Nybegyndere får klø på banen
men vinder på Instagram
Et af Jyllands dårligste seriehold har for alvor fået vind i sejlene. Selvom de kun har fået én sejr i 20 Serie 5-kampe er sammenholdet stort – og det samme er rækkevidden på Instagram.
På nogle af Aarhus’ hårdtprøvede fodboldbaner løber en folk fodboldspillere rundt, som har en lidt alternativ fodboldhistorik.
For på et af de i alt otte Serie 5-hold i klubben er afleveringerne lidt skævere og driblingerne lidt mindre effektive end på de øvrige af klubbens seriehold. Og det er der en god grund til.
De fleste af spillerne fra Fuglebakken KFUM i det vestlige Aarhus, som har hjemme på banerne mellem Ringgaden og Ringvejen i Aarhus, er nemlig enten nybegyndere eller har først nu fundet fodboldstøvlerne frem igen efter en årelang fodboldpause.
Derfor var det heller ikke så overraskende for spillerne på holdet, at de skulle helt hen til kamp nummer 20, før den første sejr kom i hus. Den kom, da det blev til en 4-0-sejr i sæsonens sidste kamp i holdets anden sæson.
Fodbolden holder sammen på gymnasievennerne
Johannes Thrane og Asger Falstie-Jensen er to af initiativtagerne til holdet i Fuglebakken KFUM. De to kammerater arbejder til dagligt sammen i en vuggestue i Aarhus, hvor snakkene i pauserne efterhånden er drejet mere og mere over på fodbold.
- Jeg har faktisk aldrig før gået til fodbold, men da jeg kom på gymnasiet, begyndte fodbolden at interessere mig. Jeg kom i en klasse, hvor rigtig mange interesserede sig for denne her sport. Det smittede af på mig, og jeg fik lyst til at spille på et hold. Det blev dog aldrig til noget, for jeg kunne ikke lige finde et hold. Men da vi stoppede på gymnasiet, spurgte jeg Asger, om ikke vi skulle i gang, fortæller Johannes Thrane, holdets træner, fra frokoststuen i vuggestuen.
- Ja, vores idé var, at det kunne være en god måde at holde fast i vennerne på. Vi havde brug for noget, som kunne holde os sammen. Noget, som kunne understøtte det gode sammenhold, vi opbyggede i løbet af de tre år på Aarhus Statsgymnasium, underbygger Asger Falstie-Jensen, som også fortæller, at holdet udelukkende består af venner fra gymnasiet undtagen tre, som de kender fra folkeskolen.
- Det spørgsmål vi stillede os selv i starten, var, ”hvordan får man en gut, som aldrig har spillet fodbold, til at møde op?”. Og svaret lå i høje gad i det sociale, fortæller han.
Stejl læringskurve lod vente på sig
I og med, at de fleste af spillerne på holdet aldrig har spillet en ”rigtig” fodboldkamp før, har der været mange ting, som de skulle lære. Derfor har det heller ikke været komplicerede taktiske spidsfindigheder, som træner og spillere har kaste sig over indtil nu.
- Det har ikke givet så meget mening at skulle lære alt muligt taktisk, når vi også har skullet i form og lære helt basale tekniske egenskaber, lyder vurderingen fra Johannes Thrane.
- Vi troede måske, at læringskurven ville have været stejl lige fra begyndelse, men det viste sig, at det var et lidt længere, sejt træk at knække kurven. Det er faktisk først her i slutningen af anden sæson, vi for alvor har rykket os, vurderer Asger Falstie-Jensen, og får istemmende opbakning fra holdets træner ved siden af.
- Det er først nu, vi begynder at få den der føling med bolden. Men det hjælper os, at vi træner kontinuerligt. Det begynder at give pote, siger Johannes Thrane.
Lige ved og næsten før forløsning
På papiret så resultaterne ikke alt for prangende ud efter holdets første 19 kampe. Her havde gymnasiekammeraterne nemlig stadigvæk deres første sejr til gode.
Alligevel var havde de unge mænd en stadig bedre fornemmelse. Ikke mindst fordi, at de i kampene forinden havde prøvet at være foran både 2-0 og 3-0, men dog alligevel tabte kampene.
- Selvom vi altid har godt humør, når vi spiller fodbold, var det lidt udfordret efter de to nederlag, indrømmer Asger Falstie-Jensen.
Humøret vendte dog hurtigt tilbage, og så, i sæsonens sidste kamp, eksploderede det hele i jubel, da holdet i 20. forsøg endelig vandt holdets første kamp. 4-0 blev det til mod Aabyhøj IF.
Instagram og iscenesættelsen
Det særegne Fuglebakken KFUM-hold fik altså endelig tre point på kontoen. De tre point til trods er holdet dog stadig blandt de ringeste i Jylland.
Et andet sted, hvor de dog ikke står tilbage for langt dygtigere fodboldhold, er på det sociale medie, Instagram, hvor de jævnligt poster billeder og opdateringer til en voksende skare af følgere.
- Det her er også en leg for os. Det er en iscenesættelse. Derfor synes vi også, at det er sjovt at fortælle vores historie på bl.a. Instagram. Og det er sjovt at se, hvor mange, som synes, det er sjovt at følge med. Faktisk har vi oplevet at have over 30.000 eksponeringer på 90 dage, fortæller Johannes Thrane.
- Ja, det har faktisk gjort, at nogle af vores tidligere venner har fundet os, ved tilfældigt at falde over vores billeder for Instagram, og har spurgt, om de måtte være med. Det måtte de selvfølgeligt gerne, og det har gjort, at vi har fået bragt nogle gamle venskaber tilbage. Det er fantastisk, istemmer Asger Falstie-Jensen.
For begge de nuværende vuggestueansatte Serie 5-spillere er en stålsathed i holdet til, ikke nødvendigvis at vinde alle kampene, men derimod til at holde den nyfundne kærlighed til fodbolden, og det stærke fællesskab, i live.
- Vores værdier kommer ikke til at ændre sig til et resultatfokus, det er vi meget bevidste om. Der er en stemning af, at det her hold skal eksistere så længe som muligt. Vi begynder snart at studere, og der vil vi meget gerne bibeholde det her fællesskab. Den tryghed der er i at holde fast i de gamle venskaber er guld værd, siger Johannes Thrane som det sidste inden frokostpausen er slut.