Udvikling af klubbernes ledelser, et godt kampmiljø og seriefodboldens udvikling.

Det var nogle af de emner, om formand for DBU Jylland Region 2, Johnny Krogh Hansen, satte fokus på i sin beretning på årsmødet i Aulum Fritidscenter onsdag aften, hvor ca. 150 repræsentanter fra 55 midt- og vestjyske fodboldklubber var samlet.

Regionsformanden fremhævede også vigtigheden af en god dialog med de lokale klubledere i hverdagen:

”I Region 2 søger vi hele tiden inspiration hos vores medlemsklubber, og derfor forsøger vi at komme rundt så meget, som tiden tillader det, og vi holder i hvert fald minimum et årligt samlet besøg i en lokal klub. Vi nyder nærheden med klubberne, og det er superspændende for os at se, hvordan klubberne bliver ledet, også godt ledet,”, sagde Johnny Krogh Hansen, der tilføjede:

”Vi oplever, at der udføres rigtig god ledelse i mange klubber, men ofte sker der det – og sådan er det også i min egen klub – at man som klubledelse bliver draget af, hvad der er vigtigt i nuet – og måske ikke hvad der er allermest nødvendigt på den længere bane. Det er noget, som vi snakker meget om i regionsbestyrelsen, og vi vil rigtig gerne være en værdifuld partner for klubberne, men vi er også meget opmærksomme på, hvor meget vi skal fylde som organisation i jeres hverdag”, sagde Johnny Krogh Hansen.

Positiv dommerudvikling

Region 2-formanden glædede sig også over en stigning af i antallet af aktive dommere:

”Vi oplever heldigvis en god udvikling i mængden af uddannede dommere i vores område, hvor antallet af aktive det seneste halve år er steget fra 250 til 300. Jeg tror helt sikkert på, at det bl.a. hænger sammen med, at vi nu har fået dedikerede ressourcer på regionskontoret til at tage hånd om dommernes trivsel, sammen med dommerklubberne. Men derudover vil jeg gerne opfordre til, at vi i fællesskab sørger for at disse dommere får en masse gode kampoplevelser, så de ikke vælger at stoppe igen. Det gør vi bl.a. ved at tage godt imod dommerne og sikre, at der bliver taget hånd om dem, når de besøger vores klubber”, lød opfordringen fra Johnny Krogh Hansen.

Herefter åbnede aftenens dirigent Henrik Nystrup Kragh for kommentarer og bemærkninger til beretningen. Det udnyttede Tennae Rix Kristensen, Uhre GIF, der spurgte til, hvordan Region 2 kan bidrage til at skabe vidensdeling og netværk mellem klubberne.

Johnny Krogh Hansen svarede, at klubberne i begyndelsen af det nye år netop vil modtage en invitation til et digitalt forum. Her kan den enkelte klub og den enkelte frivillige registrere sig under særlige interesse-områder og derigennem blive bundet sammen med andre klubfolk med samme interesser.

Med disse ord blev beretningen godkendt, hvorefter dagsordenen bød på et eksternt oplæg med Danni Kristensen, sportsredaktør på Viborg Stifts Folkeblad, der delte sine tanker om fodboldens situation og udvikling, bl.a. børnefodbolden.

Flertal for ny Serie 4-model

Under forslagsbehandlingen var der i modsætning til de øvrige tre regioner ingen kommentarer til de to forslag om afskaffelse af playoff-kampe og puljestørrelser i Serie 1, 2, 3 og 4.

Til gengæld var der ligesom i de andre regioner markant modstand mod forslagene, mens der var opbakning til at ændre modellen for Serie 4-rækken. Her stemte 51 klubledere for at reducere antallet af Serie 4-hold fra 384 til 288 og puljestørrelserne fra otte til seks hold, mens 31 stemte imod.

Region 2-klubben, Ørslevkloster IF, var ophavsmand til tre forslag, dels et ønske om en udvidelse af fleksibiliteten i anvendelse af spillere i Serie 4-rækken, dels et ønske om at  ændre definitionen af det turneringstekniske begreb, "spilledage" og dels et ønske om at man som udeklub altid kan afvise at spille på kunstgræs, hvis hjemmeklubben har en "fin græsbane" til rådighed. 

"Det her er et ønske fra mine spillere, som er trætte af at spille på en kunstgræsane en fin maj- eller juni-dag, når der ligger en fin græsbane lige ved siden af", sagde Joan Skovgaard fra Ørslevkloster IF.

Kurt Elkjær, Borup IF, udtrykte forståelse for tankerne bag Ørslevkloster IF's forslag, men mente ikke at det kunne lade sig løse rent praktisk, da det ofte er hjemmeklubbens baneansvarlige, der suverænt bestemmer over banefordelingen. 

Michael Koch, Region 2's bestyrelse, opfordrede til, at øge kommunikationen mellem holdene, således at man altid på forhånd er klar over, om man skal spille på kunstgræs, hvilket blev bakket op af Kim Salomonsen, Thisted FC, der fremhævede mulighederne i DBU app'en.

Ørslevkloster IF fik opbakning til det første forslag, mens der var et klart flertal imod forlaget om at ændre spilledags-definitionen. Her stemte 65 imod, mens 17 stemte for. Og endelig var et stort flertal imod forslaget om valget af fodboldbane. 63 stemte imod, mens 16 stemte for.

Debat om selvidentifikation

DBU's anbefalinger om at indføre selvidentifikation for transkønnede, interkønnede og nonbinære personer i breddefodbolden, blev fremlagt af Jens Christian Hansen, der udover at være formand for DBU Jylland Region 4 også har siddet i den DBU-arbejdsgruppe der har udarbejdet oplægget.

Han tilføjede, at en eventuel endelig vedtagelse (på delegeretmødet i januar 2025) i praksis vil fungere som en forsøgsordning i DBU Jylland på to år.

Forslaget gav anledning til en del bemærkninger og spørgsmål fra Region 2's klubber, men først og fremmest opbakning, idet 49 klubledere stemte ja til tankerne, mens 27 sagde nej.

I alt 14 forslag blev behandlet på Region 2's årsmøde, og for at kunne træde i kraft skal forslagene vedtages endeligt på DBU Jyllands delegeretmøde, som finder sted i Herning lørdag den 11. januar 2025.

Det skal også bemærkes, at nogle forslag vil kræve 2/3 flertal for at blive vedtaget (hvis der er tale om ændring af Turneringsreglement eller Love), mens ændring af Turneringsbestemmelser blot kræver almindeligt simpelt flertal.

Region 2’s årsmøde var det sidste i rækken af regionale årsmøder under DBU Jylland.