Region 3-klubber: Ja tak til ny Serie 4-struktur
150 Fodboldledere fra 53 øst- og midtjyske fodboldklubber var tirsdag aften samlet til DBU Jylland Region 3’s årsmøde. De sendte bl.a. et signal om, at der ikke skal pilles ved kampantallet i Serie 1, 2, og 3. Til gengæld var der opbakning til en ny Serie 4-struktur.
Der er fuld fart på fodbolden i DBU Jylland Region 3 og de øst- og midtjyske klubber.
Det kunne en veloplagt formand, Claus Warming, konstatere på DBU Jylland Region 3’s årsmøde i Forum Horsens tirsdag aften, hvor 150 Fodboldledere fra 53 øst- og midtjyske fodboldklubber var samlet til debat, forslagsbehandling og netværk.
Udover det høje aktivitetsniveau berørte Claus Warming også fodboldens principielle betydning i sin beretning.
”Fodbold samler, giver inspiration og er med til at styrke fællesskaber for mennesker i alle aldre. I Region 3’s bestyrelse har vi rigtig megen fokus på, at fodbolden skal være sundt og levende, og det skal være sjovt. Vores omdrejningspunkt er altid fodbolden og klubberne, og vi forsøger at holde trit med tidens tendenser. Tidligere kunne man spille fodbold, så længe man kunne løbe. Nu er det fodbold hele livet, forstået på den måde, at vi nu f.eks. også har tilbud om gå-fodbold”, sagde Claus Warming.
Der var ingen kommentarer til beretningen.
Til gengæld flød ordene livligt fra aftenens to eksterne indlægsholdere, fodbolddommerne Mads-Kristoffer Kristoffersen og Julie Alsbro Thomsen, der brugte en halv time på at snakke om rekruttering og fastholdelse af dommere, VAR, fodboldkultur og sidelinje-adfærd.
Flertal for playoff-kampe
Under forslagsbehandlingen var det bl.a. forslagene om serierækkerne, der havde klubbernes opmærksomhed, både eksistensen af playoff-kampe og antallet af kampe.
Dennis Jensen, Østbirk IF, argumenterede for afskaffelse af playoff-kampe.
"Vi ønsker egentlig først og fremmest at rykke sæsonen, så vi kan begynde senere, f.eks. i september og i stedet spille ind i november. Men hvis det ikke kan lade sig gøre, skal det her forslag ses som et greb til at få mere tid til at afvikle turneringskampene", sagde Dennis Jensen, der fik opbakning fra Bjørn Helbo, Hammel GF:
"Det vil give os mere tid i kalenderen. Det er en glimrende ide", sagde han, mens Morten Møller Pedersen, DBU Jyllands Seniorudvalg, sagde:
"Jeg kan oplyse, at der er afviklet 94 ud af 96 playoff-kampe her i efteråret, så vores opfattelse er, at klubberne er glade for kampene, men det er jo i sidste ende klubbernes beslutning, om de skal være der eller ej", sagde han.
47 klubledere stemte imod afskaffelsen, mens 23 klubleders stemte ja.
Nej tak til færre kampe
Bjørn Helbo, bestyrelsesmedlem i Hammel GF, motiverede forslaget om at reducere puljestørrelsen - men først og fremmest kampantallet - i Serie 1, serie 2, Serie 3 og Serie 4 for herrer:
"Alting bliver komprimeret på grund af de mange turneringskampe, og vores oplevelse er, at de unge mennesker ikke ønsker at prioritere foreningsidrætten på samme måde som tidligere. Vi skal også kontakte flere spillere end tidligere for overhovedet at kunne stille hold, og det er også en belastning af de frivillige. Vi elsker fodbold, men det kunne også være fedt, hvis der var tid og rum til nogle andre ting. Vi kan spille fodbold hele året nu, med vinterkampe og meget andet, og jeg tror egentlig, at det vil være godt, hvis man får noget af sulten tilbage", sagde Bjørn Helbo.
Henrik Mathiasen, Seest Boldklub, bakkede op om forslaget, mens Klaus Rehnquist, FC Skanderborg, principielt bakkede op om tankerne, men tilføjede, at han ikke kunne stemme for det:
"Jeg tror egentlig, at vi får ligeså mange afbud, selvom vi får færre kampe. Jeg tror, at vi er nødt til at gribe tingene an på en anden måde over for vores unge spillere", sagde han.
23 klubledere stemte for færre kampe, mens 51 stemte imod.
Ja tak til ny Serie 4-model
Til gengæld var der flertal for at reducere puljestørrelsen og kampantallet i specifikt Serie 4 Herrer.
Forslaget blev motiveret af Lene Bengtsson, formand for DBU Jyllands Seniorudvalg, og fik støtte af Peder Frandsen fra Odder IGF:
"Jeg mener, at vi skal se dette forslag i lyset af forslaget vedr. Serie 1, Serie 2, Serie 3 og Serie 4. Der er ingen tvivl om, at alle weekender er tapetseret med kampe, og det kan være noget af en opgave at få samlet et hold. Derfor synes vi, at det vil være en god idé at prøve dette af i Serie 4", sagde han.
Et flertal af klubberne delte hans synspunkt, idet 50 klubledere stemte for, mens 29 stemte imod.
Flertal imod flere reserver
Nikolaj Faber, ØBG Silkeborg, argumenterede for forslaget om give mulighed for fem reserver ved 11:11-kampe i stedet for tre.
"Vi prøver med det her forslag at lægge os op af tankerne om en øget fleksibilitet. Vi har som klubber ofte forskellige forudsætninger. Vi har f.eks. gjort det muligt at afvikle nogle kampe som 9:9, hvis man mangler spillere, mens andre klubber har rigtig mange spillere. Vi synes i ØBG Silkeborg, at det er drønærgerligt, at man har nogle spillere, som ikke kan komme med til kamp, og derfor stiller vi dette forslag", sagde han.
Flemming Nielsen, Erritsø GIF, mente at forslaget ville blive oplevet negativt for spillerne i form af mindre spilletid til den enkelte, og skepsisen blev delt af et flertal af Region 3-klubberne, idet 25 stemte for, mens 51 stemte imod.
Debat om selvidentifikation
DBU's anbefalinger om at indføre selvidentifikation for transkønnede, interkønnede og nonbinære personer i breddefodbolden, blev fremlagt af Jens Christian Hansen, der udover at være formand for DBU Jylland Region 4 også har siddet i den DBU-arbejdsgruppe der har udarbejdet oplægget.
"Det her handler ikke om ideologi eller politisk korrekthed. Sagen er, at vi ønsker at give en meget lille målgruppe mulighed for at blive en del af fodbolden. Der vil være tale om meget, meget få personer, og meget, meget få situationer, og jeg ville ikke foreslå det, hvis jeg troede, at dette havde nogle negative konsekvenser for fodboldfællesskabet. Tværtimod vil det give nogle personer, som har det svært nok i forvejen, nogle nye muligheder", sagde Jens Christian Hansen, der samtidig bemærkede, at en eventuel vedtagelse (på delegeretmødet i januar 2025) i praksis vil fungere som en forsøgsordning i DBU Jylland på to år.
En række af klubberne havde spørgsmål og kommentarer, som Jens Christian Hansen besvarede med yderligere uddybning omkring bl.a. processen.
Forslaget fik ikke opbakning, idet 26 klubledere stemte for tankerne, mens 38 sagde nej.
I alt 14 forslag blev behandlet på Region 3's årsmøde, og for at kunne træde i kraft skal forslagene vedtages endeligt på DBU Jyllands delegeretmøde, som finder sted i Herning lørdag den 11. januar 2025.
Onsdag er der årsmøde i Region 2, hvilket er det sidste i rækken af regionale årsmøder under DBU Jylland.
Sådan gik afstemningen