 2. holdet – nu i sidste kamp. HER skal man så tage højde for reglerne om nedrykning i en af de sidste to kampe.
Eks. 3:
1. holdet bliver ramt af en skade inden sidste kamp. De ønsker nu at benytte en spiller, som har spillet alle kampe på 2. holdet i hele sæsonen. Han har således aldrig før spillet på 1. holdet. Må de det? Svaret er ja, det må de. Man må altid rykke en spiller op på et højere rangerende hold, når bare det er til en ny spilledag.
Fakta: Op- og nedrykning af spillere mellem hold
- En almindelig uge indeholder 5 spilledage - mandag, tirsdag, onsdag og torsdag er 4 forskellige spilledage, mens fredag, lørdag og søndag er én og samme spilledag - læs om undtagelser i § 19.1.
- En spiller må altid rykke op ad (fra et lavere rangerende hold til et højere rangerende hold) - det skal blot ske til en ny spilledag.
- For at en spiller kan rykke ned ad/spilles fri (fra et højere rangerende hold til et lavere rangerende hold), skal det højere rangerende hold spille en kamp i mellemtiden eller samme spilledag, hvor spilleren IKKE er med, før spilleren kan spille for det lavere rangerende hold. Læs § 19 her.
- Spilleren kan også "spilles fri" til nedrykning fra det højere rangerede hold ved, at det lavere rangerede hold, spilleren oprindeligt kom fra og som spilleren ønsker at spille for igen, spiller en kamp, hvor spilleren ikke er med. For senior gælder reglen om nedtrapning jf. § 19.11.
Det springende punkt er altså:
- om spilleren rykkes NED
- og om dette foregår i en af (eller begge) de sidste to kampe på det lavere rangerede hold.
Hvornår er man spilleberettiget?
I turneringsreglementet er der angivet et antal kampe, som spilleren skal have været spilleberettiget i, for at kunne rykke ned på et lavererangerende hold i en af de sidste to kampe.
Sådan tæller du kampene i ombrydningsrækker
I de rækker hvor der har været midtvejs-ombrydning, gælder, at alle kampe - både før og efter ombrydning - tælles med, når sæsonens kampe skal lægges sammen.
Turneringsrækken omfatter 6 kampe i halvåret = deltaget i/være spilleberettiget i 1 kamp
Turneringsrækken omfatter 7 kampe i halvåret = deltaget i/være spilleberettiget i 2 kampe
Turneringsrækken omfatter 8-10 kampe i halvåret = deltaget i/være spilleberettiget i 3 kampe
Turneringsrækken omfatter 11 kampe i halvåret = deltaget i/være spilleberettiget i 4 kampe
Turneringsrækken omfatter 12-13 kampe i halvåret = deltaget i/være spilleberettiget i 5 kampe
Turneringsrækken omfatter 14 eller flere kampe i halvåret = deltaget i/være spilleberettiget i 6 kampe
I rækker, hvor der spilles 14 kampe i en sæson, skal spilleren have spillet/været spilleberettiget i minimum seks af de første 12 kampe, mens det forholder sig lidt anderledes i rækker, hvor der bliver spillet ti kampe. Her skal spilleren nemlig have spillet/været spilleberettiget tre af de første otte kampe.
Og hvad betyder det så at have været spilleberettiget? Det forklarer Inge Lund-Nielsen fra DBU Jylland Turneringer her:
- At være spilleberettiget betyder, at spilleren ikke behøver at have spillet de pågældende kampe rent fysisk. Det er nok, at spilleren – som ikke deltog pga. arbejde, skader mv. – lovligt KUNNE have spillet i det påkrævede antal kampe på det lavere rangerede hold, fortæller Inge Lund-Nielsen, og henviser til § 19 i turneringsreglementet.
Oversidderkampe tæller ikke med
Oversidderkampe tæller ikke med i dette regnskab – hverken i antal kampe i alt eller i forhold til de to sidste kampe. Eksempel: Hvis et hold skulle have haft 14 kampe, men på grund af en udtrækning i puljen kun har 12 kampe, er det de 12 kampe, man skal forholde sig til.
Samme regler i JM- og playoffkampe
I evt. playoffkampe og JM-kampe gælder de skærpede regler også; det vil sige, at spilleren skal opfylde de samme betingelser for nedrykning i en playoffkamp eller JM-kamp som i de to sidste turneringskampe.
Spillerunde tæller ikke
- Det er desuden vigtigt at skelne mellem runde og spilledag. Det er den fysiske afvikling af kampen, der er gældende - ikke rundenummeret eller hvornår kampen oprindeligt skulle være spillet - når man skal definere, hvilke to kampe, der er de sidste, afslutter Inge Lund-Nielsen.
Krav om fysisk at have spillet
Der er dog i nogle tilfælde et krav om, at spilleren fysisk skal have spillet det krævede antal kampe. For halvårsspillere, helårsspillere samt for 1. års seniorer, der benyttes på yngre hold, gælder, at det ved nedrykning i de 2 sidste kampe ikke er nok at have været spilleberettiget på det yngre og lavere rangerede hold i det givne antal kampe inden de 2 sidste kampe – spillerne skal fysisk have spillet det krævede antal kampe.
Bemærk i øvrigt vedr. nye spillere
En spiller kan i senior eller ældre-rækker aldrig opnå tilladelse til at spille for et hold i en ny klub, hvis pågældende hold mangler tre eller færre kampe i turneringsrækken.
Heller ikke selvom spilleren ikke har spillet for nogen anden klub i forårets turnering.
Læs mere: