Breddefodbolden står stærkt i Nordjylland.

Det konstaterede formand for DBU Jylland Region 1, Kristian Nørgaard Thomsen, i sin beretning på årsmødet i Aalborg onsdag aften, hvor næsten 160 repræsentanter fra 56 nordjyske fodboldklubber var samlet til netværk og gode fodbold-diskussioner. I øvrigt det største deltagerantal i mange år.

Den positive udvikling afspejler sig bl.a. helt konkret i medlemsantallet i de nordjyske klubber.

Mængden af aktive nordjyske fodboldspillere er nemlig steget med 8000 de seneste fire år, fra 30.448 til 38.436.

”Faktisk er vi i år steget pænt over landsgennemsnittet, og det var faktisk også tilfældet året før”, konstaterede Kristian Nørgaard Thomsen.

Den positive udvikling ses også i antallet af tilmeldte hold til regionens udendørs tilbud i 3:3, 5:5, 7:7 og 8:8, hvor der er noteret en stigning i løbet af det sidste år til de nuværende 1330 hold.

Fremgangen præger også såmænd vinter-aktiviteterne, både hvad angår futsal/indefodbold og de udendørs turneringer på kunstgræs.

Kristian Nørgaard Thomsen satte i sin beretning også fokus på klubledelse og frivillighed og slog bl.a. et slag for funktionen som frivillig-koordinator, der allerede har gjort en forskel i flere jyske klubber.

De fremmødte klubber tog beretningen til efterretning uden bemærkninger.

Regional midtvejsombrydning bevares

Under forslagsbehandlingen skulle de fremmødte klubber tage stilling til en række forslag vedr. de lokale turneringstilbud i Region 1.

Bl.a. et forslag om afskaffe midtvejsombrydningen i de regionale rækker.

Arentsminde IF opfordrede til at stemme for forslaget, bl.a. med argumentet om, at midtvejsombrydningen giver klubberne planlægningsmæssige udfordringer.

John Kiil fra Nørresundby FB opfordrede til gengæld til at bevare midtvejsombrydningen i de regionale rækker.

 ”Så længe vi klubber er for dårlige til at melde børneholdene til på det rigtige niveau, er midtvejsombrydningen vores eneste middel til at få korrigeret fejlene, så der ikke bliver store sejre og nederlag på 10-0”, sagde lederen fra Nørresundby FB.

Søren Larsen fra regionsbestyrelsen fremlagde også en række fordele ved midtvejsombrydningen.

”Vi har kun midtvejsombrydninger på to tidspunkter i børnefodbolden, nemlig når vi går fra 3:3 til 5:5 i U8, og når vi går fra 5:5 til 8:8 i U11. Der har vi brug for den ekstra ombrydning til at lave en regulering, plus at det giver nogle ekstra fordele, bl.a. at der i forbindelse med ombrydningen kan tilmeldes ekstra hold”, sagde Søren Larsen.

Kun seks klubledere stemte for forslaget, der dermed blev forkastet.

Der var også flere andre regionale forslag til behandling.

Skelund IF motiverede et forslag om at ændre spilleform i de regionale seniorrækker fra 7:7 til 8:8, men det kunne ikke samle opbakning.

Det kunne Skelund IF’s forslag om at sætte begrænsning på antallet af spillere fra et 11:11-hold, der kan ”genbruges” på et regionale 7:7-kvindehold, heller ikke. Og det samme gjaldt klubbens forslag om tvungen oprykning af puljevindere i 7:7-kvinderækker.

Begge sidstnævnte forslag var dog meget tæt på at vedtaget, men kunne præcis ikke samle det nødvendige flertal på 2/3 af stemmerne.

Nej tak til færre seriekampe

Også mange af de øvrige forslag gav anledning til en god debat, herunder forslaget fra Hammel GF om puljestørrelser og kampantal i Serie 1, Serie 2, Serie 3 og Serie 4 for herrer.

Skalborg SK opfordrede til at bakke op om forslaget, mens Jonas Nørgaard, Nordens Paris FC, mente, at det var for unuanceret at sammenligne Serie 1 og Serie 4.

Hans Arne Pedersen, Aabybro IF, pegede på, at udfordringen i høj grad handler om turneringsplanlægning og anbefalede i stedet en forlængelse af sæsonen, og Paw Jensen, Gjøl Boldklub, advarede om, at en vedtagelse af forslaget ville have store negative konsekvenser for hele turneringsstrukturen i form af rigtig mange nedrykninger.

Forslaget kunne da heller ikke samle stemmer nok, idet blot 12 stemte for, mens 86 stemte imod.

Det kunne forslaget om at afskaffe playoff-kampe heller ikke. Søren Engelhard fra Skelund IF opfordrede ganske vist til at afskaffe kampene, som efter hans opfattelse giver unødigt besvær for klubberne, mens Mikael Simonsen Ulsted Boldklub, slog et slag for at bevare modellen:

"Det er jo det den lejlighed i løbet af hele sæsonen, hvor man sælger usandsynligt mange pølser", sagde han med et smil på læben og tilføjede, at playoff-kampene generelt giver et godt pift til hele turneringsafviklingen, ikke mindst for spillerne.

15 klubledere stemte for, mens 83 stemte imod afskaffelsen.

Debat om selvidentifikation

DBU's anbefalinger om at indføre selvidentifikation for transkønnede, interkønnede og nonbinære personer i breddefodbolden, blev fremlagt af Jens Christian Hansen, der udover at være formand for DBU Jylland Region 4 også har siddet i den DBU-arbejdsgruppe der har udarbejdet oplægget.

"I Tyskland har denne ordning fungeret siden 2022/2023, og det har ikke givet problemer. Sagen er, at vi ønsker at give en meget lille målgruppe mulighed for at blive en del af fodbolden. Der vil være tale om meget, meget få personer, og meget, meget få situationer, og jeg ville ikke foreslå det, hvis jeg troede, at det havde nogle negative konsekvenser for fodboldfællesskabet. Ellers ville vi ikke stille os op og anbefale dette forslag. Tværtimod vil det give nogle personer, som har det svært nok i forvejen, nogle nye muligheder", sagde Jens Christian Hansen, der samtidig bemærkede, at en vedtagelse ville fungere som en forsøgsordning på to år.

Nibe Boldklub roste fremlæggelsen af forslaget og udtrykte opbakning til indholdet, mens andre klubber spurgte ind til ulemperne og bekymringerne ved den fysiske forskel mellem kønnene, ligesom hensynet til den enkelte kontra hensynet til andre blev drøftet.

Forslaget fik ikke opbakning, idet 36 klubledere stemte ja til tankerne, mens 55 sagde nej.

I alt 19 forslag blev behandlet på Region 1's årsmøde. De regionale forslag er endeligt behandlet, mens de øvrige 14 skal behandles endeligt på DBU Jyllands delegeretmøde, som finder sted i Herning lørdag den 11. januar 2025.

I den anledning skal det bemærkes, at nogle forslag vil kræve 2/3 flertal for at blive vedtaget på Delegeretmødet (hvis der er tale om ændring af Turneringsreglement eller Love), mens ændring af Turneringsbestemmelser blot kræver almindeligt simpelt flertal.

I næste uge er det Region 2 og Region 3, der samler klubberne til årsmøder.