Region 4-klubber: Nej tak til færre seriekampe
Ca. 120 fodboldledere fra 40 syd- og sønderjyske fodboldklubber var onsdag aften samlet til DBU Jylland Region 4’s årsmøde i Vejen. De drøftede bl.a. forslag om mængden af kampe i serierækkerne, antallet af spillere på reservebænken og kønsidentitet i breddefodbolden.
Hvordan kan breddeklubberne fortsat udvikle sig og styrke frivilligheden?
Det var nogle af de spørgsmål, som formand for DBU Jylland Region 4, Jens Christian Hansen, satte fokus på i sin beretning på årsmødet i Vejen Idrætscenter onsdag aften, hvor repræsentanter fra 40 syd- og sønderjyske fodboldklubber var samlet.
Regionsformanden udtrykte også glæde over fodboldens generelle tilstand i regionen:
”I 2024 har vi igen flere medlemmer og tilmeldte hold i Region 4. Vi har fortsat mange fantastiske fællesskaber, og så er fodbold jo stadigvæk meget mere end bare fodbold”, sagde Jens Christian Hansen, der også berørte emner som Fair Play, kampmiljø og god adfærd på sidelinjen:
”Det er af en eller anden grund nemmere for os at acceptere, at backen laver to fejl, end at dommeren gør det. Men vi skal også engang imellem som ledere skyde brystet frem og være det gode eksempel for medlemmerne, tilskuerne og forældrene i klubben", lød opfordringen fra Jens Christian Hansen.
Samarbejde skaber værdi
Regionsformanden glædede sig også over nogle af de gode initiativer, som i årets løb er skabt i samarbejde mellem DBU Jylland, DBU, klubberne og de lokale kommuner.
Han fremhævede bl.a. en kvindelandskamp mod Holland i Esbjerg i oktober, hvor næsten 250 fodboldpiger var involveret i forskellige aktiviteter, og pegede også på inklusions- og sundhedsprojekter i bl.a. Haderslev og Sønderborg.
”Der er meget værdi at hente for klubberne i disse aftaler, men det er ikke alle, der møder op, når vi indkalder til de indledende møder. Vi har selvfølgelig stor forståelse for, at man som frivillig klubleder har nok at se til. Fakta er bare, at man på den måde sætter sig selv uden for nogle muligheder, som man ellers kunne få glæde af. Derfor skal vi kraftigt opfordre til, at klubberne i de kommuner, hvor der er velfærdsalliancer, husker at bruge deres indflydelse”, sagde Jens Christian Hansen
Ressource-personer på skolerne?
Bjarne Worm, kampfordeler i Holsted FB, kommenterede på udfordringerne omkring frivilligheden og reflekterede bl.a. over, at hvor mange skolelærere tidligere var aktive i fodboldklubberne, er det ikke længere tilfældet:
"Er det noget, som man i DBU har gjort sig tanker omkring? Måske man kunne forestille sig, at der på skolerne kan findes nogle ressource-personer, f.eks. nogle skolelærere, som kan være kobling mellem skole og fodboldklubber i hver enkelt kommune. Nogle ressource-personer, som man som klub kan købe til at løse nogle af de praktiske problemer, som findes i klubberne, for jeg tror, at du har ret i, at det er noget, som fylder meget i den enkelte klub", sagde Bjarne Worm.
Regionsformand, Jens Christian Hansen, kvitterede for forslaget og lovede, at tankerne ville indgå i det videre arbejde i DBU Jylland.
Derefter gik ordet videre til den tidligere eliteungdomsspiller i Næstved IF og Esbjerg fB, Carl-Christian Okking, der på inspirerende vis fortalte om baggrunden for sin debutroman "Drenge græder ikke". Bogen omhandler skyggesiden af drengedrømmen om at blive professionel fodboldspiller.
Nej tak til færre kampe
Under forslagsbehandlingen var det bl.a. forslagene om serierækkerne, der havde klubbernes opmærksomhed, både eksistensen af playoff-kampe og antallet af kampe.
Dergham Rahman, Sønderborg Boldklub, opfordrede til at stemme imod forslaget fra Østbirk IF vedr. afskaffelse af playoff-kampe:
"Mange klubber og spillere er glade for disse kampe. Det betyder, at der er noget at spille om, og det gør turneringen bedre", sagde han.
Han fik opbakning fra en stor majoritet i salen, idet 54 ud af 66 stemmeberettigede stemte nej til forslaget.
Der var heller ikke opbakning til Hammel GF's forslag om at reducere puljestørrelserne i Serie 1, Serie 2, serie 3 og Serie 4 - og dermed kampantallet:
Benny Ebsen, Føvling/Stenderup UI:
"Vi siger klart nej. Vi har spurgt vores spillere via vores Facebook-side, og de vil ikke have færre kampe. Tværtimod", sagde han.
Han blev bakket op af Carsten Strandhave, Hejnsvig IF, der pegede på sårbarheden ved udtrækninger, og Søren Madsen fra Billund IF, der også frygtede konsekvensen af ikke-spillede kampe.
Modstanden kunne også ses i afstemningstallene, hvor 58 ud af 66 stemmeberettigede stemte nej.
Nej tak til flere reserver
DBU Jyllands eget forslag om at reducere puljestørrelsen og kampantallet i Serie 4 fik heller ikke klubbernes opbakning.
"Vi har fået input fra mange forskellige klubber, og de har ønsket mere tid til at få afviklet deres kampe", sagde Jens Christian Hansen, formand for DBU Jylland Region 4, der dog mødte hård modstand fra bl.a. Bjarne Worm, Holsted FB, CC Grejsen, Bramming Boldklub og Benny Ebsen, Føvling/Stenderup UI.
42 stemte imod, mens 13 stemte for.
Derudover var der bl.a. også en god debat om antallet af spillere på reservebænken i 11:11-kampe. ØBG Silkeborgs forslag om at udvide antallet af reserver fra tre til frem blev støttet af nogle klubber, mens andre fremhævede, at det ville betyde mindre spilletid til den enkelte spiller.
Modstanden var også sammenlagt størst, idet 50 af 66 stemmeberettigede stemte imod forslaget.
Debat om selvidentifikation
DBU's meget omtalte anbefalinger om at indføre selvidentifikation for transkønnede, interkønnede og nonbinære personer i breddefodbolden, blev fremlagt af Jens Christian Hansen, formand for DBU Jylland Region 4.
"Essensen i dette forslag er, at vi ønsker at give en meget lille målgruppe mulighed for at blive en del af fodbolden. Der vil være tale om meget, meget få personer, og meget, meget få situationer, og vores vurdering er, at det ikke vil have nogle negative konsekvenser for fodboldfællesskabet. Ellers ville vi ikke stille os op og anbefale dette forslag. Tværtimod vil det give nogle personer, som har det svært nok i forvejen, nogle nye muligheder", sagde Jens Christian Hansen, der samtidig forklarede proceduren, hvor de konkrete sager skal sendes til vurdering hos en diversitetsfaglig medarbejder i DBU.
Fremlæggelsen medførte en nuanceret debat, hvor nogle klubber udtrykte sympati for tankerne, mens andre udtrykte bekymring ved den fysiske forskel, udfordringer omkring omklædningsrum samt klubbernes rolle i processen.
Den samlede debat fik Jens Christian Hansen til at foreslå en forsøgsordning på to år, og afstemningsresultatet viste stort set dødt løb, idet 30 klubledere stemte ja til tankerne, mens 29 sagde nej.
I alt 14 forslag blev behandlet på Region 4's årsmøde, og for at kunne træde i kraft skal forslagene vedtages endeligt på DBU Jyllands delegeretmøde, som finder sted i Herning lørdag den 11. januar 2025.
I den anledning skal det bemærkes, at nogle forslag vil kræve 2/3 flertal for at blive vedtaget på Delegeretmødet (hvis der er tale om ændring af Turneringsreglement eller Love), mens ændring af Turneringsbestemmelser blot kræver almindeligt simpelt flertal.
Torsdag er der årsmøde i Region 1, og i næste uge er det Region 2 og Region 3, der samler de lokale fodboldklubber til årsmøder.
Sådan gik afstemningen